Vanhempi, puhu nuorelle kondomin käytöstä myönteisesti

Vanhempi, puhu nuorelle kondomin käytöstä myönteisesti
Kuva: Pexels/cottonbro studio

Kondomi on ainoa ehkäisymuoto, joka suojaa sekä ei-toivotulta raskaudelta että sukupuolitaudeilta. Nuoren olisi tärkeä tutustua kondomin käyttöön jo ennen ensimmäistä seksikokemusta, mutta vanhemmille aiheen ottaminen esiin voi tuntua vaikealta.

Seksistä ja seksuaalisuudesta keskusteleminen oman lapsen kanssa voi tuntua sekä vanhemmasta että murrosikäisestä nuoresta kiusalliselta ja nololta. Aihe on kuitenkin tärkeä ottaa esiin ja osalle nuorista ehkäisyasiat ovat ajankohtaisia jo yläkouluiässä. Väestöliitto muistuttaa, että oikea-aikaisen luotettavan tiedon on todettu suojaavan nuorta riskeiltä ja huonoilta seksikokemuksilta.

“Tiedämme, ettei ehkäisyn ja seksuaalisuuden puheeksi ottaminen nuoren kanssa ole aina helppoa. Nuoruudessa seksuaalisuus on usein erityisen herkkää ja haavoittuvaista. Murrosikään kuuluu tavallisena kehityksen vaiheena se, että oman vanhemman kanssa intiimeistä asioista jutteleminen voi tuntua nololta eikä nuori tunnu kuuntelevan annettuja ohjeita”, Väestöliitto kertoo tiedotteessa.

Väestöliitto kannustaa vanhempia osoittamaan omalla esimerkillään nuorelle, että seksistä ja ehkäisystä saa puhua. Jokaisella nuorella on oikeus saada oikeaa tietoa turvallisesta seksistä luotettavalta aikuiselta.

“Kondomin käytöstä kannattaa puhua nuorelle myönteisesti. Samalla voi oikaista kondomiin mahdollisesti liittyviä virheellisiä käsityksiä. Ehkäisy on olennainen osa seksiä, ja siitä tulee keskustella yhdessä kumppanin kanssa. Ehkäisystä huolehtiminen ja kommunikoiminen on seksissä kaikkien osapuolten vastuulla”, Väestöliiton Kumita-kampanjan asiantuntija Outi Leskinen kertoo.

Kondomeja nuorille kouluihin

Väestöliitto muistuttaa, että ehkäisyvälineiden saatavuuden ei pidä muodostua esteeksi turvalliselle seksille. Kondomit ovat nuorelle melko kalliita, ja kynnys käydä ostoksilla voi olla korkea. Leskinen haluaakin antaa vinkin vanhemmille:

“Kotiin kannattaa laittaa erilaisia kondomeja ja suuseksisuojia nuorelle saataville. Vaikkapa vessaan voi tehdä seksuaaliterveyspisteen, jossa on esimerkiksi kuukautissuojien lisäksi suljetussa laatikossa ehkäisyvälineitä, joita nuori voi huomaamattomasti napata itselleen.”

Väestöliiton Kumita-kampanja täydentää ja tukee koulujen seksuaalikasvatusta ja vanhempien kasvatustehtävää. Kampanja on lähettänyt tänä syksynä kondomit ja tietopaketin Suomen kaikkiin yläkouluihin jaettavaksi 8.-luokkalaisille ja lisäksi kampanjan sivustolle on koottu kondomeihin liittyvää tietoa.

“Ohjaamme esimerkiksi sopivan kondomin etsimiseen, sillä epäsopiva kondomi voi haitata seksuaalista nautintoa tai ehkäisyn onnistumista. Kondomin käyttöä on hyvä harjoitella sukupuolesta ja seksuaalisesta suuntautumisesta riippumatta. Penikseen asetettavan kondomin lisäksi jaamme tietoa vulvakondomeista ja erilaisista suuseksisuojista. Kumitan kyselyssä kävi ilmi, että nuoret suojautuvat suuseksissä melko harvoin”, Väestöliitto toteaa.

Voit tutustua Kumita-kampanjan materiaaleihin täällä. Kampanjaa rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö.

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *