Tasapaino älylaitteiden ja perhe-elämän kesken

Kuva: Pexels/Cottbro Studio

Elämme teknologian valtaamassa maailmassa ja lapsemme eivät edes tiedä ajasta ennen tätä kaikkea. Vanhempina tehtävämme on suojella lapsiamme. Se koskee myös teknologian varastamaa perheen yhteistä aikaa ja teinin yöunia sekä niin paljon muuta. Teknologiasta voi olla myös paljon hyötyä, kunhan perhe sopii yhteisistä pelisäännöistä.

On tärkeää seurata, mitä lapsi älylaitteella tekee, sekä pitää kiinni suositellusta ruutuajasta. Aivotutkijan ja psykologian tohtori Mona Moisalan mukaan aivan selkeitä ruutuaikoja on hankala asettaa, joten asia täytyy pohtia erikseen kunkin lapsen kohdalla. ”2-5-vuotiaalle sopiva määrä voisi olla noin tunti päivässä.” Moisala miettii. Teknologiassa on kuitenkin hyviäkin puolia, joita lapsemme voivat hyödyntää. Sellaisia ovat esimerkiksi opetuspelit.

Vanhempien tulisi olla kiinnostuneita lapsen digiajasta. Jos digimaailma ei ole ennestään tuttu, sitä kannattaa alkaa opetella yhdestä sovelluksesta aloittaen. Digimaailma on nykyään iso osa lapsen elämää, joten siihen ei tulisi suhtautua ainoastaan huonona asiana. Vanhemmat voivat vaikuttaa lapsen kokemukseen digimaailmasta.

”Vanhemmilla ei ole välttämättä mitään käsitystä, mitä vaikkapa pelimaailmassa tapahtuu. Pelissä voi olla valtavasti etukäteissuunnittelua, erilaisten strategioiden haltuun ottamista, vuorovaikutusta ihmisten kanssa eri puolelta maailmaa ja huimaa englanninkielen käyttöä”, sanoo puheteraupeutti Hannele Merikoski Aivoliitosta.

Viisi vinkkiä älylaitteiden käytön tasapainottamiseen perheessänne

1.Sopikaa säännöistä

Sopikaa älylaitteiden käytön säännöistä. Voitte esimerkiksi sopia, että puhelimella ei olla kello 19: sta jälkeen ja, että makuuhuoneissa ei käytetä älylaitteita. Ota huomioon kunkin lapsen ikä ja yksilöllisyys. Kerro, mitä siitä seuraa, jos sääntöjä ei noudateta.

2. Sovelluksen sisältö

Ole perillä siitä, mitä lapsesi tekevät älylaitteilla. Selvitä, millaisia sovelluksia he käyttävät. Sopikaa, että lapset kysyvät vanhemmilta luvan ennen uusien pelien tai sovellusten käyttöönottoa.

3. Vanhempi on roolimalli

Vanhempi on lapselle tärkeä roolimalli älylaitteiden käytössä. Vanhemman tulee siis noudattaa perheen yhdessä sovittuja käytäntöjä ja kiinnittää huomiota omaan puhelimen käyttöönsä ollessaan lapsen kanssa.

4. Määritä perheen ruutuvapaat ajat

Sopikaa yhteinen perheilta ainakin kerran viikossa, jolloin teette jotakin mukavaa yhdessä ilman puhelimia ja muita älylaitteita. Se mahdollistaa perheen yhteisen laadukkaan ajan ja vuorovaikutuksen esimerkiksi ruoanlaiton tai lautapelien yhteydessä. Kannusta lasta ideoimaan ja valitsemaan toimintaa perheen yhteiseen iltaan. Lapsen tulisi osata olla kiinnostunut muustakin kuin älylaitteista, kyetä rentoutumaan ja tarkkailemaan ympäröivää maailmaa.

5.Säännöt vanhemmille

Vanhemmatkin tarvitsevat omat säännöt älylaitteiden käytölle: puhelin on oltava pois näkösältä laatuajan viettämisessä lapsen kanssa ja päivittäisten kuulumisten vaihdon yhteydessä. Älylaitteita ei tulisi käyttää puoleen tuntiin ennen nukkumaanmenoa.

Miten teillä suhtaudutaan digimaailmaan? Oletko perillä siitä, mitä lapsesi tekee älylaitteilla?

Lähteet: Aivoliitto, Alannah ja Madeleine foundation, Chicago Parents ja MLL

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.