Ruuhkavuosien stressin keskellä kannattaa upottaa kädet multaan!

a close up of a person's feet near flowers
Kuva: Karolina Bobek

Moni vanhempi rakastaa vapaahetkinään hoitaa puutarhaa. Puutarhassa mieli lepää ja keho rentoutuu. Sen lisäksi, että omalla pihalla oleilu on muutenkin nautinnollista, puutarhanhoidolla on tutkitusti myös konkreettisia stressiä vähentäviä vaikutuksia. Miksi kädet mullassa myllertäminen tuntuu niin ihanalta?

Syksyn tullen monissa kotipuutarhoissa ryhdytään tekemään syystöitä ja asettamaan puutarhaa talviteloille. Kuulaassa raikkaassa syysilmassa ulkona häärääminen on parasta lepoa mielelle stressaavien ruuhkavuosien keskellä. Puutarhatieteen dosentti Eija Rappe kertoi taannoin MTV:n haastattelussa, millaisia hyötyjä puutarhassa myllertämisestä ja varsinkin käsien multaan upottamisesta on ihmiselle.

Rappe toteaa, että puutarhanhoidon harrastajien on havaittu olevan mielenterveydeltään tasapainoisempia ihmisiä. Luonnonvalolle altistumisella on positiivisia vaikutuksia D-vitamiinisynteesiin ja hormonitoimintaan. Puutarhassa häärätessä ihminen altistuu luonnonvalon lisäksi myös luonnon mikrobeille, mikä tehostaa kehon vastustuskykyä.

Puutarhahanskat kannattaa jättää naulaan työskennellessä, sillä nimenomaan ihokontaktin kautta mullassa olevat mikrobit auttavat kehoa parantamaan immuunipuolustusjärjestelmän tehokkuutta. Kädet kannattaakin siis upottaa syvälle multaan mahdollisimman tehokkaiden terveysvaikutusten saamiseksi!

Puutarhatöitä tehdessä voi unohtaa stressin

Kenties yksi syy siihen, minkä takia puutarhatöihin uppoutuminen tuntuu niin ihanalta on se, että tällöin voi keskittyä täysin vain yhteen asiaan. Moni kokee löytävänsä puutarhasta rauhan haastavan elämäntilanteen keskellä tai sellaisen jälkeen. Puutarhassa istuminen, kukkien väriloistosta nauttiminen sekä pienten eläinten, hyönteisten ja lintujen touhujen seuraaminen rentouttaa mieltä ja kehoa.

Mitä enemmän puutarhassa on erilaisia kasveja, sitä monipuolisempi on maaperän mikrobisto ja sitä suuremmat ovat puutarhan potentiaaliset terveysvaikutukset. Kannattaakin istuttaa omaan pihaan useampia kasvilajikkeita. Sen lisäksi, että niistä on iloa silmälle, ne tehostavat puutarhan positiivisia vaikutuksia kehon ja mielen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin.

Puutarhanhoitoon voi asennoitua kuin tietynlaiseen meditaatioon

Jos ihminen keskittyy yhteen asiaan ja sulkee muut asiat mielestään, tämä usein vaikuttaa rentouttavasti mieleen. Meditaatiossa pyritään keskittymään vain nykyhetkeen sen sijaan, että ajatukset jatkuvasti sinkoilevat menneessä ja tulevassa. Puutarhanhoidossa tämä sama asia tapahtuu tavallaan automaattisesti, kun keskittyy hoitamaan kasveja. Kenties tämä on eräs syy, miksi puutarhassa työskentely on niin rentouttavaa.

Toki työskentelyn ohessa mielessä saattavat liikkua erilaiset arkeen liittyvät asiat, mutta vihreyden keskellä raittiissa ilmassa ja auringonpaisteessa ajatus kuitenkin useimmiten on siinä, mitä juuri sillä hetkellä tekee. Kasvien hoitaminen, niiden katselu ja kauniista väreistä nauttiminen lisäävät onnellisuuden tunnetta.

Jos ruuhkavuosien stressi painaa päälle ja jos omasta kodista löytyy pieni piha tai vaikka suurempikin, kannattaa käydä säännöllisesti ulkona tekemässä puutarhatöitä. Tämä auttaa rentouttamaan kehoa ja mieltä ja jaksamaan taas paremmin arjen kiireiden keskellä.

Lähde: MTV

Teksti: Sonja

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.