Netin valeuutisista on suurta haittaa lapsille ja nuorille

Kuva: Pexels/Katerina Holmes

Valeuutiset, salaliittoteoriat ja erilainen disinformaatio ovat nousseet viime vuosina esiin sosiaalisen median ottaessa entistä suurempaa jalansijaa tiedonvälityksessä. Aikuisilla on usein jo medialukutaitoa, jonka avulla he pystyvät tunnistamaan paremmin aidot uutiset valeuutisista, mutta samaa ei voi sanoa lapsista ja nuorista.

Lapset ja nuoret ovat erityisen alttiita harhaanjohtavalle tiedolle, jota leviää erityisen paljon netissä nuorten käyttämissä medioissa, ilmenee Pelastakaa Lasten tuoreesta Nuoret harhaanjohtavan tiedon maailmassa -julkaisusta. Disinformaatio ja salaliittoteoriat pyrkivät aktiivisesti vaikuttamaan lasten ja nuorten asenteisiin sekä mielipiteisiin. Harhaanjohtavan tiedon tunnistaminen on vaikeaa lapsille ja nuorille.

”Harhaanjohtavan tiedon tunnistaminen ei aina ole helppoa, ja erityisesti lapset ja nuoret ovat sen edessä muita heikommassa asemassa, sillä he vasta harjoittelevat luotettavan tiedon tunnistamista”, ekstremismin asiantuntija Rosa Haavisto Pelastakaa Lapset ry:stä kertoo.

Pyrkimys yhteiskunnallisten jännitteiden ja ihmisten välisten konfliktien lisäämiseen on harhaanjohtavan tiedon ominaispiirre. Pahimmillaan se vaarantaa lapsen oikeuden turvalliseen kasvuympäristöön. Riski on erityisen suuri vähemmistöön kuuluvilla nuorilla.

Taitavasti rakennetut valeuutiset hyödyntävät psykologisia vaikutusmekanismeja pyrkien vaikuttamaan ihmisten ajatuksiin ja asenteisiin tiedostamattomalla tasolla.

”Harhaanjohtava tieto luo vaihtoehtoisia maailmankuvia, joiden ympärille syntyy myös yhteisöjä: tämä vetoaa ihmisen perustarpeeseen ryhmään kuulumisesta. Myös sosiaalisella medialla on valtava rooli disinformaation ja salaliittoteorioiden leviämisessä”, Haavisto selittää.

Medialukutaidon merkitys korostuu

Kriittinen medialukutaito ja ennakointi suojaavat harhaanjohtavalta tiedolta ja valeuutisilta. Pelastakaa Lapset kertoo, että suomalaisten medialukutaito on jo korkealla tasolla, mutta uudet teknologiat ja viestintäkanavat haastavat sitä.

”Medialukutaito on tänä päivänä entistäkin tärkeämpi kansalaistaito. Se auttaa nuorta tunnistamaan vääristynyttä, harhaanjohtavaa ja puolueellista sisältöä, ymmärtämään median valtasuhteita ja toimintatapoja sekä kehittämään itsenäistä ajattelua ja päätöksentekokykyä”, Haavisto muistuttaa.

Näiden vinkkien avulla vanhemmat voivat suojata nuorta harhaanjohtavan tiedon vaikutuksilta:

  • Vahvista lapsen ja nuoren resilienssiä. Tehokkain tapa ehkäistä harhaanjohtavan tiedon haittavaikutuksia nuorten elämään on vahvistaa heidän resilienssiään, erityisesti tunnetaitoja ja turvallisuuden tunnetta. On tärkeää tukea nuorta epämieluisien tunteiden käsittelemisessä ja tarjota välineitä elämän epävarmuuksien kohtaamiseen.
  • Auta tunnistamaan mielipidevaikuttaminen. Harhaanjohtavalta tiedolta ei voi välttyä täysin, joten lapsilla ja nuorilla täytyy olla välineitä tunnistaa heihin kohdistuva mielipidevaikuttaminen. Pelastakaa Lasten mukaan ennakointi eli tietoisuuden lisääminen suostuttelevan viestinnän keinoista sekä vasta-argumenttien tarjoaminen etukäteen jo ennen virheellisen tiedon kohtaamista on oleellista.
  • Ole kuuntelijan roolissa. Kun keskustelet jälkikasvun kanssa heidän ajatusmaailmastaan, muista olla ensisijaisesti kuuntelijan roolissa. Älä tuomitse nuorta tai hänen ajatuksiaan, vaan yritä ymmärtää nuoren ajatusten taustalla olevia syitä. Tuomitseminen ja kritisoiminen ei yleensä johda rakentavaan keskusteluun.

Pelastakaa Lasten sivuilla voit myös tutustua lasten näkemyksiin turvallisemmasta netistä.

Teksti: Miia

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.