Nämä 5 haastetta ovat tuttuja yksinhuoltajavanhemmalle!

Nämä 5 haastetta ovat tuttuja yksinhuoltajavanhemmalle!

Yksinhuoltajavanhempana toimiminen on ajoittain rankkaa. Olet perheen ainoa vanhempi, huolehdit lasten tarpeiden lisäksi myös kodista sekä perheen taloudesta. Kaiken tämän lisäksi kuulet jatkuvasti neuvoja siitä, kuinka sinun pitäisi myös ottaa aikaa itsellesi jaksaaksesi paremmin.

Yksinhuoltajavanhemman arjessa on monia haasteita. Toki näitä haasteita on joka perheessä, mutta niiden vaikutukset voivat yhden aikuisen perheessä olla paljon kuviteltua suuremmat. Pitäisi jaksaa huolehtia lapsista, kodista ja perheen taloudesta. Olla reipas, vastata yhteiskunnan asettamiin odotuksiin ja edes näyttää pärjäävänsä, jottei muut ihmiset pääsisi kertomaan “totuuksia” siitä, kuinka lapsia tulisi kasvattaa. Tämän lisäksi sosiaalinen media on omiaan aiheuttamaan entistä suurempia paineita, ihan jokaiselle vanhemmalle.

5 tuttua yksinhuoltajavanhemman arjen haastetta

1. Oman ajan puute

Moni yksinhuoltajavanhempi lisäisi vuorokaudessa olevien tuntien määrää vähintään puolella, jotta ehtisi täyttämään molempien vanhempien roolit. Yksinhuoltajan vastuulla ovat niin ruoan valmistaminen, kuin lapsen kanssa leikkiminen ja mahdollisissa kotitehtävissä avustaminen. On sanomattakin selvää, että omaa aikaa ei juurikaan ole. Liian kiireinen aikataulu voi kuitenkin huomaamatta heikentää niin fyysistä, kuin henkistäkin terveyttä.

2. Taloudellinen paine

Yksi yksinhuoltajavanhempien merkittävimmistä haasteista on jatkuva kamppailu perheen toimeentulosta. Yksinhuoltajat ovat yksin vastuussa perheen taloudesta ja joutuvatkin siksi usein miettimään, kuinka tasapainottaa työ sekä vanhemmuus. Yksinhuoltajuus voi rajoittaa työntekoa, joka puolestaan johtaa alempiin tulotasoihin ja näin lisää taloudellista epävarmuutta. Yksikin ylimääräinen, odottamaton kulu voi saada talouden horjumaan pahasti.

3. Työn ja perhe-elämän tasapainottaminen

Uran ja vanhemmuuden välillä tasapainoilu on monelle yksinhuoltajalle liian tuttua. Omat haasteensa voi tuoda lasten hoitojärjestelyt, varsinkin jos muu tukiverkko on vähäinen. Tästä seuraa syyllisyys siitä, ettei pysty täyttämään molempia rooleja kuten haluaisi.

4. Häpeä ja riittämättömyys

Vaikka perheiden monimuotoisuudesta puhutaankin yhä enemmän, kokevat yksinhuoltajavanhemmat silti usein yhteiskunnan asettamia paineita sekä kohtaavat arvostelua vanhemmuudesta. Aiheeton kritiikki tai ajattelematon lausahdus voi johtaa riittämättömyyden ja häpeän tunteisiin. Yksinhuoltaja voi lisäksi kokea tarvetta osoittaa muille olevansa hyvä vanhempi, joka lisää turhaa stressiä jo ennestään vaativaan tilanteeseen.

5. Tuen puute

Yksinhuoltajat eivät aina saa tukea ystäviltä tai ​​perheeltä. Avun puute voi pahentaa eristäytymisen tunteita ja lisätä yksinhuoltajan kohtaamia haasteita. Tukiverkoston puute voi tehdä yksinkertaisistakin asioista, kuten lastenhoitajan löytämisestä, pelottavan jopa mahdottoman tehtävän.

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *