Onko vauvan kuorsaamisesta syytä huolestua?

baby in purple knit cap lying on white fur textile
Kuva: Emmalee Couturier

Varsinkin ensimmäisen lapsen kohdalla vanhemmat ovat saattaneet etukäteen ajatella, että vauva nukkuu varsin hiljaisesti. Siksi voikin olla yllätys, että vauva päästelee toisinaan varsin äänekkäitä ja erikoisia ääniä nukkuessaan. Erityisesti vauvan kuorsaus saattaa herättää huolta vanhemmissa. Milloin vauvan kuorsaamisesta on syytä huolestua?

Jokainen, joka on nukkunut vauvan kanssa samassa huoneessa tietää, että vauvat voivat päästellä nukkuessaan hyvin monenlaisia ääniä. Vauva saattaa esimerkiksi huokailla, yskiä, itkeä, ja toisinaan jopa nauraa unissaan. Eräs tyypillinen ääni, joka vauvan suusta voi päästä hänen nukkuessaan ovat erilaiset kuorsaamisäänet. Vanhempi saattaa toisinaan häiriintyä vauvan kuorsauksesta niin paljon, ettei hän itse pysty nukkumaan. Kuorsaus saattaa myös huolettaa vanhempaa. Onneksi kuitenkaan useimmissa tapauksissa ei ole syytä huoleen.

Parents-sivustolla lääkäri Amanda Stovall kertoo, että vauvat hengittävät nenän kautta muulloin kuin itkiessään. Vauvan ilmatiet ovat pikkuriikkiset, mistä syystä ei ole epätavallista kuulla vauvan hengitysääni voimakkaana hänen nukkuessaan. Tästä huolimatta monille vanhemmille vauvan voimakkaat nukkumisäänet tulevat yllätyksenä.

Parent-sivuston artikkelissa haastateltiin myös lääkäri Jonathan Maynardia, joka kertoo, että kuorsaaminen on hyvin tavallista vauvojen keskuudessa. Hän mainitsee esimerkkinä tutkimuksen, jonka mukaan jopa noin yhdeksän prosenttia vauvoista kuorsaa enemmän kuin kolme kertaa viikossa. Maynard toteaa, että sellaiset vauvan hengitysäänet, jotka eivät häiritse vauvan unta, kestävät vain suhteellisen vähän aikaa ja ovat suhteellisen hiljaisia eivät aiheuta syytä huoleen.

Sen sijaan poikkeavalta kuulostavat hengitysäänet, jotka ovat jatkuvia, kuiskausta voimakkaampia, hyvin korkeatajuuksisia sekä häiritsevät vauvan unta tai jopa saavat vauvan lopettamaan hengittämisen hetkellisesti, ovat huolestuttavampia. Tällaiset oireet voivat Maynardin mukaan viitata vakavampaan unen häiriötilaan, kuten esimerkiksi uniapneaan tai muuhun unihäiriöön.

Lääkäriin kannattaa ottaa yhteyttä mieluumin liian matalalla kuin liian korkealla kynnyksellä

Jos vanhempi on huolissaan vauvan nukkuessa kuuluvista äänistä, kannattaa matalalla kynnyksellä kysyä asiasta terveydenhuollon ammattilaisilta. On parempi olla tämäntyyppisten kysymysten kanssa liikkeellä liian herkästi sen sijaan, että vanhempi jää odottamaan mieltä painavan asian kanssa liian pitkäksi aikaa. Ammattilaiset ovat tottuneet siihen, että varsinkin ensimmäisen lapsen kohdalla vanhemmilla on paljon kysymyksiä liittyen siihen, mikä on tai ei ole normaalia. Ei siis pidä arastella olla yhteydessä lääkäriin, jos jokin asia arveluttaa tai huolettaa.

Vaikka kyseessä ei olisi vauvan kannalta vakava tilanne, vanhemman huoli on silti ymmärrettävää. Kun vanhempi kuulee terveydenhuollon ammattilaisen mielipiteen asiasta, tämä rauhoittaa hämtä ja vähentää stressiä. Vauvavuoden aikana vanhemman mielessä voi olla monia stressaavia ja huolestuttavia asioita. Jos edes yhden tällaisen asian voi saada pois mielestä, sillä on usein suuri merkitys jaksamisen kannalta.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.