Millainen on onnistunut anteeksipyyntö?

Jokainen meistä tulee hyvin suurella todennäköisyydellä jossakin vaiheessa elämässään vahingossa loukanneeksi toista ihmistä siten, että anteeksipyyntö on tarpeellinen. Anteeksipyyntö voi toimia ilmanpuhdistajana, joka mahdollistaa sen, että loukkaava tapahtuma voidaan jättää taakse ja siirtyä eteenpäin. Anteeksipyyntö ei kuitenkaan voi olla millainen tahansa. Millainen on onnistunut anteeksipyyntö?
Harvard Medical Schoolin sivuilla olevassa artikkelissa on kuvattu toimivan anteeksipyynnön elementtejä. Aidon anteeksipyynnön tulisi pitää sisällään seuraavat elementit:
Mielipahan aiheuttanut teko tulee määritellä siten, että kaikki osapuolet ovat tapahtumista yhtä mieltä
Anteeksipyyntö ei toimi, jos anteeksipyytäjä samaan aikaan mitätöi tekoaan ja antaa ymmärtää, että kyseessä ei kuitenkaan ollut niin vakava asia. Molemmilla osapuolilla täytyy olla selkeä yhteisymmärrys siitä, mitä on tapahtunut sekä siitä, että teko on ollut loukkaava ja anteeksipyyntö on välttämätön.
On myönnettävä, että teko aiheutti haittaa ja mielipahaa
Loukatulle henkilölle on hyvin tärkeää kuulla, että hänen mielipahansa otetaan vakavasti eikä hänen reagointiaan pidetä liian “herkkänahkaisena”. Vaikka joillakin olisikin erilainen näkemys tilanteesta, on tärkeää, että myönnetään, että tilanteessa on aiheutettu toiselle mielipahaa.
Vastuun ottaminen tapahtumasta
Vaikka loukkaava teko olisi tehty epähuomiossa ja tarkoittamatta aiheuttaa mielipahaa, on kuitenkin tärkeää myöntää selkeästi, että teon seurauksena joku on pahoittanut mielensä. Selkeä vastuun ottaminen tapahtumasta auttaa helpottamaan loukatun oloa, kun hänen ei tarvitse kokea, että hänen tunteitaan vähätellään.
Huonosti käyttäytyneen henkilön tulee myöntää, että hän toimi väärin
Jos on esimerkiksi sanonut toiselle pahasti, on tärkeää myöntää, että nyt tuli sanottua epäsensitiivisesti. Tämä tulee sanoa selvästi ääneen, ettei asiasta jää mitään epäselvyyttä.
Selkeä sanallinen anteeksipyyntö
Vaikka joskus saattaa tuntua, että sana “anteeksi” voi kuulostaa kliseiseltä, se on kuitenkin suunnattoman tärkeässä roolissa anteeksipyytämisen ja anteeksiantamisen prosessissa. Sanaa ei siis tule säästellä.
Lupaus siitä, ettei tule toistamaan virhettä
Yhtä tärkeää kuin on pyytää anteeksi sanallisesti, on sanoa ääneen, että aikoo tulevaisuudessa olla toistamatta samaa virhettä. Tämä on äärimmäisen tärkeä osa anteeksipyyntöä. Ilman tätä elementtiä anteeksipyynnön vastaanottaja ei voi täysin uskoa, että anteeksipyytäjä todella katuu tekoaan. Kun anteeksipyytäjä sanoo selvästi, että hänen vakaa aikomuksensa on olla toistamatta tekoaan, tämä luo tunteen, että anteeksi voi antaa helpommin.
Selitys siitä, miksi väärintekijä toimi siten kuin toimi
Tässä kohtaa tulee olla hyvin varovainen sanoissaan, ettei tule vahingossa vesittäneeksi koko anteeksipyyntöä. Tekojensa selittäminen voi helposti vaikuttaa siltä, että ihminen hakee jonkinlaista oikeutusta huonolle käytökselleen. Toisinaan uskottava selitys kuitenkin voi toimia perustana uuden luottamuksen ja kunnioituksen rakentumiselle. Kannattaa muistaa, että selitys on tehokas ainoastaan silloin, jos sen yhdistää muihin ylläkuvattuihin anteeksipyynnön elementteihin.
Lähde: Harvard Medical School / The Power of Apologies
Teksti: Sonja