Lapsen liiallinen suojeleminen allergeeneilta voi olla haitallista

a woman smelling a flower in a forest
Kuva: Navid Sohrabi

Jotkut vanhemmat kokevat tärkeäksi varjella lastaan hinnalla millä hyvänsä kaikenlaisilta ympäristön epäpuhtauksilta ja potentiaalisilta allergian aiheuttajilta. On toki tärkeää pitää huolta peruspuhtaudesta. Liika puunaaminen ja puhdistaminen sekä mahdollisten allergeenien välttäminen saattaa kuitenkin pidemmän päälle olla lapselle jopa haitallista.

Allergisella reaktiolla viitataan tilanteeseen, jossa elimistö reagoi normaalista poikkeavalla tavalla tiettyihin aineisiin. Ainetta, joka aiheuttaa poikkeavan reaktion, kutsutaan allergeeniksi. Tyypillisiä allergeeneja voivat olla esimerkiksi jokin ruoka-aine, kuten esimerkiksi pähkinät, tai joidenkin puiden tai kasvien siitepöly.

Allergia voi olla tyypiltään välitöntä tai viivästynyttä. Välittömässä allergiareaktiossa reaktio nimensä mukaisesti ilmenee välittömästi tai hyvin nopeasti allergeenille altistumisen jälkeen. Näin käy usein esimerkiksi eläinallergioissa. Jos allerginen lapsi menee samaan tilaan esimerkiksi kissan kanssa, hän saattaa saada allergiaoireita lähes välittömästi. Viivästyneeksi allergiaksi kutsutaan sen sijaan tilanteita, joissa allerginen reaktio tulee useiden tuntien tai joskus jopa vuorokausien kuluttua allergineenille altistumisesta. Esimerkiksi kosmetiikassa käytettyjen säilöntäaineiden aiheuttamissa allergioista reaktio voi tulla viiveellä.

Allerginen lapsi voi kärsiä myös ristireaktioista

Toisinaan varsinaista allergeenia koostumukseltaan muistuttava aine saattaa myös laukaista allergisen reaktion. Tällaisia tilannetta kutsutaan ristireaktioiksi. Eräs tyypillinen esimerkki ristireaktiosta on koivulle allergisen lapsen allerginen reaktio omenaan tai raakaan porkkanaan.

Lasta ei kannata pyrkiä eristämään kaikista potentiaalisista allergeeneista

Toiset vanhemmat ajattelevat, että sen sijaan, että lasta pyritään varjelemaan kaikelta kontaktilta allergiaa mahdollisesti aiheuttavien aineiden kanssa, hänen voi olla jopa hyödyllistä kohdata jo nuorena erilaisia yleisiä allergeenejä. Jos lapsella ei ole olemassaolevaa eläinallergiaa eikä perheessä ole omia lemmikkejä, voi lapselle olla hyödyllistä, että karvaisia lemmikkejä käy toisinaan kylässä. Näin lapsen elimistö pääsee “tutustumaan” eläinten karvoihin ja hilseeseen, eikä välttämättä tämän ansiosta reagoi näihin yhtä vahvasti myöhemmin lapsen kasvettua. Sen sijaan jos esimerkiksi tietyn eläimen karvoille ja hilseelle ei ole altistuttu lainkaan, lapsen elimistö saattaa myöhemmin kohdella karvoja ja hilsettä vieraina ja potentiaalisesti haitallisina aineina, joita vastaan se puolustautuu aikaansaaden allergisen reaktion.

Lapsella voi olla perinnöllinen taipumus allergiaan

On hyvä pitää mielessä, että allergioissa voi olla myös perinnöllinen komponentti. Usein jos vanhemmat ovat allergisia, myös lapsella on suurempi riski kehittää allergioita. Vaikka lapsi ei aiemmin olisi ollut allerginen jollekin tietylle aineelle, hyvin voimakas ja pitkäkestoinen altistuminen tälle aineelle voi saada hänet reagoimaan aineeseen allergisesti. Tietentahtoen lapsia ei siksi kannata altistaa hyvin voimakkaalle ja pitkäkestoiselle vuorovaikutukselle sellaisten aineiden kanssa, joille heidän on mahdollista keittää allergia. Lopputulos voi tällaisissa tilanteissa olla päinvastainen kuin on toivottu.

Lähde: allergia.fi

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.