Kuinka oman elämän onnellisuutta voi lisätä?

Kuinka oman elämän onnellisuutta voi lisätä?
Kuva: Danilo Ćalić

Ihmiset usein vertaavat omaa elämäntilannettaan joko muiden elämäntilanteeseen tai omaan aiempaan elämäntilanteeseensa ja vertailun tuloksen perusteella päättävät, ovatko he onnellisia vaiko eivät. Tämä vertailu tapahtuu usein täysin alitajuisesti. Kuinka itseään voisi opettaa luopumaan vertailusta ja kokemaan onnellisuuden tunteita useammin?

Hyvä esimerkki vertailusta aiempaan elämäntilanteeseen on ikääntymisen aiheuttama ahdistus. Moni kokee erilaiset ikääntymisen merkit hyvin ahdistavina. Jos kasvoihin ilmaantuu ryppyjä tai vartaloon ylimääräistä rasvaa, saattavat tällaiset muutokset aiheuttaa paljon mielipahaa.

Ahdistus juontaa juurensa siitä, että ihminen vertaa senhetkistä tilannettaan aiempaan tilanteeseensa. Jos itseään vertaa siihen, millainen oli 10-20 vuotta sitten, ei nykytilanne mitenkään voi olla samanlainen, koska ihmisessä väistämättä tapahtuu muutoksia.

Nelikymppisenä ihminen saattaa kokea ahdistusta muistellessaan, millainen oli kolmekymppisenä

Jos esimerkiksi painoa oli vähemmän, kunto parempi ja ryppyjä vähemmän, tämä saattaa ahdistaa. Kun tilanteeseen lopulta sopeutuu ja hyväksyy muuttuneen itsensä, seuraavaksi viisikymppisenä voi tuntea ahdistusta siitä, ettei enää ole samanlainen kuin nelikymppisenä. Kuusikymppisen näkökulmasta taas viisikymppinen vaikuttaa usein “nuorelta ja hyväkuntoiselta”, puhumattakaan siitä, miten seitsemän- tai kahdeksankymppinen näkee ja kokee kymmenen vuotta nuoremman version itsestään.

Sama pätee tilanteisiin, joissa ihminen sairastuu. Ennen sairastumista ihminen on saattanut olla hyvinkin tyytymätön moniin asioihin itsessään ja elämässään. Jos sairaus on luonteeltaan sellainen, että se muuttaa merkittävästi ihmisen ulkonäköä tai fyysisiä ominaisuuksia, syntyy samanlainen voimakas kontrasti vanhaan kuin ikääntymisen tapauksessa. Tällöin ihmisestä voi tuntua, että asiat, joihin aiemmin oli tyytymätön esimerkiksi omassa kehossaan, vaikuttavat nyt mitättömän pieniltä vakavan sairauden rinnalla. Tällöin voi ihmetellä, kuinka ei osannut arvostaa terveenä ollessaan kaikkia niitä hyviä asioita, joita elämässä oli.

Onnellisuuden “kliseisessä” salaisuudessa saattaa piillä totuuden jyvänen

On hyvä pysähtyä välillä tällaisten asioiden äärelle, sillä se usein saa arvostamaan tämänhetkistä elämää enemmän. Moni vakavasti sairastunut toivoisi, että voisi kääntää kelloa taaksepäin ja palata aikaan, jolloin oli vielä terve, vaikka olikin tyytymätön moniin asioihin omassa elämässään. Saattaa kuulostaa kliseiseltä sanoa, että onnellisuuden salaisuus on, että osaa arvostaa elämässään olevia hyviä asioita, mutta pohjimmiltaan tässä piilee totuus.

Jokaisen elämässä on jotain hyvää

Vaikka joihinkin asioihin olisi tyytymätön, useimpien elämässä on kuitenkin paljon sellaista, mistä voi olla kiitollinen. Jos esimerkiksi perheenjäsenet ovat terveitä, on työpaikka ja mieluinen koti, sekä ystäviä ja vastaavia hyviä asioita elämässään, tässä on jo monia syitä tuntea onnellisuutta. Vaikka kaikkia näitä asioita ei olisi omassa elämässä, usein jo muutamien edellä mainittujen asioiden olemassaolo nostaa onnellisuuden tasoa merkittävästi. Lähes jokaisen elämässä on jotain hyvää, kun huolellisesti asiaa miettii. Jos sattuu olemaan niin hyvin, että omassa elämässä toteutuvat kaikki yllä mainitut asiat, voi jo laskea itsensä todella onnekkaiden joukkoon.

Teksti: Sonja

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *