Kuinka auttaa lasta ilmaisemaan vihan tunteita hallitummin?

boy singing on microphone with pop filter
Kuva: Jason Rosewell

Kaikille pienten lasten vanhemmille on tuttu tilanne, jossa lapsi huutaa kasvot punaisena hallitsemattoman raivokohtauksen vallassa. Pieni lapsi ei vielä osaa säädellä tunteitaan tai hillitä voimakkaita vihanpurkauksia. Kuinka lasta voi auttaa oppimaan voimakkaiden tunteiden hallitumpaa ilmaisua?

Pienen lapsen aivot ovat riittävän kehittyneet, jotta hän kykenee tuntemaan vahvoja tunteita, kuten raivoa. Pienen lapsen aivot eivät kuitenkaan vielä osaa säädellä ja analysoida näitä tunteita. Jos lasta pyytää sanottamaan vihan tunnettaan, hän ei vielä kykene siihen ollessaan hyvin nuori, sillä tällainen tehtävä edellyttää monenlaisten taitojen hallintaa.

Ensinnäkin lapsen täytyisi kyetä hillitsemään vahva impulssimainen vihan tunne, ennen kuin se saa hänestä täyden vallan, jolloin itsekontrollia ei enää ole. Tunteen hillitsemisen jälkeen lapsen tulisi pystyä analysoimaan tunnetta ja kuvailemaan sanoin analyysin tuloksia. Koska tämäntyyppinen tunne on usein hyvin voimakas ja monisävyinen, pieni lapsi ei kykene tällaisesta tehtävästä vielä suoriutumaan.

Vanhemman on tärkeää ymmärtää, että vaikka lapsi saattaa ulkoisesti näyttää isolta ja osaa jo puhua hyvin, tämä ei vielä merkitse, että hän kykenisi hallitsemaan tunnetilojaan. Jos vanhemmalla on liian varhain liian suuret odotukset lapsen tunnehallinnan suhteen, on vaarana, että vanhempi rankaisee turhautuneena lasta, kun tämä on raivokohtauksen vallassa. Tästä ei ole hyötyä, koska lapsella ei ole vielä mahdollisuutta käyttäytyä vanhemman toivomalla tavalla johtuen siitä, etteivät hänen aivonsa vielä kykene niin monipuoliseen prosessointiin, jota vahvojen tunteiden hallinta edellyttää.

Vanhempi voi auttaa lasta oppimaan tunnesäätelyä

Kun lapsi suuttuu, hänen kehonsa usein jäykistyy, hengitys ja syke kiihtyvät, ruumiinlämpö nousee ja lihakset jännittyvät. Eräs keino oppia hillitsemään raivon tunnetta, on keskittää huomio kehon reaktioihin, sillä ne usein ylläpitävät suuttunutta mielialaa. Jos kehon saa rentoutumaan, on huomattavasti helpompaa rentouttaa myös mieli.

Vanhempi voi auttaa lasta rentoutumaan suuntaamalla hänen huomionsa omaan kehoonsa. Vanhempi voi ottaa lapsen käden omaansa ja painaa sen lapsen rinnalle, jolloin lapsi tuntee omat sydämen lyöntinsä. Vanhempi voi rauhallisella äänellä sanoa lapselle, että nyt on hyvä rauhoittua ja hidastaa pulssia. Vanhempi voi myös painaa lapsen käden oman sydämensä kohdalle ja sanoa lapselle, että yritetään saada molempien pulssi samalle rauhalliselle tasolle.

Näin vanhempi voi auttaa lasta pikkuhiljaa oppimaan rauhoittamaan itse itseään raivokohtauksen tullessa. Kun lapsi on rauhoittunut jonkin verran, tälle voi sanoa rauhallisesti, että ymmärtää, että lasta suututtaa, muttei tavaroiden heitteleminen ole silti sallittua, jos lapsi on näin tehnyt raivon vallassa.

Tällaisista henkisistä työkaluista on lapselle suurta hyötyä hänen kasvaessaan vanhemmaksi. Moni aikuinenkaan ei osaa hallita itseään vihan tunteiden vyöryessä päälle. Jos lapsi pienestä pitäen oppii tunnistamaan raivontunteen jo ennen kuin se saavuttaa täyden voimansa ja rentouttamaan kehonsa, tämä auttaa hillitsemään vihantunteen suurinta voimaa.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.