Syksy on enterorokon aikaa – tärkeä teko voi estää tartunnan

Enterorokko, joka tunnetaan myös nimellä käsi-suu-jalkatauti, leviää epidemioina yleensä kahdesti vuodessa. Toisin kuin esimerkiksi influenssan kohdalla, on ensimmäinen enterorokkoepidemia huipussaan kesällä ja toisen kerran tautia on runsaasti liikkeellä syksyllä.
Viime vuonna enterorokko jylläsi vilkkaana päiväkodeissa ja kouluissa syksyllä. Enterorokkoepidemian voimakkuudessa näkyi koronapandemiaan liittyvien rajoitusten ja suositusten päättyminen.
“Kaikki taudit ja infektiot lisääntyivät taas, kun maskit ja rajoitukset koronapandemian jälkeen purettiin. Se näkyi myös viime vuoden enterorokkoepidemiassa”, lastentautien erikoislääkäri Péter Csonka Lasten Terveystalosta sanoo.
Enterorokkoa aiheuttavat enterovirukset, jotka ovat virusten perhe ja tästä johtuen aiheuttavat monenlaisia oireita. Yleisin enteroviruksista aiheuttaa juuri enterorokkoa, jonka yksi oire ovat rakkulat, joita ilmestyy suun, nielun, jalkapohjien sekä käsien alueelle. Näistä rakkuloista enterorokko saa myös toisen nimensä käsi-suu-jalkatauti.
Rakkuloiden lisäksi enterorokko voi aiheuttaa flunssalle tyypillisiä oireita, kuumetta, nielutulehdusta sekä ripulia. Harvoin tauti kehittyy keuhkokuumeeksi, aivokalvontulehdukseksi tai sydänlihaskalvotulehdukseksi.
Enterorokko on yksi yleisimmästä lasten rokkotaudeista, mutta myös aikuinen voi sairastua. Aikuisilla oireet ovat kuitenkin keskimäärin lievempiä: tavallista on, että aikuinen saa lieviä flunssan kaltaisia oireita tai suuhun tulee muutama rakkula.
Tehokas keino voi auttaa ehkäisemään enterorokkotartunnan
Csonka kertoo, että oireiden voimakkuus riippuu immuunijärjestelmän tilasta. Jos se on heikentynyt, ovat oireet helpommin hankalia niin aikuisilla kuin lapsilla. Yleensä enterorokko paranee itsestään noin viikossa.
“Niin enterorokossa kuin monissa muissakin taudeissa kannattaa seurata lapsen yleisvointia. Jos lapsi vaikuttaa huonovointiselta tai ei syö mitään, tai iho menee rakkuloiden raapimisesta huonoon kuntoon, kannattaa käydä lapsen kanssa lääkärillä”, Csonka neuvoo.
Koska enterorokkoa levisi runsaasti vuosi sitten, voi monen pienen potilaan vanhempi miettiä, onko lapsella nyt vastustuskykyä virusta vastaan. Csonkalla on tähän vastaus.
“Jonkinlaista muistijälkeä elimistössä voi olla, ja jokainen tauti lisää kykyä puolustautua seuraavalla kerralla. Enterorokkoon ei kuitenkaan tule pysyvää immuniteettia. Enteroviruksia on monta eri lajia ja tyyppiä, ja siksi on mahdollista sairastaa monta kertaa”, lääkäri selittää.
Enterorokko leviää pisaratartuntana, eli yskimällä ja pärskimällä, sekä ulosteen välityksellä. Csonkalla on helppo muistisääntö, jonka avulla voi estää tehokkaasti taudin tarttumista:
“Käsien pesu, käsien pesu ja käsien pesu”, hän päättää.
Lähde: Terveystalo
Teksti: Miia