Erotaanko nykyään todellakin helpommin kuin aiemmin?

adult and girl holding forever scrabble letters during daytime
Kuva: Gabby Orcutt

Taannoin kahvilla käydessämme eräs ystäväni kertoi, että jälleen eräs hänen tuttavapariskuntansa oli eronnut. Ystäväni sanoi havahtuneensa siihen, että tämän parin erottua kaikki hänen pidempään tuntemansa ystäväpariskunnat olivat nyt eronneet. Aloimme pohtia, onko tämä vain sattumaa, vai onko kyseessä laajempikin ilmiö.

Nykyään kihloihin ja naimisiin saatetaan mennä hyvin nopeasti tapaamisen jälkeen. Jos ei ole kunnolla ehtinyt toiseen tutustua, ei ole mikään ihme, jos jonkin ajan kuluttua halutaankin jatkaa elämää erillään.

Paljon puhutaan siitä, että entisaikaan erottiin vähemmän

Vain joitakin vuosikymmeniä sitten ero oli itsessään jo suunnaton häpeä. Varsinkin naiselle ero saattoi myös merkitä köyhyyteen tipahtamista, koska moni nainen oli käytännössä kotiäitinä. Nykyään avioliittoa ei välttämättä enää aina ajatella niin vakavana asiana kuin aiemmin.

Kun kaksi ihmistä ihastuu, ruusunpunaiset lasit keikkuvat nenällä usein 1-2 vuoden ajan. Ihastumisjakson aikana haluaa näyttää kaikin tavoin ihastuksen kohteelle tunteensa. Tällöin kihloihin ja naimisiin meno voi tuntua samankaltaisilta keinoilta näyttää rakkauttaan kuin seurustelusuhteen virallistaminen somekanavissa.

Naimisiin saatetaan mennä hyvin nopeasti ajatellen, että jos yhteiselo ei onnistu, aina voi erota. Tämä on toki totta. Kukaan ei voi ennustaa tulevaisuutta, eikä huonoon liittoon missään nimessä pidäkään jäädä. Jos on löytänyt ihmisen, jonka kanssa haluaa viettää elämäänsä, ei siinä ole mitään pahaa, jos haluaa naimisiin mahdollisimman nopeasti.

Luovutetaanko nykyään liian helposti?

Toisaalta samaan aikaan miettii, käykö nykyaikana aiempaa useammin niin, että luovutetaan heti ensimmäisten vaikeuksien ilmaannuttua? On selvää, että jos yhdessä ollaan oltu esimerkiksi vain vuosi ennen lapsen syntymää, tuo aika on vielä ollut käytännössä katsoen kokonaan ihastumisjaksoa. Samaan aikaan kun ruusunpunaiset lasit alkavat valahtaa silmiltä, elämään saapuu pieni ihminen, joka valvottaa öisin ja kiristää hermoja. Ei ole ihme, että tällaisessa tilanteessa tuntuu, ettei elämä ole samanlaista kuin vielä vuosi aiemmin. Kaikki on muuttunut ja jos tähän ei ole henkisesti osannut valmistautua, muutos tuntuu suurelta.

Toki näistä asioista on monia erilaisia mielipiteitä ja riippuu myös paljon siitä, minkälaiset ihmiset ovat kyseessä. Moni pariskunta pysyy yhdessä läpi elämänsä onnellisena selvittäen yhdessä eteen tulevat haasteet, koska he ovat päättäneet, etteivät luovuta helpolla. Yhdessä pysyminen tai eri teille lähteminen ei ole koskaan kiveen kirjoitettu. Silti jos nykyaikaa vertaa entisaikaan, tulee tunne, että ihmiset kenties joskus luovuttavat liian helposti ensimmäisten parisuhdeongelmien ilmaannuttua.

Onko sinun ystäväpiirissäsi paljon eronneita pariskuntia ja tuntuuko sinusta, että ihmiset eroavat nykyaikana helpommin kuin aiemmin?

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.