Nämä 12 ominaisuutta löytyvät hyvältä isältä

Kuva: Pixabay/phillipneho

Perheet ovat nykyään moninaisempia kuin ennen. Myös isyys on kokenut suuria muutoksia vuosien saatossa. Se millainen oli hyvä isä 30 vuotta sitten, on eri asia mitä on tämän päivän toimiva ja hyvä isyys. Millainen on siis nykypäivän hyvä isä?

1. Hän rakastaa lastaan ehdoitta

Hyvä isä rakastaa lastaan ilman ehtoja ja kysymysmerkkejä. Hän hyväksyy lapsensa sellaisena kuin tämä on.

2. Hän viettää laatuaikaa lapsensa kanssa

Hän ei ainoastaan vietä aikaa lapsensa kanssa, vaan tekee sen vieläpä laadukkaasti. Hän varaa lapselleen kahdenkeskistä aikaa päivittäin ja tekee sen myös kiireisinä arki-iltoina, väsyneenä töistä tullessaan. Kun hänellä on useampi tunti vapaa-aikaa, hän ei lähde kavereiden kanssa kaljalle, vaan viettää lapsen kanssa aikaa esimerkiksi puistossa, luistellen tai käyden yhdessä kaupungilla.

3. Hän haluaa osallistua kaikkeen lapseensa liittyvään

Hän haluaa osallistua kaikkeen lapseen liittyvään ihan siinä missä perheen äitikin. Hän on mukana neuvolassa ja vanhempainilloissa, sekä lapsen jääkiekkojoukkueen katsomossa. Hän on kiinnostunut lapsensa koulunkäynnistä ja kotiläksyistä. Kaiken tämän hän tekee vapaaehtoisesti.

4. Hän on turvallinen, luotettava ja rehellinen

Hyvä isä on ennenkaikkea turvallinen, luotettava ja rehellinen. Hän on perheensä turvakallio, joka seisoo paikoillaan tuulessa, tuiskussa ja myrskyssä. Häneen voi luottaa ja hän on valmis auttamaan lastaan tilanteessa kuin tilanteessa. Hän ei myöskään valehtele ja on oma avoin ja rehellinen itsensä.

5. Hän kunnioittaa kumppaniaan

Hyvä isä on myös hieno kumppani. Hän kunnioittaa puolisoaan ja osoittaa sen myös lapsensa edessä. Jos hän on eronnut, osoittaa hän silti kunnioitusta ex-puolisoa kohtaan lapsensa vanhempana.

6. Hän on hyvä esimerkki lapselleen

Hän toimii hyvänä esimerkkinä lapselleen. Hänen ei tarvitse sanoa lapselleen: ”Tee niin kuin minä sanon, eikä kuten minä toimin.”

7. Hän on avarakatseinen

Tämän päivän hyvä isä on avarakatseinen ja hyväksyy erilaisuuden. Hänen lapsensa ei tarvitse pelätä mahdollista erilaisuuttaan, koska on oppinut avarakatseiseksi ja suvaitsevaiseksi. Hän on sitä myös vieraita ihmisiä kohtaan.

8. Hän kannustaa lastaan

Hyvä isä kannustaa lastaan ja on ylpeä lapsensa saavutuksista, sekä siitä millainen hänen lapsensa on. Hän muistaa kehua lastaan päivittäin ja on tukena lapsen harrastuksissa ja kaikessa, mikä on lapselle tärkeää.

9. Hän on halukas kehittämään itseään isänä

Hän tietää, ettei täydellistä vanhempaa ole olemassa ja siksi hän onkin valmis jatkuvasti kehittymään. Hän peilaa itseään perheeseensä ja ottaa sieltä palautetta vastaan, minkä mukaan hän pyrkii kehittämään itseään paremmaksi.

10. Hän osaa asettaa rajoja

Hän ei anna lapselleen kaikessa periksi, eikä kanna kaikkea lapselleen kultatarjottimella, vaan vaatii lastaan tekemään osansa. Hän myös asettaa rajat lapselleen, koska rajat ovat rakkautta.

11. Hän suojelee perhettään kaikelta pahalta

Mahtava isä suojelee perhettään kaikelta pahalta. Olkoon kyseessä vaikkapa murtovaras tai epäluotettava ystävä.

12. Hän kasvaa lapsensa mukana

Hän ymmärtää sen, että lapset kasvavat koko ajan ja tarvitsevat sitä mukaa erilaisia asioita. Kuten esimerkiksi, että vauvan ja taaperon tarpeet ovat erilaisia kuin koululaisen tai teini-ikäisen. Hän on valmis kasvamaan lapsensa mukana ja antaa myös lapsensa kasvattaa ja muuttaa häntä yhä paremmaksi versioksi itsestään.

Edelliset kohdat ovat oleellisen tärkeitä hyvän isän ominaisuuksia. Jos huomaa itsessään olevan jotain kehittämisen varaa, kannattaa olla kuitenkin itselleen armollinen, vaikka pyrkiikin kohti parempaa. Aina voi kasvaa ja kehittyä.

Onko sinulla kokemuksia hyvästä isästä? Mitkä hyvän isän ominaisuudet ovat mielestäsi erityisen tärkeitä?

Lähteet: Ask men ja Karjalan Heili

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.