Sähköpotkulaudalla hurjasteleva nuori on pelottava näky

black and teal Tier kick scooter
Kuva: Markus Spiske

Nykyään sähköpotkulaudat ovat yleistyneet katukuvassa. Potkulaudalla näkee huristelemassa monenikäisiä ihmisiä. Pääasiassa ne ovat kuitenkin nuorten suosiossa. Toisinaan näkee nuorten ajavan potkulaudalla hurjaa vauhtia ilman suojakypärää. Menoa seuratessa sydäntä puristaa usein pelko siitä, mitä tapahtuu, jos nuori kaatuu ajaessaan. Pahimmassa tapauksessa seurauksena voi olla vakava aivovaurio.

Vaikka nuori ei hurjastellessaan vahingoittaisi itseään, hän aiheuttaa liian kovalla tilannenopeudellaan vaaratilanteita Itsensä lisäksi myös muille tienkäyttäjille. Usein on tilanteita, joissa saa henki kurkussa varoa kävelytiellä kävellessään takaapäin tulevaa sähköpotkulautaa. Nuori saattaa hujahtaa ohi niin nopeasti, että jos toinen tienkäyttäjä vahingossa astuisi hänen eteensä, hänellä ei olisi mitään mahdollisuutta väistää.

Nuori saattaa tehdä vaarallisia oletuksia eikä aina osaa arvioida riskejä oikein

Nuori usein saattaa olettaa, että edessä kävelevä aikuinen jatkaa menoaan täsmälleen viivasuorasti samaan suuntaan ja ajattelee, että on turvallista hujahtaa ohi antamatta minkäänlaista varoitusääntä. Mikäli aikuinen kuitenkin sattuu ottamaan askeleen sivulle, onnettomuuden ainekset ovat kasassa.

Tilannetta vaikeuttaa se, että monesti nuorilla on potkulaudalla ajaessaan kuulokkeet korvilla ja tarkkaavaisuus jossain aivan muualla kun tiessä. On selvää, että jos huomio kiinnittyy muualle, silloin usein vähäinenkin mahdollisuus reagoida äkillisiin muutoksiin ympäristössä on menetetty. Jos onnettomuus tapahtuu, on sen jälkeen myöhäistä miettiä, kuka oli syyllinen ja mitä olisi voinut tehdä paremmin. Pahimmassa tapauksessa nuori on voinut vahingoittaa jotakuta toista tienkäyttäjää siten, että tälle on aiheutunut jopa pysyvä vamma. Puhumattakaan siitä, että nuori on saattanut itse loukkaantua hyvin vakavasti tai pahimmassa tapauksessa jopa menettää henkensä, jos kaatuessa esimerkiksi hänen päänsä kolahtaa pahasti maahan.

Kotona kannattaa ottaa puheeksi nuoren sähköpotkulaudan käyttö

Jos vanhemmat tietävät oman nuoren käyttävän aktiivisesti sähköpotkulautaa, kannattaa kotona kerrata hyvään liikennekäyttäytymiseen liittyviä asioita. Ei kannata olettaa, että nuori muistaa yhdellä sanomisella olla varovainen ajaessaan potkulaudalla. Asia kannattaa ottaa säännöllisesti esiin, sillä kertaus on paras opettaja.

Opetuksen tehostamiseksi nuorelle voi myös näyttää videoita, joilla viranomaiset kertovat oikeista tavoista liikkua sähköpotkulaudalla, sekä myös mahdollisista vaaroista ja riskeistä, jotka holtittomaan ajamiseen liittyvät. Vaikka nuori ei aina kuuntelisi vanhempiaan, viranomaisten lausumat varoituksen sanat voivat jäädä paremmin mieleen.

Usein syynä nuoren holtittomaan ajotyyliin on ajattelemattomuus

Nuori ei usein tarkoita pahaa hurjastelullaan, kyse on pikemminkin ajattelemattomuudesta. Nuori ei yksinkertaisesti ole tullut ajatelleeksi sitä, että hän aiheuttaa vaaratilanteen itsensä lisäksi myös toisille tienkäyttäjille. Tämän takia paras tapa auttaa nuoria oppimaan ajamaan rauhallisesti sähköpotkulaudalla muut tienkäyttäjät huomioonottaen on jutella heidän kanssaan kotona asiasta hyvässä hengessä. Onneksi holtittomasti ajavien nuorten lisäksi liikenteessä näkee myös vastuullisesti ja rauhallisesti ajavia nuoria.

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.