Kadehditko vanhempia, joiden vauva nukahtaa helposti?

a baby crying while laying on a bed
Kuva: Katie Smith

Monille vanhemmille on tuttua voimaton turhautumisen tunne, kun vauva itkee eikä suostu nukahtamaan. Jos samaan aikaan tuttavaperheen vanhempi kehuu, kuinka heidän lapsensa nukahtaa aina niin helposti, vaikka kuinka yrittää iloita toisen puolesta, kateus saattaa läikähtää mielessä. Oletko sinä kadehtinut vanhempia, joilla on niin sanottu ”helppo vauva”?

Yhdeksän kuukauden odotuksen jälkeen on ihanaa saada oma rakas vauva käsivarsilleen. Pienten sormien ja varpaiden ihastelusta ei tule loppua ja elämä tuntuu pumpulimaiselta kevyeltä pilveltä. Muutamien ensimmäisten valvottujen öiden jälkeen väsymys kuitenkin usein alkaa vaatia veronsa. Jos vauva muutoin pystyy nukkumaan rauhallisesti ruokailujen välillä, vanhemmat saavat edes jonkin verran unta, vaikka uni väistämättä jääkin katkonaiseksi. Parhaimmassakin tapauksessa ensimmäiset viikot ja kuukaudet vauvan kanssa ovat hyvin väsyttävää aikaa.

Jos sen sijaan vauvalla on hankaluuksia nukkua esimerkiksi koliikin takia, puhutaan aivan toisen asteisesta väsymyksestä. Jos ihminen ei saa riittävästi unta, hän muuttuu nopeasti ärtyisäksi ja pinna palaa helpommin kuin muutoin. Asiat eivät välttämättä pysy mielessä ja maailma alkaa tuntua pumpulimaisen pilven sijaan synkältä syyssateelta.

Jos tässä tilanteessa naapuriperheen vanhempi kertoo, kuinka helposti heidän vauvansa aina nukahtaa, vanhempi saattaa venyttää suuta hymyyn kohteliaisuudesta, vaikka harmi velloo mielessä. Vaikka onkin selvää, ettei toinen tarkoituksella halua loukata, saattaa hän tahtomattaan painella juuri niitä nappeja, jotka nostavat väsyneessä vanhemmassa ärtymyksen huipputasolle.

Vanhempien on tärkeää tiedostaa, mistä oma ärtymyksen tunne pohjimmiltaan johtuu

Jos vanhempi ei ennen vauvan syntymää ole ärtynyt helposti, hän saattaa kokea voimakasta huonoa omatuntoa siitä, että hän käyttäytyy toisin vauvan syntymän jälkeen. Tietoisella tasolla vanhempi ymmärtää, että ei ole naapuriperheen vanhemman syy, että heidän vauvansa nukkuu paremmin kuin oma lapsi. Väsymys voi kuitenkin saada aikaan sen, että toisen ääni kuulostaa vahingoniloiselta, vaikka järjellä tietää, että asia ei näin ole. Ärtymys ja vihan tunne ovat hyvin alkukantaisia tunnetiloja ja kun ne vyöryvät päälle, on niitä usein hyvin vaikea hallita.

Jos vanhempi tiedostaa, että hän on yliväsynyt, kannattaa pyrkiä aktiivisesti löytämään keinoja, joiden avulla pystyy varmistamaan itselleen edes minimimäärän unta. Jos perheessä on kaksi vanhempaa,voi vastuuta jakaa siten, että molemmat saisivat jonkin verran unta sen sijaan, että vastuu vauvan ruokailuista jäisi kokonaan esimerkiksi äidin harteille. Yhden vanhemman perheessä kannattaa tämän raskaimman alkuvaiheen aikana käyttää ystävien ja sukulaisten apua niin paljon kuin mahdollista.

Vaikka vanhemmasta saattaisikin tuntua, että hän selviää yksin, väsymys saattaa heikentää suorituskykyä huomaamatta. Jos vanhemman tarkkaavaisuus herpaantuu vauvasta väsymyksen takia, saattaa tämä pahimmillaan asettaa vauvan vaaratilanteeseen. Tämän takia on tärkeää pyrkiä huolehtimaan siitä, että onnistuisi saamaan edes jonkin verran lepoa raskaimman vauva-arjen aikana.

Oletko sinä tuntenut kateuden nipistystä kuullessasi muiden vanhempien kertovan ”helposta vauvastaan”?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.