Näillä 10 keinolla voit parantaa elämänlaatuasi

Näillä 10 keinolla voit parantaa elämänlaatuasi
Kuva: Pexels/ Caio Rasec

Haluaisitko parantaa elämänlaatuasi? Se ei ole niin vaikeaa, kuin voisi kuvitella. Listasimme avuksesi 10 helppoa tapaa, joilla voit parantaa elämääsi.

1. Päätä, että haluat muuttaa asioita

Mikäli teet aina sen, mitä olet tehnyt ennenkin, saat myös tulevaisuudessa sen, mitä olet aina saanut. Päätä siis, että on aika tehdä asiat toisella tavalla. Näin voit saada haaveilemasi tulevaisuuden. Aseta ihan ensimmäiseksi itsellesi uudet tavoitteet. Ole päättäväinen ja käytä vähän itsekuria saavuttaaksesi muutoksen.

2. Vietä aikaa läheisten kanssa

Harvardin onnellisuusasiantuntija Daniel Gilbertin mukaan perhe ja ystävät ovat yksi suurimmista onnenlähteistä elämässämme. Vietä siis aikaa läheistesi ja hyvien ihmissuhteiden parissa. Muista vastavuoroisuus: kertokaa hyviä uutisia ja puhukaa vaikeista asioista puolin ja toisin. Tee läheisille hyviä asioita esimerkiksi yllättämällä heidät jollain kivalla asialla.

3. Haasta pelkosi ja uskalla ottaa riskejä

Historiassa tuntemattoman pelko oli aikoinaan elintärkeä selviytymisvaisto. Nykyään se on kuitenkin enemmänkin epäonnistumisen pelko, minkä takia rajotamme itseämme. Haasta siis pelkosi ja uskalla ottaa riskejä. Poistu mukavuusalueeltasi pikku hiljaa. Ole valmis myös tekemään virheitä ja epäonnistumaan. Niistä voi oppia. Ilman riskinottoa ei voi onnistuakaan.

4. Unelmoi suuresti

Unelmointi on elämän suola. Silti monet tekevät sen virheen, että rajoittavat omia unelmiaan, koska ajattelevat niiden olevan liian epärealistisia ja isoja. Selvitä, mitä oikeasti haluat elämältä. Älä ole huolissasi siitä, jos tavoitteesi muuttuu matkan varrella, koska niinkin voi käydä.

Jos tiedät, mitä haluat unelmoida ja tavoitella, otat tietoisesti ja tiedostamatta askeleita sitä kohti. Unelmoiminen antaa sinulle elämään positiivista voimaa ja luovuutta. Aseta matkan varrelle pieniä tavoitteita ja juhli jokaista onnistumistasi. Opi myös nauttimaan matkasta kohti unelmiasi.

5. Käytä aikasi paremmin

Aika hurahtaa yllättävän nopeasti ja vuodet saattavat vieriä ilman, että koet saaneesi aikaan mitään kovinkaan ihmeellistä. Siksi onkin tärkeää, että ymmärrät jokaisen arvokkaan uuden päivän merkityksen ja näet ne mahdollisuutena saavuttaa jotain parempaa. Käytä siis aikasi viisaammin.

6. Nauru pidentää ikää

Huumori auttaa selviytymään vaikeista asioista elämässä, vähentää stressiä, parantaa immuunijärjestelmää, pienentää aivohalvauksen ja sydänkohtauksen riskiä ja vähentää kipua. Enemmän nauravat ihmiset myös elävät pidempään.

7. Toisten auttaminen

Tutkimusten mukaan toisten ihmisten pyyteetön auttaminen ja empatia tekevät onnelliseksi ja tuovat tyytyväisyyttä elämään. Auttamisen ei aina tarvitse olla jotain suurta: se voi olla vaikka jonkun päästäminen ohitseen kassajonossa tai tarpeettoman tavaran lahjoittaminen sitä tarvitsevalle.

8. Ajan viettäminen luonnossa

Vietä aikaa luonnossa. Se nimittäin vähentää stressiä, parantaa muistia, lisää luovuutta, kohottaa fyysistä kuntoa ja lisäksi saattaa tehdä sinusta jopa paremman ihmisen. Älä aliarvioi luonnon parantavaa voimaa.

9. Nuku riitttävästi

Riittävä uni on äärimmäisen tärkeää, koska liian kova väsymys voi tehdä sinusta onnettoman ja lisätä sairastumisen riskiä. Unen puute voi saada sinut myös käyttäytymään huonosti. Päiväunien tärkeyttäkään ei pidä unohtaa. Ne nimittäin parantavat suorituskykyä työssä ja kykyäsi oppia, lisäävät vireystilaasi, sekä vahvistavat positiivisia tunteita. Ota siis päiväunet aina, kun siihen on mahdollisuus ja sille tuntuu olevan tarvetta.

10. Positiivisuus

Positiiviset ihmiset pärjäävät elämässä paremmin. Optimismi nimittäin lisää onnellisuutta ja terveyttä sekä pidentää elinikää. Positiivisuus auttaa sinua myös onnistumaan elämässä todennäköisemmin. Positiivisena keskityt niihin asioihin, mitkä ovat hyvin ja muistelet elämässäsi olleita hyviä hetkiä. Se lisää henkistä kapasiteettiäsi.

Haluaisitko parantaa elämänlaatuasi? Millä keinoilla se voisi onnistua?

Lähteet: Business insider, Karjalan Heili ja Smartare liv

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *