Eläinten tarkkailu voi olla perheen hauska yhteinen harrastus

brown squirrel on brown tree trunk
Kuva: Pearse O’Halloran

Jos omaa lemmikkiä ei ole syystä tai toisesta mahdollista hankkia perheeseen, lapsen kanssa voi seurata luonnon eläinten elämää.

Voi olla monia syitä siihen, minkä takia lemmikin hankinta ei ole mahdollista lapsiperheessä. Eräs tavallinen syy on perheessä ilmenevät allergiat. Jos joku perheenjäsen on voimakkaasti allerginen esimerkiksi koiran tai kissan karvoille tai hilseelle, on selvää, että karvaista lemmikkiä ei voi hankkia. Tällöin vaihtoehtona voi olla karvaton lemmikki. Jos lapsi kuitenkin erityisesti toivoisi esimerkiksi koiraa tai kissaa, karvaton lemmikki ei välttämättä tunnu niin mukavalta ajatukselta.

Joskus perheen tilanne on sellainen, ettei allergioita ole, mutta lemmikkiä ei muista syistä ole mahdollista ottaa. Vanhemmat saattavat esimerkiksi tietää jo etukäteen, että lemmikin hoitoon ei ole käytännössä aikaa. Lapsi saattaa kivenkovaan väittää, että hän kyllä hoitaa lemmikin. Jos perheeseen hankitaan lemmikkieläin, on vanhempien kuitenkin viimekädessä pystyttävä ottamaan siitä vastuu. Vanhempien on siis käytännössä oltava varmoja siitä, että jos lapsi ei jaksakaan hoitaa lemmikkiä, vanhemmilla on aikaa niin tehdä.

Lemmikin hoito vie aina aikaa

Esimerkiksi koira täytyy viedä lenkille kolme kertaa päivässä ja sen kanssa tulee muutenkin seurustella. Koiraa tai kissaa ei voi ottaa vain hetken mielijohteesta, vaan täytyy sisäistää, että lemmikki voi olla elossa jopa lähemmäs 20 vuotta, minä aikana siitä on pidettävä hyvää huolta joka päivä. Jos perheen arki on hyvin kiireistä, vanhemmat voivat olla sitä mieltä, että lemmikille ei yksinkertaisesti olisi riittävästi aikaa. Tämä on vastuullinen päätös vanhemmilta. Lemmikkiä ei koskaan kannata ottaa, mikäli vaikuttaa siltä, ettei sen elämästä pysty tekemään hyvälaatuista.

Lapsen elämään voivat kuulua eläimet, vaikka perheellä ei olisi omia lemmikkejä

Jos perheeseen ei syystä tai toisesta ole mahdollista ottaa lemmikkiä, lapsen ei silti täydy jäädä ilman eläinkontakteja. Lapsen voi opettaa havainnoimaan ja seuraamaan luonnon eläinten elämää. Vaikka perhe asuisi kaupungissa, eläimiä ja lintuja on sielläkin liikkeellä. Jos perhe asuu maalla, tällöin on mahdollista seurata pienten eläinten ja lintujen elämää usein jopa oman huoneen ikkunasta.

Pienikin pihapiiri kuhisee elämää, jos sitä hiljentyy seuraamaan. Jos perheellä on oma piha, siellä elää erilaisia pieniä olentoja. Niiden seuraaminen ja niistä lukeminen esimerkiksi netistä on lapselle monin tavoin hyödyllistä. Moni kaupungissa asuva ihminen on vieraantunut luonnosta eikä hahmota esimerkiksi pihan pienten eliöiden tärkeyttä luonnon monimuotoisuuden kannalta. Jos lapsi on asunut koko ikänsä kaupungissa, eikä ole oppinut havainnoimaan eläimiä niiden luonnollisessa ympäristössä, eläinmaailma voi jäädä hänelle vieraaksi.

Kiinnostavista luonnon eläimistä kannattaa jutella perheen kesken ja eläinhavainnoista voidaan pitää esimerkiksi päiväkirjaa. Tällöin lapsi voi kokea olevansa lähellä eläimiä, vaikka omassa kodissa ei asukaan lemmikkieläintä.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.