Jos teinin puhelin varastetaan, se usein aiheuttaa ahdistusta

woman holding phone
Kuva: Daria Nepriakhina

Kaikki teinit eivät välttämättä ota tietoturva-asioita niin vakavasti. Älypuhelin saattaa olla lukituksella suojaamaton, vaikka puhelimessa on paljon nuoren henkilökohtaisia tärkeitä asioita. Vanhemman kannattaa jutella nuoren kanssa tietoturva-asioista jo hyvissä ajoin ennen kuin mitään sattuu.

Teini voi ahdistua voimakkaasti, jos hänen henkilökohtaiset valokuvansa ja muut puhelimella olevat tärkeät yksityiset tiedot varastetaan. Aikuisellekin tällainen tilanne on hyvin stressaava ja mielessä voi olla huoli, että tietoja käytetään väärin. Jos puhelin joutuu esimerkiksi teiniä kiusaavien muiden nuorten käsiin, siinä olevilla kuvilla ja muilla tiedoilla voidaan tehdä paljon pahaa ja aiheuttaa teinille ahdistusta. Paras keino välttää tällaista tilannetta on opettaa nuorelle hyvissä ajoin, kuinka omaa puhelinta voi suojata varkauksien varalta.

Nykyään puhelin on mahdollista suojata tehokkailla menetelmillä

Tehokkaimpien konkreettisten suojausmenetelmien joukossa ovat sormenjälkitunnistautuminen ja kasvotunnistautuminen. Myös perinteinen tunnusluku toimii hyvänä suojana, mikäli tunnusluku ei ole liian helposti arvattava. Nuorta kannattaa neuvoa, että salasanaa näpytellessä kannattaa varmistua siitä, ettei ympärillä ole ihmisiä, jotka näkisivät näpyttelyn. Varkailla on nykyään eräänä taktiikkana se, että kurkitaan olan yli tunnusluku esimerkiksi kahvilassa, minkä jälkeen puhelin varastetaan. Tällöin varas saa puhelimen helposti auki ja pääsee käsiksi sen sisältämiin tietoihin.

Nuoren kannattaa myös kiinnittää huomiota siihen, missä hän säilyttää puhelintaan. Monen nuoren näkee kulkevan kaupungilla puhelin huolettomasti takataskusta pilkistäen. Tällainen on varkaille helppo ja houkutteleva kohde. Oma puhelin kannattaakin säilyttää sellaisessa paikassa, jonne varkailla on mahdollisimman vaikea pääsy. Jos puhelinta säilyttää kassissa, kassin vetoketju kannattaa ehdottomasti pitää kiinni.

Etähallinta auttaa, jos teinin puhelin varastetaan

Jos kuitenkin käy niin kurjasti, että puhelin varastetaan, teinin kanssa kannattaa käydä läpi jo etukäteen, miten tällaisessa tilanteessa kannattaa toimia. Nykyisin puhelin on mahdollista paikantaa etäpaikannuksella sen ollessa päällä. Jos varas sammuttaa puhelimen, paikannus tapahtuu automaattisesti siinä vaiheessa, kun puhelin seuraavan kerran laitetaan päälle. Puhelin on myös mahdollista tyhjentää etänä. Tämä kannattaa ehdottomasti tehdä varsinkin silloin, jos tietää, että varastettu puhelin on heikosti suojattu.

Usein jo näiden asioiden läpikäyminen nuoren kanssa saa nuoren ymmärtämään puhelimen suojauksen tärkeyden. Parhaimmassa tapauksessa tällainen keskustelu saa aikaan sen, että nuoren puhelinta ei ylipäätään varasteta, koska hän ei enää säilytä sitä riskialttiissa paikassa ja suojaa sen tehokkaasti esimerkiksi salasanalla. Tällainen valveutunut tietoturvakäyttäytyminen tulee hyödyttämään nuorta myös aikuisuudessa, jolloin hänen vastuullaan saattaa olla esimerkiksi työpuhelimia tai ylipäätään oman aikuiselämänsä tärkeät asiat, joita nykyään säännönmukaisesti hoidetaan puhelimella.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.