Monen nuoren mielestä kirjan lukeminen on tylsää

photo of woman reading book near body of water
Kuva: Bethany Laird

Monet nuoret kokevat kirjan lukemisen tylsäksi, koska toisin kuin elokuvaa katsoessa tai tietokonepeliä pelatessa, lukiessa täytyy itse kuvitella tapahtumat. Lukeminen vaatii siis aivoilta erilaista prosessointia kuin tilanteessa, jossa tapahtumat näytetään valmiina. Lukemisen voikin kokea työläänä, jos siihen ei ole tottunut. Äänikirjat saattaisivat tulevaisuudessa innostaa nuoria enemmän kirjojen pariin.

Ylen sivuilla kerrotaan väitöstutkimuksesta, jossa Lotta-Sofia La Rosa on tutkinut kahdeksasluokkalaisten nuorten innostusta lukemiseen. Tutkimuksen perusteella lukeminen on nuorten mielestä tylsää.

Tämä ei ole yllättävää. Ennen älylaitteita nuorilla oli usein kirja mukanaan esimerkiksi kahvilassa. Tänä päivänä tilalla on älypuhelin. Toisaalta on hyvin luonnollista, että nuoret käyttävät laitteita, joita on tarjolla tässä ajassa. Toisaalta nuoret hyötyisivät myös paljon, jos lukisivat välillä myös perinteisiä kirjoja.

Tytöt lukevat poikia enemmän

La Rosan tutkimuksessa tyttöjen havaittiin lukevan enemmän kuin poikien, mutta tytötkin lukivat varsin harvoin. Tutkijan mukaan ei silti pidä tehdä stereotyyppisiä oletuksia, että pojat lukisivat aina vähemmän kuin tytöt. Jokainen lapsi ja nuori on yksilö. Silti tutkimuksen tuloksista voi havaita, että tytöt keskimäärin lukevat poikia enemmän, vaikka tytötkin lukevat harvoin tai ei koskaan.

Tutkimuksessa havaittiin, että pitkien tekstien lukeminen ei kiinnosta nuoria, vaan heitä houkuttaa enemmän älylaitteet ja muu tekniikka. Sen sijaan, että nuoret lukisivat kirjoja kokeakseen elämyksiä, he löytävät elämyksiä sosiaalisesta mediasta, sarjoista ja peleistä.

Tutkimuksessa kysyttiin nuorilta itseltään, minkä he kokevat olevan syynä siihen, ettei lukeminen kiinnosta. La Rosa kertoo, että moni nuori vastasi, ettei kirjat kiinnosta, koska lukemisessa on nähtävä vaivaa. Kun lukee kirjaa, jossa on pelkkää tekstiä, lukijan täytyy itse kuvitella kaikki tapahtumat ja hahmot. Jos ei ole tottunut lukemaan kirjoja lainkaan, tämä voi tuntua ylitsepääsemättömältä.

Nuoret eivät juttele keskenään kirjoista

Jos nuori harrastaa lukemista, hän saattaa kokea, että ystävät ympärillä suhtautuvat hänen lukemisharrastukseensa negatiivisesti. La Rosa on tutkinut myös nuorten lukemisharrastuksen sosiaalisuutta. Jopa neljä viidesosaa nuorista ei koskaan keskustele lukemistaan kirjoista ystäviensä kanssa. Jos nuoret eivät keskustele kirjoista keskenään, on ymmärrettävää, että lukemisharrastus ei pääse leviämään nuorten keskuudessa yhtä tehokkaasti kuin esimerkiksi uusimmat pelit, joista nuoret usein innoissaan keskustelevat.

Äänikirjat saattaisivat houkutella nuoria takaisin tarinoiden pariin

La Rosan tutkimuksessa olivat mukana myös äänikirjat. Näissä tutkija toteaa piilevän mahdollisuuden innostaa nuoria enemmän tarinoiden pariin matalammalla kynnyksellä kuin paperikirjaa lukiessa. Silti äänikirjat ovat tällä hetkellä vielä nuorten keskuudessa varsin tuntemattomia. La Rosa ehdottaakin, että äänikirjoja olisi hyvä tarjota enemmän vaihtoehtona nuorille esimerkiksi kouluissa. Vanhemmat voivat myös rohkaista lapsiaan kokeilemaan äänikirjoja, jos lapsi ei muutoin ole innostunut kirjoista.

Lähde: Yle

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.