Seta: Vähemmistönuorten syrjintää ennaltaehkäistävä kouluissa

Kuva: Pexels/Pixabay

Uusi lukuvuosi on jo täydessä käynnissä niin perusopetuksen kuin muiden kouluasteiden osalta. Ihmisoikeusjärjestö Seta ry painottaa, että homo- ja transfobiaa ja rasismia on ennaltaehkäistävä kouluissa. Kouluilla on selkeämpi velvollisuus ennaltaehkäistä ja puuttua sateenkaarinuoriin kohdistuvaan syrjintään ja häirintään kesäkuussa uudistuneen yhdenvertaisuuslain myötä.

Hallituspuolueisiin kuuluvien henkilöiden rasistiset mielipiteet ovat puhuttaneet viime kuukausina Suomessa. Koska rasistiset mielipiteet ovat tulleet näkyvästi julkisuuteen, on Setan mukaan entistä tärkeämpää tuoda ihmisoikeusperustaista ja antirasistista opetusta kouluihin. Eri vähemmistöihin kuuluville nuorille kuuluu oikeus oppia turvallisessa kouluympäristössä.

”Kouluissa toistuu sama puhe nollatoleranssista rasismille kuin pääministerillä, mutta käytännössä se ei välttämättä tarkoita mitään. Puuttuminen yksittäisiin räikeimpiin tapauksiin ei riitä vaan tarvitaan kokonaisvaltaista muutosta. Meidän pitää rakentaa kaikkea moninaisuutta kunnioittavaa koulukulttuuria”, Setan nuorisotyön vaikuttamisen asiantuntija Lotte Telakivi sanoo.

Sateenkaarinuorten huomioiminen koulun arjessa ja opetuksessa ei ole vapaaehtoista: oikeus turvalliseen oppimisympäristöön on ihmisoikeus ja oppilaitoksilla on lakisääteinen velvollisuus edistää yhdenvertaisuutta suunnitelmallisesti. Oppilaitos ja koulutuksen järjestäjät ovat vastuussa lakisääteisistä velvoitteista.

Perusopetukseen on myös kuulunut sateenkaaritiedon antaminen osana opetusta jo vuodesta 2016. Kouluja on tuettava opetuksen järjestämisrauhan turvaamisessa, jotta lapsen oikeus saada opetusta seksuaalisen suuntautumisen ja sukupuolen moninaisuudesta toteutuu.

”Yhdenvertaisuuslain vaatimus on hyvin selkeä. Jos koulu ei puutu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistönuoriin kohdistuvaan häirintään, syyllistyy se syrjintään ja voi olla hyvitys- ja korvausvelvollinen syrjitylle. Häiritsevä käytös tulee lopettaa, harjoittipa sitä opettaja, toinen oppilas tai huoltaja”, Telakivi kertoo.

”Lapset eivät synny ennakkoluuloisina”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) teettämissä kouluterveyskyselyissä on ilmennyt, että sateenkaarinuoret kertovat muita useammin kiusaamisesta, mielenterveysongelmista, seksuaalisesta häirinnästä, huonommasta osallisuuden kokemuksesta kouluyhteisössä ja yksinäisyydestä. Usein nuoret eivät kerro näistä kokemuksistaan, koska eivät luota sen johtavan mihinkään.

”Koulu on iso osa nuoren elämää ja sen myötä tärkeänä tekijänä muokkaamassa nuoren maailmankuvaa. Koulussa tapahtuvat häirinnän huomiotta jättämiset luo nuorelle käsityksen maailmasta, jossa hänen ihmisarvonsa on toissijainen ja hänen kokemuksensa vähäteltävissä”, Setan nuorisotoimikunnan puheenjohtaja Saara Katainen toteaa.

Sateenkaarinuorten kokemaa häirintää ovat esimerkiksi identiteettiin kohdistuva uhkaaminen, nimittely ja haukkuminen, nuoren identiteetin kieltäminen, transnuoren tahallinen väärinsukupuolittaminen tai sateenkaari-ihmisiä koskevien vihamielisten symbolien ja kuvien esillä pitäminen. Katainen näkee häirinnän perimmäisenä syynä olevan usein tiedonpuute. Tämän takia myös nuorten keskuudessa tapahtuva häirintä on aikuisten vastuulla.

”Lapset eivät synny ennakkoluuloisina, ja siksi olisikin ensiarvoisen tärkeää, että he saisivat asiaan kuuluvan opetuksen myös sateenkaariteemoista ennen kuin ulkoa tulevat negatiiviset asenteet tarttuvat heihin”, Katainen sanoo.

Voit perehtyä aiheeseen lisää Setan sivuilla. Sivuilla on esillä myös oppimateriaalia, jonka avulla rasismia ja homo- ja transfobiaa voidaan käsitellä yläkouluikäisten kanssa.

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.