Entä jos teini ei noudata sovittuja kotiintuloaikoja?

man looking back
Kuva: Talen de St. Croix

Monessa perheessä kipuillaan jossain vaiheessa teinin kotiintuloaikojen noudattamisen kanssa. Itsenäistyminen on normaali osa nuoren kasvuprosessia, mutta toisaalta yhteisistä pelisäännöistä pitäisi myös pystyä pitämään kiinni. Kuinka vanhempien kannattaa toimia, jos teini ei pidä kiinni yhdessä sovituista kotiintuloajoista?

Varsinkin jos nuoren kaveripiiri on sellainen, jossa muutkaan eivät noudata kotiintuloaikoja tai heillä ei sellaisia välttämättä edes ole, tämä saattaa tehdä nuorelle haastavaksi noudattaa oman perheen sääntöjä. Vaikka nuori esittäisikin toiveen saada olla myöhempään ulkona, koska hänen ystävänsäkin saavat niin tehdä, on vanhemman hyvä asettaa nuorelle selkeät rajat kotiintuloaikojen suhteen. Rajojen tarkoitus ei ole kiusata nuorta, vaikka hänestä kenties hetkellisesti siltä voi tuntua, vaan sen sijaan pitää huolta hänen turvallisuudestaan.

Jos vanhemmat tuntevat nuoren ystävien vanhempia, heiltä kannattaa tiedustella, millaiset käytännöt heillä on ollut kotiintuloaikojen suhteen ja olisiko ehkä mahdollista luoda yhdenmukaiset säännöt, jolloin koko kaveriporukan olisi helpompi niitä noudattaa. Toki on selvää, että kun nuori kasvaa vanhemmaksi, jossakin vaiheessa liian tiukat säännöt eivät enää palvele tarkoitustaan. Niin kauan kuin nuori kuitenkin on selkeästi alaikäinen on vanhempien velvollisuus pyrkiä varmistamaan, että hän ei joudu vaarallisiin tilanteisiin ulkona ollessaan. Varsinkin myöhään iltaisin ja viikonloppuisin tietynlaisilla alueilla voi olla hyvinkin levotonta.

Jos nuori kavereineen liikkuu iltaisin ja viikonloppuisin sellaisissa porukoissa, joihin kuuluu myös täysi-ikäisiä, saattaa alkoholi olla useammin osana illanviettoa kuin silloin, jos seurueessa kaikki ovat alaikäisiä. Jos alkoholi on mukana kuviossa, illanviettoon voi liittyä erilaisia riskejä kuin silloin, kun nuoret ovat selvinpäin. Myös tällaisten tekijöiden takia on parempi pitää kiinni kotiintuloajoista. Nuori ehtii kyllä myöhemmässä elämässään viettää riittämiin aikaa ulkona myöhään, jos hän niin haluaa tehdä. Vanhempien kodissa asuessa on kuitenkin reilua kaikkia perheenjäseniä kohtaan, että noudatetaan yhteisiä sääntöjä.

Ota teini mukaan sääntöjen sopimiseen

Nuoren kanssa voi yhdessä sopia kotiintuloon liittyvistä säännöistä. Vanhempi voi esimerkiksi ensin kysyä nuoren itsensä mielipidettä siitä, mikä olisi sopiva seuraamus, jos sääntöjä ei noudateta. Tämän jälkeen vanhempi voi sanoa oman mielipiteensä. Näin nuori kokee, että hän pääsee mukaan itseään koskevien asioiden päätösprosessiin. Kun seuraamuksista on yhdessä päätetty, on niistä myös tärkeää pitää kiinni. Johdonmukaisuus on tärkeää varsinkin teini-iän myllerryksissä kipuilevan nuoren kanssa toimiessa.

On normaalia, että nuori saattaa suuttua säännöistä

Vanhemman ei tarvitse pelätä tai varoa nuoren suuttumusta. Teini-ikään kuuluu kaikenlainen rajojen kokeilu. On normaalia, että nuori testaa vanhempien reaktiota hänen suuttumukseensa. Jos vanhemmat johdonmukaisesti näyttävät, että he silti pitävät kiinni sovituista säännöistä, tämä auttaa luomaan nuorelle perusturvallisuuden tunteen, vaikka hän ulkoisesti saattaisikin reagoida raivolla.

Lähde: Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.