Syylä lapsen jalkapohjassa voi olla kivulias yllätys

Lapsen käteen tai jalkaan ilmaantunut syylä on aina epämiellyttävä yllätys. Syylä voi olla kivulias varsinkin sijaitessaan haastavassa paikassa kuten jalkapohjassa, mutta onneksi se on muutoin vaaraton. Syyliä esiintyy tavallisesti lapsuusiässä ja nuorena aikuisena, mutta syylän voi saada missä iässä tahansa. Syylän parantumista odottaessa kärsivällisyys on valttia.
Lapsiperheiden arkeen kuuluvat monet sellaiset asiat, joihin lapsettomat aikuiset harvemmin törmäävät. Esimerkiksi täit ja kihomadot ovat erityisesti päiväkotiryhmissä leviävä pienten lasten vaiva. Kun lapsi saa tartunnan, usein myös koko muu perhe altistuu ja siksi koko perhe tuleekin hoitaa samanaikaisesti. Lisäksi lapsiperheissä usein ollaan erilaisissa flunssissa ja muissa taudeissa vuoden ympäri usein suuremmassa määrin kuin esimerkiksi kahden aikuisen perheessä.
Tämä on täysin ymmärrettävää, sillä päiväkotiryhmissä virukset siirtyvät tehokkaasti lapsesta toiseen. Moni pikkulapsiarkea elävä vanhempi onkin huomannut, että kun yksi lapsi parantuu, toinen on jo uudestaan sairaana. Joskus kierteestä ei tunnu tulevan lainkaan loppua. Edellämainittujen riesojen lisäksi eräs harmillisen yleinen vaiva lapsiperheessä ovat syylät.
Lapsilla syyliä saattaa olla jaloissa tai käsissä
Syylän voi saada helposti esimerkiksi julkisesta uimahallista tai muualta pukuhuoneiden lattioilta, joissa syyliä aiheuttavat ihmisen papilloomavirukset viihtyvät. Monessa lapsiperheessä käydään säännöllisesti uimahalleissa tai muissa harrastuspaikoissa, jolloin syylien leviäminen tapahtuu varsin tehokkaasti.
Syylä on siitä kiusallinen vaiva, että sen paranemiseen menee usein aikaa. Syylä usein parantuu itsekseen, kun keho käynnistää virusta vastaan vasta-ainetuotannon. Tässä kuitenkin saattaa kulua useita kuukausia ja toisinaan jopa vuosia. Ei ole tavatonta, että syylän katoamiseen kokonaisuudessaan voi kulua parikin vuotta.
Jos syylä tulee jalkapohjaan, se voi tehdä kävelystä kivuliasta
Syylä saattaa alkaa jalkapohjassa niin sanotusti kasvamaan sisäänpäin, jolloin ihminen tuntee kipua sillä alueella, jolla syylä on. Toisinaan syylän päälle voi myös kehittyä känsä. Känsä on ihon kovettuma sellaisella alueella, joka on rasituksen alla ja johon kohdistuu ulkoista painetta. Toisinaan onkin vaikea erottaa känsää ja syylää toisistaan. Joskus asiaa tutkiessaan lääkäri joutuu ensin hiomaan känsän pois päältä löytääkseen sen alla olevan syylän.
Hyvin harvinaisissa tapauksissa syyläksi luultu ihomuutos onkin harvinainen okasolusyöpä. Jos siis yhtään epäilyttää, että ihomuutos olisi jotain muuta kuin tavanomainen syylä, kannattaa asia käydä varmistamassa lääkärin vastaanotolla.
Vaikka syylät ovatkin inhottavia, ne ovat onneksi kuitenkin hyvälaatuisia ihomuutoksia. Syylä saattaa levitä kantajansa iholla, jos ihminen rapsuttelee syylää ja koskettelee sitten muita ihoalueitaan. Kannattaakin pyrkiä jättämään syylä rauhaan. Jos ei malta odottaa syylän itsekseen parantumista, apteekista on saatavilla aineita, joilla syylän parantumista voidaan nopeuttaa. Tällainenkaan hoito ei kuitenkaan poista syylää kädenkäänteessä, vaan hoitoa tulee jatkaa yleensä keskimäärin 3-6 kuukautta.
Lähde: Terveyskirjasto
Teksti: Sonja