Nykyvanhemmat karttavat näitä nimiä – uusia nimiä kalenteriin vuonna 2025

baby on bed
Kuva: Juan Encalada

Suomessa tilastoidaan lapsille annettuja etunimiä, ja Digi- ja väestötietovirasto julkaisee vuosittain tiedot vuoden suosituimmista etunimistä. Nimitrendit muuttuvat ajan mittaan: osa nimistä hiipuu unholaan ja osa menneiden vuosien nimistä nousee uuteen suosioon.

Etenkin e-kirjaimella alkavat nimet ovat tällä hetkellä vanhempien suosiossa, uutisoi Iltalehti (IL). Tällaisia nimiä ovat muun muassa Elias, Emmi ja Emma. Lisäksi suosiossa ovat myös el-loppuiset nimet, kuten Samuel, Mikael sekä Noel.

”Vanhemmat haluavat antaa lapsilleen nimeksi tuttujen nimien hienompia versioita. Kansainvälisyys varmasti vaikuttaa”, nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala kommentoi IL:ssä.

Samasta syystä vanhemmat antavat lapsilleen myös tuttuja suomalaisnimiä c- ja x-kirjaimilla päivitettynä versiona, kuten Nico ja Alex. Saarelma-Paukkala lisää, että Lili, Lilian ja Livia -nimet ovat nyt myös suosittu nimiperhe, kun taas Elvin nauttii suosiota suomenruotsalaisten keskuudessa.

Ruuhkavuodet julkaisi aiemmin artikkelin, jossa kerrotaan miksi jotkut nimet hiipuvat pois käytöstä. Nimien suosio vaihtelee usein tasaisissa, noin 80-100 vuoden sykleissä. Saarelma-Paukkala sanoo IL:n haastattelussa, että nyt ovat nousussa 1940-luvun nimet.

Nykyvanhemmat puolestaan eivät halua antaa nimiä, joissa on ä- tai ö-kirjain tai suomalaisittain ääntyvä r-kirjain, kuten nimissä Riitta, Raimo ja Reijo. Dosentin mukaan niitä vältellään.

”Väinö on poikkeus”, Saarelma-Paukkala kertoo ja tätä tukee myös tuorein nimitilasto: Väinö on ensimmäisten etunimien listalla toisena.

Kymmeniä nimiä nimipäiväkalenteriin

Kaikki lapsille annetut nimet eivät löydy nimipäiväkalenterista. Vuonna 2025 tilanne muuttuu kymmenien nimien kohdalla, kun 33 nimeä lisätään suomalaiseen nimipäiväkalenteriin ja 27 nimeä suomenruotsalaiseen kalenteriin.

Osa suomalaiseen kalenteriin pääsevistä nimistä on vanhoja kalenteriin palaavia nimiä, kuten Aamos ja Linus. Monet nimistä ovat puolestaan vanhojen almanakkanimien uusia versioita, kuten Alissa, Lili, Eppu ja Miki. Myös kansainvälisiä nimiä on tulossa kalenteriin, kuten Camilla, Jessica sekä Kevin ja Neo.

”Suomalaisten nimenanto on selvästi kansainvälistynyt. Siksi kalenteriin on nyt hyväksytty useita vierasasuisiakin nimiä, kuten Jessica, eikä Jessika, tai Linus, eikä Liinus” nimipäiväkalenterin uudistusta laatimassa ollut Saarelma-Paukkala toteaa Helsingin yliopiston sivuilla.

Suomenruotsalaisen kalenterin uusista nimistä monet on omaksuttu englanninkielisestä maailmasta, kuten Elvin ja Morris. Monet nimet ovat myös ton-loppuisia, kuten Elton ja Winson, ja italialaista nimistöä edustavat Sienna, Matteo ja Luca.

Nimipäiväuudistuksia tehdään viiden vuoden välein ja niistä vastaa Helsingin yliopisto. Saarelma-Paukkalan lisäksi tulevia uudistuksia oli laatimassa filosofian tohtori Leila Mattfolk. Suomalaiseen kalenteriin pääsyn perusehtona oli, että nimi esiintyy aineistossa vähintään 500 naisella tai miehellä ja suomenruotsalaiseen kalenteriin rajana oli 50 nimenkantajaa.

Vuonna 2025 nimipäiväkalenteriin tulevat nimet:

  • Suomalaiset naistennimet
    Alissa, Alva, Amelia, Camilla, Elea, Jessica, Juulia, Kira, Lili, Lilia, Lilian, Livia, Marju, Milena, Mona, Siina, Sinna, Vivian
  • Suomalaiset miestennimet
    Aamos, Eppu, Ilja, Jare, Jasu, Jose, Kaius, Kevin, Leon, Linus, Martin, Miki, Mio, Neo, Rolf
  • Suomenruotsalaiset naistennimet
    Bea, Celine, Edla, Elisa, Emilie, Fiona, Line, Lykke, Malva, Melanie, Mila, Sienna, Tova, Venla
  • Suomenruotsalaiset miestennimet
    Aston, Caspian, Dominic, Elton, Elvin, Joar, Julian, Luca, Marius, Matteo, Morris, Tristan, Winston

Lähde: Iltalehti, Helsingin yliopisto

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.