Lapsi tai nuori voi tuntea voimakasta “maailmantuskaa”

Lapsi tai nuori voi tuntea voimakasta “maailmantuskaa”
Kuva: Gabriel

Lapsi tai nuori saattaa olla huolestunut maailman nykytilanteesta niin paljon, että hän kokee asian takia voimakasta ahdistusta. Vanhempi voi tukea lastaan henkisesti ja antaa uusia näkökulmia maailmantuskasta kärsivälle nuorelle.

Korona toi monen mieleen epävarmuuden ja nykyinen poliittinen epävakaus Euroopassa saattaa aiheuttaa ahdistuksen tunteita niin aikuisille kuin lapsillekin. On totta, että maailmassa tapahtuu paljon sellaisia asioita, joita ei parhaalla tahdollakaan voi pitää oikeudenmukaisena. Samaan aikaan on tärkeää muistaa, että maailma on viime vuosikymmenien aikana muuttunut myös monin tavoin parempaan suuntaan. Jos vertaa nykymaailmaa esimerkiksi sadan vuoden takaiseen, on monilla rintamilla otettu huimia harppauksia eteenpäin. Tämä antaa toivoa siitä, että sama kehitys voi jatkua tulevaisuudessakin.

Nuori voi helpottua ymmärtäessään, että voi vaikuttaa asioihin

Sanonta ”ole muutos, jonka haluat nähdä maailmassa” on monille tuttu. Jos toivoo maailman muuttuvan tiettyyn suuntaan, kannattaa alkaa itse toimimaan arjessaan siten, että edistää toimillaan kyseistä asiaa. Näin pystyy antamaan muille hyvän esimerkin ja siten edistämään positiivista muutosta.

Jos perheessäsi asuu maailmantilanteen aiheuttamaa ahdistusta kokeva nuori, hänen kanssaan kannattaa keskustella asiasta positiiviseen ja kannustavaan sävyyn. Vanhempi voi esimerkiksi kertoa nuorelle, minkälainen maailma oli hänen omassa lapsuudessaan ja kuinka pitkälle ollaan tultu sen ansiosta, että riittävän suuri määrä ihmisiä on vaatinut muutosta parempaan. Tämä antaa nuorelle toivoa, että tulevaisuudessa on mahdollista korjata myös ne asiat, jotka vielä ovat korjaamatta.

Jos nuorelle on tärkeää esimerkiksi se, että eläimiä kohdeltaisi nykyistä paremmin, häntä voi muistuttaa siitä, että ei kannata antaa asioiden hitaan muutostahdin lannistaa. Tärkeintä on, että omassa elämässään toimii siten kuin tuntee oikeaksi. Mitä useampi ihminen ajattelee näin, sitä useampi myös toimii arjessaan esimerkiksi kaupassa kulutusvalintoja tehdessään siten, että painopiste siirtyy sellaisiin tuotteisiin, jotka eivät ole haitallisia ympäristölle tai eläimille.

Nämä asiat ovat usein nuorille hyvin tärkeitä, mutta moni nuori kokee, että yksi ihminen ei pysty vaikuttamaan asioihin ja tämän takia hän saattaa kokea ahdistusta. Vanhempi voi auttaa nuorta ymmärtämään, että hänellä on joka päivä mahdollisuus vaikuttaa positiivisesti omalla käyttäytymisellään niihin asioihin, jotka hän kokee tärkeiksi. Tämä luo nuorelle uskoa tulevaan.

Sama pätee myös vanhempaan itseensä. Jos vanhempi haluaa tiettyjen asioiden kehittyvän parempaan suuntaan, kannattaa itse toimia arjessaan sellaisella tavalla, jolla toivoisi muidenkin ihmisten toimivan. Tällä tavalla vanhempi voi näyttää esimerkkiä muille ihmisille ja erityisesti lapsilleen, jotka voivat omassa arjessaan toimia samoin. Pikkuhiljaa tällaisista pienistä puroista kasvaa suurempi virta, joka edistää positiivista kehitystä ja auttaa maailmaa jatkuvasti muuttumaan paremmaksi.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *