Lapsettomuushoitojen ajalta sairausajan palkka? Osa työnantajista huomioi sen jo TESissä

woman in black tank top covering her face with her hands
Kuva: Julia Taubitz

Tahaton lapsettomuus ja lapsettomuushoitojen läpikäynti vaikuttavat myös työkykyyn ja urasuunnitelmiin, muistuttaa Lapsettomien yhdistys Simpukka ry. Hoidot ovat usein raskas prosessi, joka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti jaksamiseen.

Työnantajat ovat alkaneet huomioida lapsettomuushoidot työehtosopimuksissa (TES). Simpukka ry kertoo, että sen tietoon on ollut lyhyellä aikavälillä kolme tahoa, jotka ovat nostaneet lapsettomuushoidot mukaan TESiin.

Vuonna 2022 palkanmaksu lapsettomuushoitojen ajalta linjattiin digitaalisen muutoksen asiantuntijayhtiö Gofore Oyj:n sekä Suomen kansallisteatterin tekniikkaa ja vastaavia koskevien TESissä. Tänä vuonna teknologia-, data- ja designyhtiö Solita Oy on sisällyttänyt yrityskohtaiseen TESiin palkanmaksun lapsettomuushoitojen poissaolojen ajalta.

Solitan TESin mukaan sairausajalta maksetaan palkka edellyttäen, että työntekijä on sairauden, tapaturman, lapsettomuushoidon tai sukupuolenkorjaushoidon vuoksi estynyt tekemästä työtään eikä hän ole aiheuttanut työkyvyttömyyttään tahallisesti tai törkeällä tuottamuksella.

”Haluamme olla edelläkävijä siinä, miten työnantaja voi tukea eri elämäntilanteita ja esimerkiksi erilaisia perheitä. Olen iloinen, että löysimme neuvotteluissa lisää kulmia esimerkiksi perheen ja työn yhteensovittamiseen sekä adoptiovanhemmuuden, sukupuolen korjausprosessin ja lapsettomuushoitojen tukemiseen”, Solitan Suomen henkilöstöjohtaja Terhi Jaakonsaari kertoo tiedotteessa.

Solitan on koostanut ensimmäinen yrityskohtainen työehtosopimuksensa yhdessä työntekijöiden ja etujärjestöjen kanssa keväällä 2023 ja se astui voimaan 1. elokuuta 2023.

”Tämä on merkittävä kädenojennus”

Simpukka ry:n toiminnanjohtaja Piia Savio pitää lapsettomuushoitojen nostamista työehtosopimukseen erittäin merkittävänä asiana. Työnantaja viestii jo työehtosopimuksen kautta arvopohjaansa ja lapsettomuushoitojen sisällyttäminen on ilahduttava suuntaus.

”Tahaton lapsettomuus on kriisi, jossa vuorottelevat tunteet toivosta suruun ja pettymykseen. Tutkimuksemme mukaan tahattomasti lapsettomat kokevat työelämässä syrjintää sekä lapsettomuuden että lapsettomuushoidoissa käymisen vuoksi”, Savio kertoo.

”Lapsettomuushoitojen läpikäyminen on usein erittäin raskas prosessi henkisesti ja fyysisesti. Kuormitusta lisää tarkasti ajoitettujen hoitojen usein hankalasti työelämään sopivat aikataulut. Työnantajan ymmärrys ja joustavuus ovat ensisijaisen tärkeitä työntekijän kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille”, hän lisää.

Savio kuvailee Solitan TES erinomaiseksi esimerkiksi perhemyönteisestä työnantajasta. Savion mukaan on hienoa, että TESissä huomioidaan erilaiset perhetilanteet kuten lapsettomat perheet ja uusperheet.

”Iloitsemme myös linjauksesta maksaa synnyttävälle vanhemmalle ja lapsen toiselle vanhemmalle palkkaa yhtä pitkään vanhempainvapaan ajalta. Sillä, onko vanhempi lapsen biologinen vai adoptiovanhempi tai etä- vai lähivanhempi, ei ole merkitystä. Tämä on merkittävä kädenojennus myös esimerkiksi lapsiperheellistyneille naispareille”, Savio sanoo.

Mitä mieltä sinä olet lapsettomuushoitojen huomioimisesta TESissä? Onko tämä hyvä ja oikea suuntaus?

Teksti: Miia

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.