Pienen lapsen kiroiluun voi olla monia syitä

Pienen lapsen kiroiluun voi olla monia syitä
Kuva: Xavi Cabrera

Moni pikkulapsi käyttää joskus kirosanoja tai alatyylisiä ilmaisuja. Sanat on voitu oppia esimerkiksi päiväkodista. Tämä “pissakakka”-vaihe voi olla vanhemmille piinaavaa, varsinkin jos lapsi viljelee näitä ilmaisuja väärissä paikoissa. Miksi lapsi käyttää tällaisia sanoja ja miten tavasta pääsee eroon?

“Kakkapylly!” huutaa pieni lapsi ja nauraa päälle tyytyväisenä, kun näkee vanhemman hämmästyksen. Moni vanhempi on kokenut tilanteita, joissa haluaisi vajota maan alle lapsen jälleen kerran päästettyä suustaan jotain asiatonta julkisella paikalla. Pienet lapset käyttävät usein alatyylisiä ilmaisuja ja jopa suoranaisesti kiroilevat tutkiessaan kielen eri ulottuvuuksia.

Kun vanhempi yrittää opettaa lastaan pois kirosanojen käytöstä, kannattaa aluksi pyrkiä selittämään, mikä on perimmäinen syy lapsen kiroilulle.

Kiroilu huomion saamiseksi

Jos lapsi vaikuttaa kiroilevan saadakseen aikuisen huomiota, on parasta reagoida jättämällä lapsen puheet kokonaan huomiotta. Lasta innostaa usein kovasti, jos hän saa selvän reaktion vanhemmalta. Siksi vanhemman kannattaa pysyä tyynenä, välttää katsomasta lasta silmiin ja olla puhumatta tälle, kun tämä kiroilee.

Joskus vanhempaa alkaa väkisinkin naurattamaan pienen lapsen kiroilu, mutta naurua kannattaisi kuitenkin välttää, sillä se usein vain innostaa lasta lisää ja luo hänelle tunteen siitä, että käytös onkin kuitenkin toivottua. Lapselle ei myöskään kannata ilmaista suuttumusta voimakkaasti, sillä suuttumus on myös reaktio. Jos lapsen perimmäinen syy kiroiluun on huomion saaminen, paras keino vähentää kiroilua on jättää lapsi tällaisessa tilanteessa täysin huomiotta.

Kiroilu vihaisena tai turhautuneena

Jos lapsen kiroilun aiheuttaa hänen turhautumisensa tai vihan tunteensa, vanhempi voi pyrkiä auttamaan lasta keksimään parempia tapoja tunteiden käsittelyyn. Vanhempi voi esimerkiksi auttaa lasta nimeämään tunteensa. Vanhempi voi sanoa lapselle, että hän näkee, että tämä on hyvin turhautunut. On tärkeää, että lapsi ymmärtää, että vanhemmasta on hyväksyttävää, että hän tuntee kyseisiä tunteita, mutta että on parempi ilmaista niitä toisenlaisilla sanoilla kuin kirosanoilla.

Jos lapsi kiroilee opetellessaan uutta sanaa

Joskus lapsi kiroilee yksinkertaisesti siitä syystä, että hän harjoittelee uutta sanaa ja epähuomiossa sanoo sanan väärin, jolloin tuloksena on kirosana. Tällaisessa tilanteessa vanhempi voi hellävaraisesti oikaista lapsen ääntämystä. Kirosanalle ei kannata tällaisessa tilanteessa antaa liikaa huomiota tai varsinkaan nauraa sille, koska se saattaa rohkaista lasta käyttämään sanaa uudelleen myöhemmin.

Jos lapsi on jo sen ikäinen, että hän kykenee ymmärtämään toisten ihmisten loukkaantumisen, häntä voi neuvoa olemaan käyttämättä kirosanoja esimerkiksi selittämällä hänelle, että niiden käyttö saa muille ihmiselle aikaan pahan mielen. Vanhempi voi esimerkiksi sanoa lapselle, että meillä ei käytetä sanoja, jotka pahoittavat muiden mielen. Vanhemmat voivat myös tehdä keskenään päätöksen olla keskinäisessä puheessaan käyttämättä sellaisia sanoja, joita eivät halua lastensa oppivan. Tällöin on helpompi vaatia myös lapsia olemaan käyttämättä kirosanoja.

Lähde: Raising Children

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *