Nuorikin lapsi voi kokea ihastumisen tunteen hyvin voimakkaana. Lapsi saattaa pyrkiä matkimaan vanhempien tunteenilmaisuja näyttäessään tunteitaan ihastuksensa kohteelle. Tämä voi toisinaan johtaa haastaviin tilanteisiin. Kuinka vanhemman kannattaa suhtautua lapsen ensimmäiseen ihastukseen?
Joskus tuntuu, että lapset kasvavat niin nopeasti, ettei vanhempi pysy tahdissa mukana. Vuosi pienen lapsen elämässä tuntuu monessa mielessä todella pitkältä ajanjaksolta. Vuoden aikana lapsi kasvaa hurjaa vauhtia sekä fyysisesti että henkisten kykyjensä osalta. Toisaalta vanhemman näkökulmasta joskus vuosi saattaa hujahtaa ohitse silmänräpäyksessä. Hetki sitten lapsi oli vauva, sen jälkeen taapero ja nyt hän on jo koulussa. Asiat voivat tuntua tapahtuneen todella nopeasti.
Kun eteen tulee päivä, jolloin lapsi ihastuu ensimmäisen kerran
Moni lapsi ihastuu tutkimusten mukaan ensimmäisen kerran keskimäärin 5-6 vuoden ikäisenä. Joskus ihastuminen tapahtuu vasta paljon vanhemmalla iällä, mutta tilastojen valossa useimmat lapset kokevat ihastumisen ensimmäisen kerran kouluunmenon kynnyksellä tai ensimmäisillä luokilla.
Kun tämän ikäinen lapsi ihastuu, tunteeseen ei liity vielä mitään seksuaalista. Lapsi voi haluta esimerkiksi suudella ihastuksen kohdettaan, mutta tämä johtuu useimmiten siitä, että lapsi on nähnyt aikuisten käyttäytyvän tällä tavoin, kun he ilmaisevat rakkauden tunteitaan. Lapsi koittaa imitoida vanhempien ja muiden aikuisten toimintaa, koska ajattelee, että tämä on tapa, jolla välittämistä näytetään.
Lapsen ihastuminen ei ole naurun paikka
Jos vanhempi puhuu lapselle tämän ihastuksesta, hänen kannattaa pysytellä vakavana, vaikka tekisi mieli hymyillä ja ehkä joskus jopa naurahtaa hyväntahtoisesti lapsen uudelle kehitysvaiheelle. Lapselle kannattaa puhua rajoista, jotka liittyvät tunteiden ilmaisemiseen julkisella paikalla. Muutoin lapsi saattaa ryhtyä matkimaan liikaa aikuisten tunteidenilmaisutapoja, joita hän on saattanut nähdä esimerkiksi televisiossa. Varsinkin jos kyseessä on hyvin nuori lapsi, hän ei välttämättä ymmärrä, että toinen lapsi saattaa esimerkiksi ahdistua, jos hän haluaa suudella ihastuksensa kohdetta.
Lapselle voi sanoa esimerkiksi, että leikkiminen ihastuksen kohteen kanssa välitunnilla on täysin hyväksyttävää, mutta suuteleminen luokkahuoneessa opetuksen aikana sen sijaan ei ole sopivaa käytöstä, vaikka kyseessä olisi vain poskisuudelma, sillä se voi häiritä opetustilannetta. Vanhemman ei kannata ilmaista voimakasta tyytymättömyyttään lapsen käytöstä kohtaan, koska lapsi ei tarkoita toiminnallaan mitään pahaa. Hän vain yrittää näyttää tunteitaan sellaisilla tavoilla, joiden ajattelee olevan asiaankuuluvia.
Nämä asiat eivät välttämättä tule vanhemman mieleen ennen kuin koulun tai päiväkodin opettaja saattaa mainita, että oma lapsi on osoittanut tunteitaan toista lasta kohtaan esimerkiksi pussailemalla tätä. Tässä vaiheessa viimeistään vanhempi ymmärtää, että ollaan siirrytty varhaisimmasta lapsuudesta kohti seuraavaa kehitysetappia, johon pikkuhiljaa alkaa kuulua myös vahvemmat ihastumisen tunteet.
Missä iässä sinä muistat ihastuneesi ensimmäisen kerran “oikeasti”?
Lähde: HuffPost
Teksti: Sonja