Stressioireet ja sydänperäiset oireet voivat muistuttaa toisiaan

Stressioireet ja sydänperäiset oireet voivat muistuttaa toisiaan
Kuva: Giulia Bertelli

Sydänkohtauksen oireita voi toisinaan erehtyä pitämään jonakin muuna kuin sydänkohtauksena. Joskus epämääräiset vatsakivut voivat johtua sydänperäisistä ongelmista. Kiireisten ruuhkavuosien aikana stressitaso voi välillä nousta hyvin korkeaksi ja elimistö on tällöin koetuksella. Onkin hyvä tiedostaa, minkälaiset merkit saattavat viitata siihen, että kyseessä on stressin sijaan kenties sydänperäinen oire.

Monen vanhemman mielessä vilahtaa silloin tällöin ajatus siitä, mitä tapahtuisi, jos hänelle sattuisi jotain, joka estäisi häntä huolehtimasta perheestään. Tällainen tilanne on ymmärrettävästi vanhemman pahin painajainen. Esimerkiksi oman kuoleman ajattelu ei välttämättä pelota vanhempaa niin paljon hänen itsensä takia kuin hänen lastensa vuoksi. Vanhempaa saattaa ahdistaa voimakkaasti ajatus siitä, ettei hän enää olisi huolehtimassa lapsistaan.

Tämä saattaa johtaa siihen, että vanhempi alkaa tarkkailla omaa vointiaan selvästi normaalia enemmän, etsien merkkejä vakavaan sairauteen viittaavista oireista. Tällainen itsensä tarkkailu voi usein vain lisätä stressin määrää.

Stressi voi oireilla monin tavoin

Toisinaan stressin seurauksena voi ilmetä voimakkaitakin fyysisiä oireita. Tällöin vanhempi saattaa pelästyä, että oireet merkitsevät hänen olevan vakavasti sairas. Moni stressiin liittyvä oire saattaakin tuntua varsin pelottavalta. Ei ole epätavallista, että ihminen pelkää sairastuneensa vakavasti, jos kokee hengenahdistusta tai voimakasta päänsärkyä, sillä nämä oireet voivat viivata myös vakavaan sairauteen.

Voimakkaiden fyysisten oireiden kohdalla on tärkeää käydä mahdollisimman pian lääkärin vastaanotolla varmistamassa, ettei kyseessä ole vakavampi tila. On parempi olla yhteydessä lääkäriin liian matalalla kynnyksellä kuin jäädä odottamaan liian pitkäksi aikaa. Jos oireet paljastuvat stressiperäisiksi, on myös tämä hyödyllinen tieto vanhemmalle. Tällöin hän voi pyrkiä vaikuttamaan arkielämäänsä siten, että stressitaso laskisi ja oireet sitä kautta hellittäisivät.

Sydänkohtaus voi tulla nuorellekin ihmiselle

Sydänkohtauksen oireet eivät välttämättä aina ole sellaiset, millaisena ihmiset ovat tottuneet niitä pitämään. Onkin hyvä tunnistaa erilaiset oireet, jotka saattavat mahdollisesti viitata sydänkohtaukseen.

Sydänkohtaus oireilee tyypillisimmin kovana kipuna rintalastan takana. Kipu on usein laajalla alueella, eikä ihminen pystyy osoittamaan tiettyä pistettä, jossa kipu tuntuu voimakkaimmin. Kipua kuvaillaan usein vannemaiseksi ja se voi säteillä myös ylävatsaan tai selkään. Myös olkavarsi tai leukaperät voivat olla kipeitä. Kipu jatkuu samanlaisena ja voi nostaa pintaan kylmän hien sekä pahoinvoinnin tunteen.

Aina oireet eivät kuitenkaan ole näin selkeitä. Toisinaan sydänkohtaus voi oireilla vain epämääräisenä närästyksen tunteena. Tällöin kohtausta voi olla hyvin vaikea havaita. Jos herää epäilys, että kyseessä saattaisi olla sydänkohtaus, on tärkeää toimia nopeasti ja lähteä päivystykseen, jotta hoito voidaan aloittaa mahdollisimman pian.

Lisätietoa sydänkohtauksen oireista voi lukea Terveyskirjaston sivulta.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *