Ikenien verenvuotoon hampaita harjatessa ei kannata tottua

Ikenien verenvuotoon hampaita harjatessa ei kannata tottua
Kuva: Shalev Cohen

Monet aikuiset tottuvat siihen, että hampaita harjatessa ikenistä saattaa vuotaa jonkin verran verta. Joillakin on saattanut olla tällainen tilanne jo vuosikausia, eikä asiaan kenties siksi enää edes kiinnitetä huomiota. Ikenien verenvuoto voi kuitenkin aiheuttaa monenlaisia ongelmia, jotka eivät välttämättä edes tule mieleen.

Nykyään hampaisiin ja niiden terveyteen liittyvistä aiheista kirjoitetaan niin paljon, että tärkeimmät riskitekijät ovat jo lähes kaikkien tiedossa. Silti suun terveydenhuollon ammattilaiset jatkuvasti raportoivat, kuinka yllättyneitä he ovat siitä, kuinka kevyesti ihmiset suhtautuvat hampaiden hoitoon.

Hammaslankaa ei usein esimerkiksi käytetä lainkaan, vaikka ilman sitä hammasvälejä ei pysty puhdistamaan kunnolla. Tästä seuraava tulehdustila voi pahimmillaan aiheuttaa parodontiitin, minkä seurauksena hampaat alkavat heilua. Tällöin ollaan jo hyvin vaarallisilla vesillä. Jo ennen tätä vaihetta aktiivisesta ientulehduksesta on kuitenkin voinut olla monenlaista haittaa.

Moni ei tule ajatelleeksi, että tulehduspesäkkeestä suun bakteerit pääsevät siirtymään elimistön verenkiertoon. Verenkierron kautta niillä on pääsy moniin paikkoihin, joissa ne voivat aiheuttaa suurta haittaa. Jos ikenet vuotavat verta hampaita harjatessa, tämä tarkoittaa, että ikenissä on haavoja, koska muuten verta ei luonnollisestikaan näkyisi. Näiden haavojen kautta suun bakteerit pääsevät verenkiertoon. Tilanne on samanlainen kuin jos kädessä olisi haava, josta bakteerit luikahtavat verenkiertoon. Suu on lähellä aivoja, joten on suuri vaara, että suusta verenkiertoon siirtyneet bakteerit pääsevät tekemään tuhoja aivoissa.

Suussa on aina läsnä jonkin verran bakteereja ja siksi suussa onkin paljon kehon omia puolustusmekanismeja, jotka toimivat bakteereja vastaan. Tämä ei kuitenkaan auta, mikäli bakteeri pääsee luikahtamaan tulehduksen heikentämän hampaan kautta suoraan verenkiertoon.

Toki bakteeri verenkierrossakin kohtaa kehon omia puolustusmekanismeja. Mikäli bakteerivirta verenkiertoon on kuitenkin jatkuvaa jatkuvan tulehduksen ja auki olevien haavojen takia, on tämä keholle huomattavasti rasittavampi tilanne kuin hetkellinen bakteerien kohtaaminen. Tämän takia ientulehdus olisi hyvin tärkeää pyrkiä hoitamaan siten, ettei verta enää näy harjauksen yhteydessä.

Tulehtuneilla hampailla on havaittu olevan yhteys aivosairauksiin

Joissakin tutkimuksissa on havaittu viitteitä siitä, että suussa olevalla tulehduksella on yhteys esimerkiksi joidenkin muistisairauksien puhkeamisen riskin kasvamiseen. Tämä tuntuukin loogiselta mahdollisuudelta, jos ottaa huomioon, että suun tulehduspesäkkeiden kautta bakteereja pääsee verenkiertoon hyvin lähellä aivoja. Suun bakteereilla on myös todettu olevan yhteys aivoinfarktiin ja koko elimistön matala-asteiseen tulehdustilaan.

Ruuhkavuosien kiireessä hampaiden hoito voi joskus jäädä vähemmälle

Jos elämä on hyvin kiireistä, saattaa välillä tuntea kiusausta nipistää lisäminuutteja sieltä, mistä suinkin on mahdollista. Hampaiden puhdistamisesta ei kuitenkaan kannattaisi tinkiä, se voi kostautua myöhemmin elämässä. Vanhempien kannattaa opettaa myös lapsensa pitämään hyvää huolta suun terveydestä silloinkin, vaikka olisi kiire. Aamuisin ja iltaisin tapahtuvaa hampaiden puhdistamista ei kannata laiminlyödä.

Lisätietoa suun terveyden yhteydestä esimerkiksi erilaisiin aivosairauksiin voi lukea Mehiläisen sivuilta.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *