Miten päästä eteenpäin, kun ystävä katkaisee välit?

Kuva: Pexels/ cottonbro studio

Ystävyyssuhteen päättyminen voi sattua yhtä paljon kuin parisuhteen loppuminen. Ystävä, kun on ollut monesti elämässä todella merkittävä henkilö, jolle ollaan jaettu ilot, surut ja syvimmät salaisuudet, luottaen siihen, että ystävyys kestää läpi elämän. Siksi voi olla hyvin vaikeaa uskoa, että ystävyyssuhde todella päättyi. Miten päästä eteenpäin, kun ystävä on lähtenyt?

Ystävyyssuhteen päättymistä tulee käydä läpi ja surra samalla tavalla kuin parisuhteenkin loppumista. Tällöin eteen tulee ensin ajanjakso, jolloin käyt läpi vihan ja kieltämisen tunteita. Sinun voi olla vaikeaa ymmärtää, miksi ystävyyssuhde päättyi. Sen jälkeen alkaa jakso, jossa kyseenalaistat kaiken ja yrität löytää syitä ystävyyssuhteen päättymiselle. Lopulta siirryt vaiheeseen, jossa annat tilaa surulle ja kun olet käynyt sen läpi, voit vihdoin hyväksyä tapahtuneen ja jatkaa elämässä eteenpäin.

Katkeruudelle ja kaunalle ei tulisi antaa tilaa, vaan pitää kiinni hyvistä muistoista, jotka olet saanut aikanaan ystäväsi kanssa. Älä siis keskity siihen, minkä takia ystävyyssuhteenne päättyi tai muihin ikäviin asioihin, koska muutoin saatat katkeroitua. Hyväksy tapahtunut oppituntina, jonka elämä sinulle antoi. Älä sulje sydäntäsi tai mahdollisuuksia saada uusia, upeita ystäviä.

Ei tulisi myöskään vajota syyttelemään toista tai uhriutumaan itse. Sen sijaan pitäisi pohtia tilannetta kriittisesti molempien osapuolien kannalta. Millaista ystävyys oli? Oliko se vastavuoroista vuorovaikutusta ja yhteydenpitoa? Oliko siinä aitoa välittämistä? Onko jompi kumpi loukannut toista? Tällaiset kysymykset voivat auttaa sen hahmottamisessa, että millainen ystävyys oli ja miksi se päättyi. Käsittele päättynyt ystävyyssuhde myös tunnetasolla.

”Jos tunteita ei käsittele, ne nousevat myöhemmin pintaan ja voivat aktivoitua yllättävissäkin tilanteissa”, muistuttaa Mehiläisen pariterapeutti Jouni Pölönen.

Ystävyyssuhteelle ei pitäisi pakottaa jonkinlaista päätöstä. Se tulee luonnostaan, jos on tullakseen silloin, kun ystävykset ovat rauhoittuneet. Jos tilanteeseen liittyy draamaa, saattaa olla vaikeaa käydä sitä läpi ilman, että pahentaa asiaa. Näin neuvoo kirjailija ja Georgetownin yliopiston psykologian apulaisprofessori Andrea Bonior.

Bonior myös suosittelee pitämään itsensä kiireisenä ja käyttämään samoja selviytymistekniikoita, jotka auttavat mielialan kohottamisessa muissakin vastaavissa tilanteissa. Niitä ovat esimerkiksi liikunta, luonnossa oleminen, kiitollisuuspäiväkirjan pitäminen, uusien asioiden opetteleminen ja ajan viettäminen hyvien ihmissuhteiden parissa. Kannattaa myös asettaa itselleen uusia tavoitteita ja toiveita, joita kohti kurkottaa.

Bonior kehottaa tutustumaan uusiin ihmisiin, mutta olla ottamatta paineita uuden parhaan ystävän saamisesta. Jos on menettänyt ystävän, jonka kanssa on viettänyt suurimman osan vapaa-ajastaan, saattaa olla painetta etsiä tilalle pian uusi ystävä (vähän sama asia kuin parisuhteen päättymisen jälkeen alkaisi tapailla heti uutta tyyppiä). Tärkeiden ihmissuhteiden tulee kuitenkin tulla luonnostaan ja suruprosessille täytyy antaa aikaa. Sillä välin voi kuitenkin tutustua rauhassa uusiin erilaisiin ihmisiin muuten vaan.

Sosiaalinen media kannattaa siivota välirikon jälkeen. Nimittäin tuskin haluat nähdä entisen ystäväsi porskuttamassa elämässä eteenpäin sillä aikaa, kun saatat räpiköidä itse selvitäksesi päivästä toiseen. Ei tarvitse tehdä mitään niin dramaattista, että laittaisi entisen ystävän tilin estoille, mutta kannattaa lakata seuraamasta hänen tiliään. Täytyy hyväksyä myös se tosiasia, että tilanne ei välttämättä koskaan korjaannu. Vaikka ystävyyden puhaltaminen henkiin uudestaan ja anteeksi antaminen puolin ja toisin voi kuulostaa ihanalta, niin se ei välttämättä ole enää mahdollista. Joten sen varaan ei kannata laskea.

Kannattaa myös käydä läpi tiettyjä kysymyksiä, ennen kuin edes haaveilee yhteenpalaamisesta entisen ystävänsä kanssa. Oliko ystävyys aitoa, rehellistä ja luotettavaa? Entäpä oliko se vastavuoroista? Jos näin ei ole, et ehkä tarvitse kyseistä ihmistä enää elämääsi ja voit olla tyytyväinen, että ystävyyssuhteenne päättyi. Itselleen ja entiselle ystävälle voi kuitenkin antaa anteeksi mielessään ja jatkaa elämässä eteenpäin, tapahtuipa tulevaisuudessa, mitä tahansa.

Oletko kokenut ystävyyssuhteen päättymisen? Miten pääsit siitä yli?

Lähteet: Anna, Askel terveyteen ja Nainen

Teksti: Anne-Mari Valta

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.