Kun lapselle joutuu tekemään kivuliaita hoitotoimenpiteitä

Kun lapselle joutuu tekemään kivuliaita hoitotoimenpiteitä
Kuva: Alexander Grey

Eräs suurimpia haasteita vanhemmalle on joutua tekemään sellaisia hoitotoimenpiteitä lapselleen, jotka ovat lapsesta inhottavia tai ehkä jopa kivuliaita ja joiden tarkoitusta ei voi lapselle selittää, koska lapsi ei vielä ymmärrä riittävästi puhetta. On tärkeää, että vanhempi ei jää yksin ahdistuksensa kanssa.

Jokaisen vanhemman suurin toive on, että oma lapsi on terve ja voi elää onnellisen lapsuuden. Kaikkien kohdalla tämä ei kuitenkaan toteudu, toisinaan lapsi saattaa sairastua tai loukkaantua vakavasti. Moniin sairauksiin on onneksi nykyaikana tehokkaita hoitokeinoja ja lapsi voi sairaudestaan huolimatta usein elää hyvää elämä.

Joskus lapsen tilanne on sellainen, että lääkkeet eivät välttämättä auta kipuun. Lapsen hoito voi myös vaatia toimenpiteitä, jotka ovat kivuliaita, mutta jotka on kuitenkin pakko tehdä, jotta lapsen tilanne parantuisi. Jos lapsi on niin pieni, ettei hänelle voi vielä sanallisesti selittää, mitä tapahtuu ja miksi näitä toimenpiteitä tehdään, tämä voi tuntua vanhemmasta äärimmäisen vaikealta tilanteelta.

Vanhemman ahdistukseen on monia syitä

On selvää, että oman lapsen kivun näkeminen tuntuu hyvin pahalta. Tämän lisäksi vanhempi saattaa myös pelätä, että hänen pieni lapsensa alkaa suhtautua häneen negatiivisesti tai jopa pelätä häntä, koska hän joutuu tekemään toimenpiteitä, jotka aiheuttavat lapselle kipua. Ajatus siitä, että oma lapsi pelkäisi vanhempaansa on ymmärrettävästi hyvin ahdistava. Tällaiseen huoleen onneksi kuitenkaan harvoin on syytä, mutta vanhemman ahdistus voi silti olla suuri.

Lapselle voi joutua suorittamaan kivuliaita hoitotoimenpiteitä monissa eri tilanteissa

Vanhempi saattaa joutua puhdistamaan lapsella olevaa haavaa, joka on kivulias. Lapsi on saattanut joutua onnettomuuteen tai hänellä saattaa olla sairaus, joka aiheuttaa haavaumia ihoon. Tällaisia haavoja saatetaan joutua pesemään ja puhdistamaan myös kotioloissa, koska niiden hoito on usein pitkäkestoista. Puhdistaminen voi olla kipulääkkeistä huolimatta lapselle hyvin kivuliasta.

Vanhemmasta voi olla hyvin ahdistavaa ajatella, että pienen lapsen silmissä vanhempi välillä on rakkautta tarjoava lämmin hahmo, mutta välillä kipua aiheuttava hahmo niissä tilanteissa, joissa vanhempi joutuu puhdistamaan lapsen haavoja.

Lapsen rakkaus vanhempaa kohtaan on kuitenkin niin suurta, että kivuliaatkaan hoitotoimenpiteet eivät sitä onnistu tukahduttamaan. Vaikka vanhempi itse saattaa kokea ahdistavana ajatuksen, että hänen lapsensa saattaa pelätä häntä näiden tilanteiden takia, jos vastapainona on myös rakastavaa ja miellyttävää yhdessäolon aikaa, lapsen suhde vanhempaan säilyy hyvänä näistä haasteista huolimatta.

Jos vanhemmalla on ahdistavia ajatuksia, kannattaa ehdottomasti käydä puhumassa tuntemuksistaan ammattilaisen kanssa. Jos joutuu tämänkaltaiseen tilanteeseen lapsensa kanssa, on tilanne usein muutenkin niin stressaava, että ei kannata yrittää selviytyä yksin. Keskusteluavusta on huomattavaa hyötyä ja mikäli vanhempi pitää omasta henkisestä jaksamisestaan huolta, hän voi paremmin huolehtia myös lapsestaan.

Avatar photo

Anonyymi perhe

Anonyymi perhe koostuu monimuotoisten perheiden lisäksi myös ihanan kamalista isovanhemmista sekä niistä ainaisista mammakerhojen kaikkitietävistä äideistä - lapsettomia karvalasten vanhempia kuitenkaan unohtamatta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *