9 syytä, miksi vanha suola alkaa janottaa!

9 syytä, miksi vanha suola alkaa janottaa!
Kuva: Pexels/ Cottonbro Studio

Joskus käymme läpi eron ja luulemme, että olemme päässeet elämässämme eteenpäin, mutta sitten iskeekin kaipuu takaisin exän luo. Mistä asiassa voi olla kyse? Miksi vanha suola alkaa janottaa?

1. Tuttua ja turvallista

Ihmisillä on helposti kaipuu tuttuun ja turvalliseen, vaikka se ei olisikaan heille hyväksi. Vanha sanontakin kuuluu näin: “Mieluummin tuttu helvetti kuin vieras taivas.”

2. Kivun välttäminen

Ihminen saattaa pitkittää eroaan tai kaivata takaisin exän luo jonkin ajan kuluttua erosta, koska ei halua käsitellä sitä kipua, minkä lopullinen ero aiheuttaa. Parisuhteen päättymisestä seuraavassa surussa, kipu on kuitenkin luonnollinen reaktio. Sen takia sitä ei tulisi vältellä pitkittäen lopullista eroa. Sen sijaan ero tulisi käydä läpi ja jatkaa elämässä eteenpäin.

3. Yksinolon pelko

“Yksinolo ja yksinelo on taitolaji, joka ei kaikilta onnistu, vaikka haluaisikin”, sanoo parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow. Läheisyyden kaipuu on meille synnynnäinen tarve. Haluamme kokea olevamme hyväksyttyjä ja rakastettuja. Yksin olemiseen voi liittyä paljon pelkoja. Siksi moni ero jäisi kokematta, jos saisi kuulla sen olevan viimeinen suhde.

Yksin eläessä pitäisi olla sinut itsensä kanssa. Hetkittäin yksin oleminen voikin tuntua mahtavalta, mutta toisessa vaiheessa pelon tunteet valtaavat ja vaivuttavat syvään ahdistukseen. Jos ihminen ymmärtäisi ja sietäisiä omia pelon tunteitaan, välttyisi hän monilta huonoilta suhteilta.

4. Muutoksen pelko

Muutos pelottaa ja eron jälkeinen aika saattaa mietityttää. Siitä syystä saattaa tuntua helpommalta yrittää korjata vanhaa suhdetta kuin saavuttaa uusi parisuhde. Koska muutos pelottaa, ihminen saattaa selitellä itselleen edellisen suhteen huonoja puolia.

5. Kesken jääneet asiat

Joskus exän luokse kaipaa takaisin, koska tuntuu, että asiat on jääneet kesken. Ehkä eron syy ei ole ollut dramaattinen. Voi olla, että kummassakaan ei ole ollut mitään vikaa, vaan suhde on päättynyt esimerkiksi liian pitkän välimatkan vuoksi. Myös elämäntilanne on voinut olla epäsopiva.

6. Ajatus exästä toisen kanssa tuntuu epämukavalta

Voi olla, että joku ei halua olla exänsä kanssa, mutta ajatus siitä, että näkisi hänet jonkun toisen kanssa, voi aiheuttaa silti kovaa mustasukkaisuutta. Sen takia saatetaan alkaa jälleen haikailemaan exän perään.

7. Valikoiva muisti

Ajan saatossa ei ehkä muistella huonoja aikoja parisuhteessa exän kanssa, vaan “aika on kullannut muistot”. Saatetaan muistaa vain menneen parisuhteen hyviä hetkiä ja varsinkin alkuajan huumaa.

8. Syyllisyyden tunne

Ihminen saattaa kaivata vanhaa suhdetta myös syyllisyyden tunteesta. Näin on varsinkin, jos lapsena on opetettu, että omat tarpeet tulevat viimeisenä.

9. Katumus

Joskus ero voi alkaa kaduttamaan, kun on huomannut ettei kumppani vaihtamalla parantunut tai sinkkuna olekaan onnellinen. Tällöin alkaa puntaroimaan mielessään, että ehkä asiat olisivat olleet korjattavissa.

Oletko toipunut edellisestä parisuhteestasi? Vai janottaako vanha suola?

Lähteet: Kodin Kuvalehti, Shape, YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *