Miksi on niin tärkeää saada arvostusta työstään?

Kuva: Pexels/ Pixabay

Jokaisella työntekijällä on sisäinen tarve kokea itsensä arvostetuksi niin esimiehen kuin työtovereiden silmissä. Se on yksi ihmistä ohjaava psykologinen perustarve. Miksi kaiken kaikkiaan on niin tärkeää saada arvostusta työstään?

Toisilta tuleva arvostus parantaa itsetuntoa sekä hyvinvointia, vähentää stressiä, pitää työyhteisön kasassa, tekee työelämästä onnellisempaa, motivoi työntekijöitä, auttaa jaksamaan töissä sekä tekemään parhaansa. Arvostuksen kokeminen on edellytys ammatillisen itsetunnon kehittymiselle. Ammatillinen itsetunto perustuu oman työn arvostamiseen sekä muilta saatuun arvostukseen ja hyvään palautteeseen.

Johtajat saavat usein osakseen moitteita siitä, etteivät he osoita riittävästi arvostusta työntekijöitä kohtaan. Se onkin johtajan yksi tärkeimmistä tehtävistä, mutta jokainen työyhteisössä voi olla kehittämässä arvostuksen ilmapiiriä. Tutkijat ovatkin sitä mieltä, että esihenkilö ei voi yksistään kannatella organisaation hyvinvointia tai sen onnistumista. Sen sijaan siihen tarvitaan kaikkien työpanosta ja hyvää työtoveruutta.

”Meillä kaikilla on perustarve tulla nähdyksi. Arvostuksen osoittamista ei ole vain satunnaiset kiitokset, vaan kyse on siitä, että minä näen sinut, ymmärrän sinua ja sinulla on minulle väliä. Arvostuksen tarvetta voi verrata ravintoon: me tarvitsemme sitä monipuolisesti ja toistuvasti, jotta voimme hyvin”, kuvaa Mehiläisen johtava organisaatiopsykologi Pekka Tölli.

Vuonna 2021 toteutettu Suomalaisen työelämän tila -tutkimus kartoitti suomalaisten työhyvinvointia. Tulokset olivat huolestuttavia, sillä vain 39% piti työpaikkaansa hyvänä. Erityisesti kunnioitetuksi tuleminen ja oikeudenmukaisuus työpaikoilla vaikuttaa tutkimuksen mukaan olevan heikolla tasolla työyhteisöissä.

Hyvässä työyhteisössä työntekijä tuntee olevansa tarpeellinen ja arvostettu. Kun työntekijä kokee arvostusta työssään, syntyy hyviä tuloksia, vähenee henkilöstön vaihtuvuus ja se lisää sitoutumista työhön sekä parantaa organisaation kasvua ja asiakastyytyväisyyttä.

Miten osoittaa arvostusta toisille työyhteisössä?

Työyhteisössä jokaisen tulisi miettiä omaa rooliaan. Kannattaakin aika ajoin pohtia seuraavia asioita: kuinka usein annan muille töissä tunnustusta tai kiitän heitä? Kunnioitanko työtovereitani antaen heille tilaa ja kannustaen olemaan oma itsensä? Osaanko olla tuomitsematta toisia liian herkästi ja nopeasti?

Näin voit osoittaa arvostusta toisille töissä:

1. Kohtele kaikkia samalla tavalla heidän asemastaan riippumatta.

2. Kiitä hyvin tehdystä työstä, välittämättä siitä kuka sen teki.

3. Kunnioita toisia ja anna heille tunnustuksesi.

4. Ole rehellinen.

5. Huomioi jokainen.

6. Kuuntele toisia aktiivisesti.

Koetko saavasi riittävästi arvostusta työssäsi? Osaatko antaa sitä työtovereillesi?

Lähteet: DINO, Duunitori, Great Place To Work ja Mehiläinen

Teksti: Anne-Mari Valta

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.