Miten opettaa lapselle ympäristötietoisuutta ja kestäviä arvoja?

Miten opettaa lapselle ympäristötietoisuutta ja kestäviä arvoja?
Kuva: Pexels/ Tatiana Syrikova

Yksi aikamme isoimmista uhista on ilmastokriisi. Kohtaamme ilmaston lämpenemistä, äärisäitä tuhoineen ja luontokatoa. Jos emme suostu muutokseen nyt, ihmiskuntaa odottaa vääjäämättä ikävä kohtalo. Meidän täytyykin miettiä, millaisen maailman haluamme jättää lapsillemme. Lapselle tulee opettaa ympäristötietoisuutta sekä kestäviä arvoja, mutta kuitenkin lapsen ikätasoon sopivalla tavalla.

Maailman tilanteen ja ilmastokriisin takia ympäristötietoisuutta ja kestävää kehitystä on nykyään välttämätöntä opettaa lapsille pienestä pitäen. Ei voida puhua enää siitä, onko esikoulun otettava kantaa kestävän kehityksen opettamiseen, vaan että kuinka lapsille opetetaan kestävää kehitystä?

Koulujen lisäksi myös kotona on tärkeää opettaa kestäviä arvoja. Vanhempien tulee ensin valistaa asioista itseään ja miettiä omia asenteitaan. Vasta sen jälkeen vanhempi voi alkaa opettamaan lapselle kestäviä arvoja.

Käytännön vinkkejä kestävien arvojen opettamiseksi lapselle

1. Koko perheen tietoisuuden lisääminen

Monesti vanhemmat eivät itsekään tiedä riittävästi kestävästä kehityksestä ja ole ympäristötietoisia siten, että he voisivat olla hyvänä esimerkkinä lapselleen. Kaikki lähtee siis perheen vanhemman oman ympäristötietoisuuden lisäämisestä ja arvopohdinnoista. Millaisia arvoja hän itse kannattaa? Kuuluuko niihin kestävät arvot? Onko hän ympäristötietoinen? Ottaako hän ilmastokriisin riittävän vakavasti?

Jos tietoa ei ole riittävästi aiheesta, vanhemman on mentävä esimerkiksi Googlen syövereihin ja otettava aiheesta selvää. Kestävät arvot ja ympäristötietoisuuden tulisi olla koko perheen yhteinen asia.

2. Keskusteleminen aiheesta

Kaikista tärkeintä on, että perheessä keskustellaan ylipäätään kestävistä arvoista ja aihe on esillä käytännön tasolla. Perhe voi esimerkiksi liikkua paljon luonnossa, kierrättää, ja kasvattaa erilaisia kasveja. Lapsia tulee kannustaa esittämään aiheesta kysymyksiä.

3. Kierrättäminen

Kierrättämisestä kannattaa tehdä koko perheen yhteinen tapa toimia. Kotona tulisi olla mahdollisuus lajitella erikseen esimerkiksi biojäte, paperi, pahvi, metalli sekä lasi. Lapsista jätteiden vienti kierrätyspisteelle ja lajitteleminen ovat mukavaa puuhaa.

Lisäksi lapsen kanssa on kivaa ja hyödyllistä käydä kirpputorilla tekemässä löytöjä. Samalla lapselle voi opettaa, että kierrättäminen kannattaa ja kaikkea ei ole tarvetta ostaa uutena. Lapsen kanssa voi myydä kirpputorilla pieneksi jääneet vaatteet ja lelut, joita lapsi ei enää käytä. Myyntitulot voi antaa lapselle uusia tarpeellisia ostoksia varten vanhemman opastuksella.

4. Luonnossa liikkuminen

Luonnossa liikkumisesta seuraa paljon hyvää. Se kasvattaa fyysistä kuntoa, parantaa yöunia, lisää arvostusta luontoa kohtaan ja tuo henkistä hyvinvointia. Luonnossa lapselle voi opettaa monia tärkeitä asioita ja se onkin oiva paikka puhua lapsen kanssa kestävistä arvoista.

5. Julkisten kulkuneuvojen käyttäminen

Lapsen kanssa kannattaa kulkea pienestä pitäen julkisia kulkuneuvoja käyttäen. Sitten myöhemmin hän mielellään liikkuu niillä paikasta toiseen itsenäisesti. Lapselle tulee kertoa, miksi julkisten kulkuneuvojen käyttäminen on hyödyllistä eli, että se säästää ilmastoa ja luontoa.

6. Opeta energian säästämisestä

Opeta lapselle energian säästämisestä. Selitä hänelle, miksi sähkölaitteita ei voi pitää turhaan päällä ja miksi esimerkiksi valot täytyy sammuttaa huoneesta poistuttaessa.

Energian säästöstä ja sen järkevästä käyttämisestä hyötyy kaikki. Kun tekee ympäristöystävällisiä valintoja esimerkiksi asumisessa ja liikkumisessa, auttaa se säästämään luonnonvaroja ja keventämään hiilijalanjälkeä. Lisäksi se tuo taloudellista säästöä.

7. Ruokahävikin vähentäminen

Lapselle on hyvä opettaa, miksi lautaselle tulisi ottaa ruokaa vain sen verran kuin jaksaa syödä. Kerro myös, miksi kaikki vanhat ruoat käytetään loppuun ennen uusien valmistamista tai hyödynnetään ne uusissa aterioissa. Lapselle on hyvä opettaa kiitollisuutta ja kunnioitusta ruokaa kohtaan, sekä kertoa mistä ruoka tulee ja mahdollisuuksien mukaan näyttää osan siitä.

8. Kasvien kasvattaminen

Lapsen kanssa kasvien kasvattaminen on mukavaa ja hyödyllistä yhteistä puuhaa. Viherpeukalointi avaa ovet kasvien saloihin jo varhaisessa iässä, opettaa kunnioittamaan luontoa sekä kertoo lapselle, mistä osa ruoasta tulee. Lisäksi lapsi saa raitista ilmaa ja kehittää motorisia taitoja (niin karkea- kuin hienomotoriikkaa). Kasvien kasvattaminen opettaa kärsivällisyyttä.

9. Tutkivan asenteen opettaminen

Lapselle tulisi opettaa innokasta ja tutkivaa asennetta ympäristöä, ilmastoa ja luontoa kohtaan. Näin hän haluaa ottaa asioista selvää ja toimia kestävien arvojen mukaisesti.

Oletko sinä ympäristötietoinen? Opetatko lapsellesi kestäviä arvoja?

Lähteet: Forskole Forum, Greenpeace, Motiva, Plantagen ja Skolverket

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *