Vauva voi suosia toista vanhempaa

a man sitting on the floor holding a baby
Kuva: Pedro Sousa

Tuntuu luonnolliselta ajatella, että vauvan suosikkivanhempi on se vanhemmista, joka viettää hänen kanssaan enemmän aikaa. Lempivanhempi voi kuitenkin ehkä hiukan yllättäen välillä olla se vanhempi, jota vauva näkee vähemmän.

Usein vauvalle tärkein ihminen ensimmäisten elinkuukausien aikana on äiti. Tähän on monia syitä. Äiti on usein ensimmäinen vanhemmista, joka jää kotiin lapsen kanssa, joten vauva käytännössä viettää paljon aikaa äidin kanssa. Äiti myös tarjoaa vauvalle ruokaa ja lohtua, mikä edesauttaa läheisyyden ja luottamuussuhteen kehittymistä.

Jos isä käy vauvan ensimmäiset elinkuukaudet päivätyössä ja viettää vähemmän aikaa vauvan kanssa, hän saattaa alussa jäädä vauvalle hiukan vieraammaksi. Toki paljon riippuu isän omasta toiminnasta. Jos isä kotona ollessaan on aktiivisesti vauvan kanssa ja osallistuu hänen hoitoonsa muutoinkin kuin lyhyellä sylissäpitämisellä, vauvalla on mahdollisuus luoda hyvin läheinen suhde myös isän kanssa. Huolimatta siitä, että isää näkee ehkä harvemmin, vauva voi toisinaan silti suosia isää äidin sijaan.

Isästä voi muodostua vauvan lempivanhempi, vaikka äiti olisikin hänen pääasiallinen hoitajansa

Monille vanhemmille tulee yllätyksenä, kuinka yleistä on, että vauva “valitsee” lempivanhemman. Jos äiti on hoitanut vauvaa kotona viikkokausia ja vauva päättääkin, että isä on hänen “lempivanhempansa”, tämä voi tahattomasti kirpaista äidin sydäntä. Vauvan preferenssiä ei kuitenkaan kannata ottaa henkilökohtaisesti, lempivanhempi saattaa nimittäin vauvalla vaihtua useammankin kerran edestakaisin.

Monet asiat voivat vaikuttaa siihen, että vauva “suosii” toista vanhempaa

Toisinaan vauvan suosikkivanhempi tai suosikkiaikuinen valikoituu sen perusteella, kuka aikuisista viettää eniten aikaa vauvan kanssa ja on siten vauvalle tutuin. Tämä tuntuukin hyvin loogiselta. Toisinaan asiaan vaikuttavat vauvan elämänkokemukset ja kehitysvaihe. Joskus tietyn aikuisen suosimiseen ei ole osoitettavissa mitään selkeää syytä.

Joskus lapsi suosii sitä vanhempaa, jota hän näkee vähiten

Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että vaikka lapsi näennäisesti suosisi vähemmän läsnäolevaa vanhempaa, hän samaan aikaan pitää tarkasti silmällä päähoitovastuussa olevaa vanhempaansa. Jos hän tarvitsee jotain, esimerkiksi ruokaa tai hoivaa, hän hakee sitä päähoitovastuussa olevalta vanhemmalta.

Jos siis vauvasi suosii puolisoasi, vaikka sinä olet viettänyt viimeiset kuukaudet vauvan kanssa kotona, ei kannata tuntea oloaan kateelliseksi. Vauva ottaa itsestäänselvyytenä sen, että sinä rakastat häntä ja pidät hänestä huolta, koska näin on ollut koko hänen lyhyen elämänsä ajan. Koska nämä asiat ovat vauvalle itsestäänselviä, hän voi luottavaisin mielin keskittyä muodostamaan suhdetta myös toiseen vanhempaansa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että lapsilla, jotka muodostavat vahvan läheisen suhteen vanhempiensa kanssa kahden ensimmäisen elinvuotensa aikana, on kasvaessaan vähemmän mielenterveydellisiä ongelmia. Myös tämän takia kannattaa tukahduttaa mielessä mahdollisesti kytevä kateudenpoikanen ja olla päinvastoin iloinen siitä, että vauva pyrkii muodostamaan läheisen suhteen myös sen vanhemman kanssa, jota hän näkee vähemmän.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.