Tunnetko perheesi kodin sähköturvallisuuden periaatteet?

Tunnetko perheesi kodin sähköturvallisuuden periaatteet?
Kuva: Kelly Sikkema

Moni perhe asuu viime vuosituhannella rakennetussa talossa, mikä merkitsee, että kotona saattaa olla maadoittamattomia pistorasioita. Jos kodissa on sekä maadoitettuja että maadoittamattomia pistorasioita, kannattaa niiden eroista kertoa lapsille vahinkojen välttämiseksi.

Esimerkiksi monissa vanhemmissa rivitaloissa ja omakotitaloissa olohuoneessa ja makuuhuoneessa olevat pistorasiat ovat usein maadoittamattomia. Vanhoissa taloissa oli tapana varmistaa sähköturvallisuus siten, että tilassa, jossa oli maadoittamattomia pistorasioita, ei ollut maayhteyttä eikä sähköllä siten reittiä siirtyä eteenpäin vikatilanteessa.

Maadoittamattoman pistorasian tunnistaa siitä, että sen reunat ovat täysin pyöreät. Tällaiseen pistorasiaan sopii pyöreä maadoittamaton pistotulppa. Maadoittamattomaan pistorasiaan voi Tukesin sivujen mukaan myös liittää maadoitetun sähkölaitteen pistotulpan, kunhan muistaa, että vikatilanteessa laitteen maadoitus ei toimi, koska pistorasiassa ei ole maadoitusjohtoa.

Sen sijaan maadoitettuun pistorasiaan sopii kiinni vain vastaavanlainen maadoitettu pistotulppa. Maadoitettuun pistorasiaan ei siis ole mahdollista vahingossa kiinnittää maadoittamatonta pistotulppaa. Tukesin sivuilla todetaan, että pistotulpan voi kiinnittää sellaiseen pistorasiaan, johon se sopii luonnollisesti.

Muutto vanhempaan taloon voi merkitä perheelle erilaisia sähköturvallisuuskäytäntöjä

Jos perhe on asunut aiemmin uudemmassa talossa, jossa pistorasiat ovat kaikki maadoitettuja, pyöreä maadoittamaton pistorasia saattaa olla kokonaan uusi tuttavuus. Onkin hyvä tiedostaa, millä tavalla tällainen pistorasia eroaa maadoitetusta pistorasiasta, jotta ei epähuomiossa aseta itseään tai muita perheenjäseniä vaaraan.

Vaaratilanne voi syntyä, jos samaan tilaan tuodaan maadoittamattomassa pistorasiassa kiinni olevia laitteita sekä maadoitetuissa pistorasioissa kiinni olevia laitteita. Jos maadoittamattomassa pistorasiassa kiinni olevan laitteeseen tulee vika ja laite muuttuu jännitteiseksi, sähkövirta voi päästä kulkemaan ihmisen läpi, mikäli hän samaan aikaan koskettaa laitetta, jolla on maayhteys. Tämä voi merkitä vaarallista sähköiskua, joka voi pahimmassa tapauksessa olla hengenvaarallinen. Jos esimerkiksi sattuu koskettamaan tällaisessa tilanteessa keittiön hanaa tai tiskiallasta, nämä pinnat ovat sähköä johtavia, jolloin virta pääsee siirtymään ihmisen läpi.

Kannattaa pysähtyä miettimään, kun liittää laitteita pitkiin jatkojohtoihin

Edelläkuvatun kaltaisten vaaratilanteiden välttämiseksi ei kannata koskaan viedä laitetta jatkojohdon avulla ulos tilasta, jossa on maadoittamattomia pistorasioita sellaiseen tilaan, jossa on maadoitettuja pistorasioita tai muu maayhteys. Ei siis kannata tehdä virityksiä, joissa yhdestä huoneesta on jatkojohtojen avulla kuljetettu sähkölaitteita toisiin tiloihin vanhemmassa kodissa, ellei ole miettinyt mitä tekee ja millaisia tilat ovat.

Moni aikuinenkaan ei välttämättä hahmota tällaista vaaraa muuttaessaan uudemmasta talosta vanhempaan. Lasten on usein aikuisia vaikeampaa ymmärtää sähkölaitteiden käyttöön liittyviä riskejä. Vanhempien kannattaakin olla tarkkana kodin sähköturvallisuuteen liittyvistä asioissa ja selittää lapsille, millä tavoin erilaisten pistorasioiden kanssa on parasta toimia.

Lisätietoja erilaista pistorasioiden ominaisuuksista ja kodin sähköturvallisuudesta voi lukea Tukesin sivuilta.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *