On helppo tunnistaa tilanne, jossa joku pyrkii latistamaan toisen ihmisen itsetuntoa. Tällainen käytös on tyypillistä esimerkiksi narsistiselle henkilölle, joka pyrkii gaslighting- taktiikalla musertamaan toisen itsetuntoa. Mutta entä jos tällainen itsetunnon sabotoija onkin ihminen itse? Tällöin puhutaan niin sanotusta self-gaslightingista. Oletko sinäkin huomaamattasi joskus itse sabotoinut omaa itsetuntoasi?
“Gaslightingilla” tarkoitetaan tilannetta, jossa manipuloiva ihminen pyrkii saamaan uhrinsa epäilemään omaa ymmärryskykyään. Uhrin oma muistikuva tilanteesta voi olla täysin toisenlainen, mutta koska manipuloija on niin uskottava, uhri alkaa pikkuhiljaa epäillä omaa asioiden hahmotuskykyään. Pahimmassa tapauksessa uhri menettää itsetuntonsa ja kokee olevansa surkea ja osaamaton ihminen.
Tämäntyyppistä manipulointia voi esiintyä esimerkiksi parisuhteessa tai toisinaan myös työpaikoilla. Gaslighting on henkistä väkivaltaa, jota kenenkään ei tarvitse sietää. Jos tunnistaa tämänkaltaista toimintaa omassa parisuhteessaan, kannattaa suhde lopettaa. Omaa henkistä hyvinvointiaan ei kannata uhrata manipuloivan ihmisen takia.
Mutta entä jos manipuloija onkin ihminen itse?
Mitä sitten tarkoitetaan “self-gaslightingilla” ja kuinka tästä haitallisesta tavasta voi opetella eroon? Ihminen, joka sabotoi omaa itsetuntoaan, saattaa uskotella itselleen, ettei ole riittävän hyvä vanhempi lapsilleen tai riittävän kaunis ja mukava, jotta kukaan voisi hänestä todella pitää. Jos riittävän pitkään toistelee tällaista itselleen, alkaa pikkuhiljaa uskomaan jatkuvasti varmemmin, että asia todella on näin.
Toisaalta tällaista “itsesabotaasia” voi ilmetä myös siten, että ihminen kieltäytyy näkemästä sellaisia asioita omassa elämässään, jotka olisi parasta muuttaa. Esimerkiksi jos ihmisellä on painonhallintaongelma tai päihdeongelma, hän saattaa vähätellä asiaa ja selittää itselleen, ettei ongelmaa itse asiassa ole olemassakaan. Tällöin ihminen jatkaa elämäntyyliä, joka on hänelle haitallista.
Itseään manipuloiva ihminen voi vahingoittaa itseään myös siten, että hän kaltoinkohdelluksi tullessaan syyttääkin tilanteesta itseään kaltoinkohtelijan sijaan. Esimerkiksi jos hän joutuu parisuhteessaan toisen hyväksikäyttämäksi, hän saattaa vähätellä tilannetta ja tuntea, että hän ansaitsee moisen kohtelun, koska hän on sellainen kuin on. Tällä tavoin itseään manipuloivan ihmisen itsetunto pikkuhiljaa heikkenee, kunnes ihminen ei enää osaa arvostaa itseään.
Itsemanipuloinnista voi opetella eroon
Millaisten keinojen avulla omaa ajatusmaailma voisi pyrkiä muuttamaan? Tärkeintä on ensin tunnistaa, että harrastaa itsemanipulointia. Seuraavaksi voi miettiä, mistä tämä mahdollisesti voi johtua. Toisinaan itsemanipulaatio voi johtua esimerkiksi siitä, että ihminen on tullut jonkun toisen manipuloimaksi aiemmin elämässään.
Jos tunnistaa itsessään itsemanipulaation merkkejä, on tärkeää alkaa puhumaan itselleen positiiviseen sävyyn ja muistuttaa samalla itseään siitä, että myös negatiiviset tunteet ovat sallittuja. Jos tuntuu, että omin voimin on haastavaa päästä eroon itsemanipulaatiosta, voi myös kääntyä ammattiauttajan puoleen. Keskustelu ammattilaisen kanssa yleensä auttaa löytämään työkaluja, joiden avulla voi tehokkaammin päästä eroon haitallisesta itsemanipulaatiosta.
Lähde: Iltasanomat
Teksti: Sonja