Terapeutti kertoo: Onko ihastuminen parisuhteessa ok?

man in black leather jacket kissing woman in black leather jacket during daytime
Kuva: Marius Muresan

Ihastuminen on luonnollista, mutta ihmisten välillä on eroja siinä, miten helposti johonkuhun ihastuu. Yhdelle ihastuminen on helppoa ja sitä tapahtuu usein, kun taas toinen ihastuu harvoin. Ihastumista tapahtuu myös parisuhteessa ollessa, mutta miten siihen pitäisi tuolloin reagoida?

Ihastuminen synnyttää aivoissa kemikaalicocktailin ja mielihyvän hormonit alkavat hyrrätä elimistössä. Ihastumisherkkyyteen vaikuttavat muun muassa lapsuudenkokemukset sekä se, elääkö henkilö enemmän mielihyvää tuottavan dopamiinin vai tunteita tasoittavan serotoniinin varassa.

Ihastumisia voi ilmetä myös parisuhteessa ollessa, mikä voi herättää huolta oman suhteen kohtalosta. Samalla voi tuntea myös syyllisyyttä siitä, että on ihastunut johonkuhun toiseen. Se on kuitenkin täysin omissa käsissä, mitä tunteidensa ja ihastuksensa suhteen tekee: ruokkiiko tunteita ja kenties jopa ottaa ihastuksen kohteeseen yhteyttä vai nauttiiko vain ihastumisen tunteesta etäisyyden päästä.

”Tunteita ei tarvitse – eikä kannata – torpata. Jos tunnetta yrittää kätkeä, se useimmiten vahvistuu. On parempi antaa tunteen tulla. Ihastumisesta ei tarvitse kokea syyllisyyttä olipa parisuhteessa tai ei”, erityistason seksuaaliterapeutti, parisuhdeterapeutti ja positiivisen psykologian valmentaja Susanna Syld kertoo Kotiliedessä.

”On tavallista, että pitkään parisuhteeseen mahtuu ihastumisia puolin ja toisin. Jos ne eivät häiritse, eikä niiden kautta päädy loukkaamaan toisia, asialle ei tarvitse tehdä mitään”, hän kommentoi.

Yksi tunne muiden joukossa – myös parisuhteessa

Ihastus on tunne muiden joukossa, mikä on Syldin mukaan tärkeä ymmärtää. Tunteita ei tarvitse yrittää suitsia, vaan niiden voi antaa tulla ja mennä. Syld muistuttaa, että olennaista on se, miten tunteen kanssa toimii eikä se tarkoita vielä mitään, jos ihastuu usein.

”Ei ole olemassa yhtä oikeanlaista tapaa määritellä ihastumisen rajoja parisuhteessa. … Olennaista on löytää luottamus ja ymmärrys kumppania kohtaan, joka saattaa olla luonteenpiirteiltään ja toimintatavoiltaan erilainen kuin minä”, terapeutti sanoo.

Jos ihastuu helposti, tulee siitä ongelma silloin, jos se alkaa haitata omaa elämää. Jos ihastumiseen liittyy pakonomaisuutta tai siitä aiheutuu negatiivista käytöstä itseä tai muita kohtaan, on hyvä pysähtyä miettimään omia valintoja ja mahdollisesti tehdä korjausliikkeitä. Jos ihastukset eivät haittaa omaa arkea tai loukkaa muita, voi perhosista vatsassa nauttia Syldin mukaan vapaasti.

Syld kuvailee olevansa itse helposti ihastuvaa sorttia, mutta kuka tahansa ei kelpaa hänen tunteidensa kohteeksi. Ihastuksen iskiessä hän antaa tunteilleen helposti luvan. Hän on myös ihastumisesta avoin kumppanilleen.

”Olen aikalailla suhteen alusta alkaen uskaltanut kertoa kumppanilleni, että ihastun melko usein ihmisiin. Minusta rehellisyys on toimivan parisuhteen perusta”, Syld toteaa Kotiliedessä ja kertoo, että heillä on kumppaninsa kanssa lupa tuntea ja ihastua myös muihin ihmisiin, ja he puhuvat siitä yhdessä.

Lähde: Kotiliesi

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.