Kuinka rintaimplantit vaikuttavat imettämiseen?

a woman holding a baby while sitting on a bed
Kuva: Mother of Wilde

Nykyään ei ole tavatonta, että tuoreella äidillä on rintaimplantit. Tällöin saattaa mietityttää, kuinka implantit vaikuttavat imetykseen. Voiko implanttien kanssa imettää normaalisti?

Rintojen suurennusleikkaukset ovat nykyään hyvin yleisiä ja siksi ei ole lainkaan epätavallista, että imettävällä äidillä sattuu olemaan implantit. On tällöin täysin ymmärrettävää, että äidin mielessä risteilee huolestuneita ajatuksia liittyen implanttien turvallisuuteen imetyksessä.

Rintaimplanttien kanssa voi imettää vauvaa

Suurin osa äideistä, jotka imettävät implanttien kanssa, onnistuvat imetyksessä hyvin ja imetys on heille positiivinen kokemus. Vaikka imetys itsessään onnistuukin useimmiten hyvin äidiltä, jolla on implantit, liittyy asiaan muutamia näkökohtia, jotka on hyvä pitää mielessä.

Implantit saattavat joskus vähentää maidon määrää. Tämä voi johtua leikkauksen aiheuttamasta arpikudoksesta rinnassa. Onneksi kuitenkin suurin osa äideistä pystyy imettämään normaalisti implanttien kanssa ja vaikka maitoa tulisikin vähemmän, imetys voi silti olla ihana ja palkitseva kokemus.

Millaisia riskejä imetykseen implanttien kanssa liittyy?

Moni äiti miettii, ovatko implantit ylipäätään turvallisia lapselle. Tämänhetkisen tiedon valossa vaikuttaisi siltä, että implanteista ei ole lapselle vaaraa. Lääkäri Jessica Madden toteaa Parents-sivuston artikkelissa, että vaikka implantti sattuisikin esimerkiksi vuotamaan, on hyvin pieni todennäköisyys, että vuotoa päättyisi rintamaitoon.

Toistaiseksi aiheesta ei olla tehty kovin suurta määrää tutkimuksia, mutta tällä hetkellä rintaimplantteihin ei vaikuttaisi liittyvän merkittävää turvallisuusriskiä lapselle. Ihmisten välillä on kuitenkin eroja, joten äidin kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin, mikäli hänellä on huolia liittyen rintaimplantteihin ja imetykseen.

Millaisia asioita kannattaa ottaa huomioon, kun suunnittelee imetystä implanttien kanssa?

Vaikka implanttien kanssa imettämisestä ei yleensä aiheudu ongelmia, jos ongelmia kuitenkin ilmaantuu, ne liittyvät useimmiten tietyntyyppisiin asioihin.

Eräs vaikuttava tekijä on rintaleikkauksen tyyppi. Rintojen suurennusleikkauksia tehdään erilaisilla tavoilla ja siksi leikkaushaava voi sijaita erilaisissa paikoissa. Jos haava sijaitsee lähellä nänniä, tämäntyyppinen leikkaus saattaa vaikuttaa maidon erittymiseen enemmän kun sellaiset leikkaukset, joissa haava sijaitsee kauempana. Jos rintojen suurennusleikkauksen yhteydessä on tehty myös rintojen kohotus, tällöin on saatettu poistaa osa rintakudoksesta, mikä myös saattaa vaikuttaa rintamaidon määrään.

Jos implanttien kanssa imettäessä ilmaantuu minkäänlaisia ongelmia, kannattaa olla matalalla kynnyksellä yhteydessä terveydenhuollon ammattilaisiin. On hyvä myös olla realistinen sen suhteen, millaiset odotukset itsellä on imetyksen sujumisesta. Imetykseen voi liittyä erilaisia ongelmia riippumatta siitä, onko imettäjällä implantit vaiko ei. Äidin onkin tärkeää olla armollinen ja empaattinen itseään kohtaan, eikä soimata itseään, mikäli imetys ei onnistu niin hyvin kuin itse toivoisi.

Lähde: Parents

Teksti: Sonja

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.