HS: Näin synnytyskipua hoidetaan eri puolilla Suomea

Kuva: Pixabay/ Fotorech

Jokainen synnyttäjä kokee synnytyskipua, mutta kipukokemukset ovat yksilöllisiä. Terveyskylän mukaan synnytyskipu aiheutuu kohtulihaksen supistelusta ja kudosten venymisestä, kun supistukset työntävät vauvaa alaspäin synnytyskanavassa.

Synnytyskivun hoito vaihtelee alueittain Suomessa, kertoo Helsingin Sanomat. Erojen taustalla ovat sairaaloiden erilaiset käytännöt, mutta esimerkiksi myös anestesialääkärin saatavuus voi vaikuttaa kivunlievitystapoihin. Selkäpuudutteen eli epiduraali- tai spinaalipuudutuksen laittoon tarvitaan anestesialääkäri, joka voi synnytyksen käynnistyessä olla kiinni toisessa toimenpiteessä etenkin pienemmissä sairaaloissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ylläpitämien synnytystilastojen mukaan Vaasan keskussairaalassa selkäpuudutuksen sai vuonna 2021 vain noin 45 prosenttia alateitse synnyttäneistä. Sen sijaan Tampereen yliopistosairaalassa selkäpuudutuksen sai 79 prosenttia synnyttäjistä.

”Meillä on käytetty vuosia epiduraalin rinnalla paraservikaalipuudutusta, joka annetaan pistoksena kohdunkaulaan”, synnytyksiä koordinoiva osastonhoitaja Kaisa Muikku Vaasan keskussairaalasta kertoo HS:ssa.

Toisin kuin selkäpuudutteen, voi paraservikaalipuudutuksen antaa aina synnytysosastolla paikalla oleva gynekologi. Lisäksi paraservikaalipuudutukseen ei tarvita niin paljon valmisteluja ja synnyttäjän tarvitsee pysytellä vain hetki paikoillaan.

Kulttuuriset tekijätkin vaikuttavat eroihin

Pohjois-Savon hyvinvointialueella Kuopiossa paraservikaalipuudutusta käytetään myös paljon epiduraalin asemesta tai sen ohella. Länsi-Pohjan keskussairaalassa Kemissä epiduraalin käyttöä on puolestaan selvästi lisätty.

”Aiemmin käytettiin paljon spinaalipuudutuksia uudelleensynnyttäjille, mutta kun haluttiin pitempikestoista kivunlievitystä, niin on siirrytty epiduraalipuudutuksiin”, Länsi-Pohjan naistentautien ja synnytysten ylilääkäri Pia Wittaniemi sanoo HS:ssa.

Kätilöt hoitavat synnytykset hyvin itsenäisesti ja pyytävät tarvittaessa paikalle myös lääkärin. Wittaniemi uskoo, että kätilöiden lisäksi lääkäreidenkin erilaiset käytännöt vaikuttavat alueellisin eroihin. Hän arvioi, että hoitokäytännöt vaihtelevat sen mukaan, miten lääkäreille on kertynyt hyviä kokemuksia erityyppisesti käytetystä puuduteyhdistelmistä.

Alueellisiin eroihin vaikuttavat myös kulttuuriset asiat. Husin Naistenklinikan synnytys- ja päivystyslinjan apulaisylilääkäri Tarja Myntti kommentoi, että synnyttäjät toivovat usein samaa kivunlievitystä, joka on tehonnut siskon tai serkun synnytyskipuun.

Valtaosalla synnyttäjistä käytössä ainakin yksi kivunlievityskeino

Yli 95 prosenttia alateitse synnyttäjistä käyttää vähintään yhtä kivunlievityskeinoa, jotka vaihtelevat ilokaasusta spinaalipuudutukseen. Vuonna 2021 selkäpuudutuksen sai Suomessa keskimäärin 69 prosenttia alateitse synnyttäneistä. Ensisynnyttäjistä 84 prosenttia sai selkäpuudutteen ja uudelleensynnyttäjistä 59 prosenttia.

Maailman terveysjärjestön (WHO) suosituksessa hyvästä synnytyskokemuksesta suositellaan muun muassa asentohoitoa, lämpöpussia ja erilaisia rentoutushoitoja lääkkeellisten hoitojen ohella.

”Tärkeintä olisi yhteistyössä synnyttäjän kanssa löytää sopivat kivunlievitysmenetelmät, ovat ne sitten lääkkeettömiä, lääkkeellisiä tai niiden yhdistelmiä”, Suomen Kätilöliiton puheenjohtaja Päivi Oinonen kertoo HS:ssa.

HS on julkaissut sivuillaan taulukon, josta voit tarkemmin tutkia miten paljon erilaisia kivunhoitomuotoja käytetään eri synnytyssairaaloissa niin ensisynnyttäjien kuin uudelleensynnyttäjien kohdalla.

Lähde: Helsingin Sanomat

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.