Kulissit kunnossa- Ihmiset saattavat roikkua pitkään rakkaudettomassa parisuhteessa

Kulissit kunnossa- Ihmiset saattavat roikkua pitkään rakkaudettomassa parisuhteessa
Kuva: Pexels/ Kampus Production

Ihmiset saattavat elää pitkään rakkaudettomassa parisuhteessa. Se voi kestää kuukausia, vuosia tai vuosikymmeniä. Rakkaudettomassa parisuhteessa eläminen on itsepetosta, joka satuttaa itseä ja toisia.

Totuutta on vaikeaa myöntää edes itselleen: parisuhteesta puuttuu rakkaus. Vaikka kulissit olisivat kunnossa ja kumppanuutta yhä löytyisi, sekä arki rullaisi, ei tilanne ole ihanteellinen ilman rakkautta. Itsepetos on haasteellinen ilmiö. Joskus siitä ei ole juurikaan harmia, mutta pahimmillaan se näkyy esimerkiksi väkivaltaisessa parisuhteessa. Tällöin koko perhe kärsii itsepetoksesta.

“Joskus itsepetos voi olla ylioptimismia. Ihminen on toiveikas ja uskottelee itselleen, että asiat kehittyvät parempaan suuntaan,” psykoterapeutti Kristiina Silander sanoo. Itsepetoksessa ihminen ei ole rehellinen itselleen. “Se on valikoivaa ajatusten ja tunteiden havainnointia. Ihminen ei kuuntele sisäistä ääntään vaan sivuuttaa itsensä, koska totuus on liian hankala tai ristiriitainen,” Silander jatkaa.

Onnettoman parisuhteen merkit

On olemassa joitakin merkkejä, joista onnettoman ja rakkaudettoman parisuhteen voi tunnistaa. Onnettomassa parisuhteessa pariskunnan väliltä puuttuu toimiva kommunikointi. Jompikumpi tai kumpikaan eivät halua enää jakaa asioita toisilleen. Suhteessa pienetkin erimielisyydet aiheuttavat riitoja. Siinä saattaa ilmetä mykkäkoulua tai muita epäterveitä toimintatapoja.

Suhteesta puuttuu myös kaikenlainen läheisyys ja lämpö. Kumppaneiden välillä ei ole enää henkistä eikä fyysistä yhteyttä. Suhteessa saattaa olla katkeruutta ja kaunaa käsittelemättömien asioiden takia. Rakkaudettomassa parisuhteessa kumppanit eivät voi olla omia itsejään, vaan toinen tai molemmat odottavat kumppaninsa muuttuvan.

Jossain vaiheessa kumppaneita alkaa ärsyttämään kaikki, mitä toinen sanoo tai tekee. Se aiheuttaa sen, että kumppanit alkavat vältellä toisiaan. Loppujen lopuksi tilanne voi olla jo niin paha, ettei kumpikaan enää edes yritä parantaa tilannetta, vaan pariskunta tyytyy selviytymään päivästä toiseen. Molemmille riittää se, että kunhan arki sujuu ja lapset ovat tyytyväisiä.

Syitä rakkaudettoman parisuhteen taustalla

Aikaisemmin varsinkin häpeä sai ihmiset pysymään rakkaudettomissa suhteissa. Nykyään yhdessä pysymisen syynä voivat olla lapset. Heidän takia ei haluta erota ja lapsille kahta kotia. Syynä voi olla myös raha. Jos oma elintaso tippuisi reippaasti parisuhteen päättymisen jälkeen, on siitä vaikeampaa lähteä.

Joskus ihminen ei huomaa pikku hiljaa kasaantuvia ongelmia ja yhä lisääntyvää onnetonta oloaan parisuhteessa. “Vähäpätöisemmiksi koetut viat saattavat lisääntyä vaivihkaa vuosien tai vuosikymmenten aikana, ja suhteen tilaan saatetaan havahtua vasta pitkään jatkuneen tyytymättömyyden jälkeen,” yksilö- ja pariterapeutti Jouni Pölönen lääkärikeskus Mehiläisestä kuvailee.

Usein onnettoman parisuhteen takana on intohimon katoaminen suhteesta. Sen sammumisen taustalla saattaa olla esimerkiksi kommunikaatio-ongelmat. Joskus pari unohtaa, että intohimokin vaatii työtä. Parisuhteessa tulisi olla läheisyyttä, hellyyttä ja välittämistä. Ilman niitä intohimo voi sammua. Joskus tilanne on kerennyt karata jo käsistä sen verran pahasti, ettei asioita saada ratkottua kahden kesken, vaan avuksi saatetaan tarvita parisuhde- tai seksuaaliterapeuttia.

Muita syitä yhdessä pysymiseen onnnettomassa suhteessa voivat olla erilaiset pelot, kuten tulevaisuuden tai yksinjäämisen pelko. Joskus kumppanista ei haluta erota sen takia, että kokee syyllisyyttä ja pelkää, ettei toinen pärjäisi eron jälkeen. Mitä enemmän on panostanut suhteeseen, sitä vaikeampi siitä on lähteä. Jos kokee antaneensa suhteelle paljon aikaa, vaivaa ja rahaa, ei haluaisi millään luovuttaa.

Yhteinen omaisuus voi myös pitää pareja kiinni toisissaan. Heillä saattaa olla yhteinen yritys, omistusasunto tai jokin muu yhteinen iso omaisuus. Lemmikitkin voivat osaltaan pitää pareja yhdessä, kun niistä ei haluaisi luopua tai lähteä jakamaan niitä.

Toisinaan onnettoman olon syyksi paljastuukin itsetutkiskelun jälkeen se tosiasia, että suhde on tullut tiensä päähän. Ehkä et ole sinulle sopivan ihmisen kanssa tai kannat kaunaa mahdollisesta aiemmasta uskottomuudesta. Tarvitaan paljon rohkeutta päättää onneton suhde, jossa on roikkunut jo vuosia. Mutta, mikäli ongelmat eivät ole ratkaistavissa, on aika erota. Tilanne vaatii sitä, että on itselleen rehellinen, eikä selittele asioita parhain päin.

Elätkö rakkaudettomassa parisuhteessa? Mitä voisit tehdä tilanteelle?

Lähteet: Anna, Askel terveyteen, Ilta-Sanomat ja MTV

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *