Univaje vaikuttaa aivoihin krapulan tavoin

boy in gray hoodie lying on black leather couch
Kuva: Alexander Grey

Vauvavuoden aikana väsymys on läsnä monen vanhemman arjessa. Liian vähäiseksi jäävä yöuni vaikuttaa elämään kokonaisvaltaisesti. Univaje voi pahimmillaan heikentää merkittävästi vanhemman toimintakykyä.

Eri ihmiset tarvitsevat eri määriä unta selviytyäkseen arjesta. Joku saattaa kokea olevansa täysin toimintakuntoinen neljän tunnin yöunien jälkeen, siinä missä toinen tarvitsee vähintään kahdeksan tuntia unta pystyäkseen toimimaan normaalisti. Unen tarve vaihtelee ihmisestä toiseen riippuen henkilön fysiologiasta.

Vanhemman ikä voi vaikuttaa riittävän unen määrään

Nuorempana moni pärjää lyhyemmilläkin yöunilla. Siinä missä kaksikymppisenä jaksaa valvoa myöhään ja nousta aikaisin pirteänä, keski-ikäisenä vastaava ei monilta enää onnistu yhtä helposti. Jos vanhempi on jo iäkkäämpi vauva-arjen alkaessa, hänen voi olla huomattavasti raskaampaa selviytyä monta viikkoa tai kuukautta vain muutaman tunnin yhtäjaksoisilla yöunilla.

Moni vanhempi kuvailee väsymyksen tunnetta vähäunisen yön jälkeen samankaltaisena olotilana kuin krapulaa. Tämä kuvaus ei ole kovin kaukaa haettu. Sekä krapulassa että vähäunisen yön jälkeen olo on usein levoton ja ahdistunut. Krapulassa ihminen ei ole normaalissa toimintakunnossa. Jos ihmisen työ on luonteeltaan sellaista, että siinä vaaditaan suurta tarkkuutta, on vaarallista mennä töihin krapulassa. Jos yöunet ovat jääneet liian vähäisiksi, suorituskyky on heikentynyt samaan tapaan kuin krapulaisella ihmisellä.

Jokainen ymmärtää riskit, jos esimerkiksi kirurgi tai bussikuski menee töihin krapulassa tai liian vähillä yöunilla. Vauva-arjen keskellä monessa kodissa ei käytännössä ei ole muuta mahdollisuutta kuin yrittää selviytyä vähäisillä unilla. On kuitenkin hyvä pyrkiä säännöllisin väliajoin puolueettomasti tekemään arviota siitä, onko oma suorityskyky sillä tasolla, että pystyy ottamaan vastuun pienestä ihmisestä.

Ääriesimerkkinä on tilanne, jossa vanhempi on niin väsynyt, ettei yksinkertaisesti pysy hereillä päivällä ja nukahtaa, eikä kykene silloin huolehtimaan vauvasta. Jos vauva on tällöin esimerkiksi äidin sylissä sohvalla, mikrouneen vaipuminen voi saada äidin tiputtamaan vauvan. Mikrouneen voi vaipua yllättävän nopeasti, siksi tällaisen tilanteen mahdollisuutta ei tule aliarvioida.

Univajeesta kärsivien ihmisten kognitiivinen suorituskyky on heikentynyt

Tutkimuksissa on havaittu, että univaje vaikuttaa aivoihin hyvin haitallisesti. Hermosolut eivät toimi normaalilla tavalla, mikäli aivot eivät ole saaneet riittävää määrää lepoa. Seurauksena on esimerkiksi muistiongelmia ja keskittymisvaikeutta. Usein pidämme hyvää keskittymiskykyä ja kykyä muistaa asioita itsestäänselvyyksinä. Vasta kun nämä kyvyt heikkenevät, ihminen ymmärtää, kuinka kriittisen tärkeää arjen toimintakyvyn kannalta on saada riittävä määrä unta.

Jos vanhempi kokee, että univaje on jo kehittynyt vaaralliselle tasolla, ei pidä jäädä yksin asian kanssa. Läheisiltä ja ystäviltä voi pyytää apua lapsenhoidossa, jotta itse pääsee välillä lepäämään. Varsinkin yhden vanhemman perheessä tukiverkostot ovat elintärkeitä. Vaikka joskus tuntuisi vaikealta pyytää apua, pidemmän päälle se kannattaa, sillä lepo on vanhemmalle kirjaimellisesti sijoitus tulevaisuuteen.

Lähde: Medical News Today

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.

  Array
(
  [0] => thumbnail
  [1] => medium
  [2] => medium_large
  [3] => large
  [4] => 1536x1536
  [5] => 2048x2048
  [6] => vp_sm
  [7] => vp_md
  [8] => vp_lg
  [9] => vp_xl
  [10] => vp_sm_popup
  [11] => vp_md_popup
  [12] => vp_xl_popup
)