Koko elämä muuttuu lapsen syntyessä. Itse synnytyskin on monelle synnyttäjälle mullistava kokemus, josta voi yrittää tehdä mahdollisimman positiivisen ja voimaannuttavan erilaisin keinoin. Positiivisella synnytyskokemuksella voi olla iso merkitys myös perheen lapsiluvun kannalta.
Kielteisellä synnytyskokemuksella on useita syntyvyyteen vaikuttavia seurauksia ja huono synnytyskokemus jopa vähentää syntyvyyttä, ilmenee Helsingin yliopistossa tehdystä väitöstutkimuksesta. Tutkimus osoitti, että huono synnytyskokemus pienensi todennäköisyyttä seuraavan lapsen saamiseen.
Tutkimuksen tarkastelujakson aikana kielteinen synnytyskokemus laski viidenneksen todennäköisyyttä seuraavan lapsen saamiseen. Seitsemän vuoden seuranta-aineiston perusteella kielteinen synnytyskokemus pidensi synnytysten aikaväliä 1,4 vuodella verrattuna niihin, joiden synnytyskokemus oli myönteinen.
”Toisen lapsen yrittämisen viivyttäminen tuo haasteita myös hedelmällisyyden näkökulmasta, sillä yli puolet ensisynnyttäjistä on yli 30-vuotiaita”, väitöstutkija Johanna Joensuu kommentoi tuloksia.
Joensuu arvioi, että heikentyneiden synnytyskokemusten takana vaikuttavat muun muassa synnytysvalmennusten karsiminen ja synnytyspalveluiden järjestämisessä tapahtuneet muutokset. Väitöstutkimuksen mukaan myös synnytyksen käynnistäminen on yhteydessä kielteiseen synnytyskokemukseen.
”On kuitenkin huomioitava, että käynnistykselle on yleensä olemassa jokin perusteltu syy, joka voi itsessään altistaa huonommalle synnytyskokemukselle”, Joensuu kertoo.
Valtaosalla myönteisiä synnytyskokemuksia
Joensuu tutki HUS-alueella synnyttäneiden kokemuksia vuosina 2012-2018, ja kerätty aineisto käsittää yhteensä yli 120 000 synnytystä. Tutkimustulosten mukaan synnytyskokemukset ovat keskimäärin heikentyneet Suomessa vuosien 2012–2018 välisenä aikana, mutta Joensuu toteaa useimpien synnyttäjien arvioivan synnytyksensä kokonaisuudessaan myönteiseksi kokemukseksi.
Tutkimukseen osallistuneista ensisynnyttäjistä 40 prosenttia ja uudelleensynnyttäjistä 60 prosenttia arvioi synnytyskokemuksensa erittäin myönteiseksi. Vain kymmenen prosenttia ensisynnyttäjistä ja neljä prosenttia uudelleensynnyttäjistä arvioi synnytyskokemuksensa kielteiseksi.
Joensuu kertoo, että synnytyskokemukseen voidaan vaikuttaa hyvällä hoidolla. Merkittävässä roolissa ovat asiallinen sekä luottamusta vahvistava synnytysvalmennus ja synnyttäjän toiveita huomioiva hoito, koska synnytys on ennakoimaton tapahtuma.
Jos synnytyskokemus on negatiivinen, on kokemuksen purkaminen ammattilaisen kanssa erityisen tärkeää, sillä se ehkäisee pitkäkestoisten haittojen syntymistä.
”Modernin historiamme alhaisimmassa syntyvyystilanteessa synnytyskokemus on yksi niistä syntyvyyteen liittyvistä tekijöistä, joihin voidaan vaikuttaa”, Joensuu päättää.
Näin tutkimus tehtiin
Joensuun väitöstutkimus koostuu neljästä osatyöstä, jotka on kaikki julkaistu lääketieteellisissä tiedelehdissä. Kolmessa työssä on tarkasteltu synnytyskokemuksen osatekijöiden yhteyttä synnytyskokemukseen. Neljännessä osatyössä tarkasteltiin synnytyskokemuksen yhteyttä seuraavan lapsen syntymisen todennäköisyyteen sekä synnytysten ajalliseen etäisyyteen.
Synnyttäjien kokemuksia kartoitettiin Visual Analogue Scale -mittarilla (VAS), joka on kymmenportainen. Asteikolla 1 tarkoittaa erittäin kielteistä ja 10 erittäin myönteistä kokemusta. Synnytyskokemus määriteltiin kielteiseksi, jos VAS sai arvon 5 tai vähemmän.
Teksti: Miia
Ei vielä kommentteja