Mitä tehdä, jos oma nuori käyttää kannabista?

Mitä tehdä, jos oma nuori käyttää kannabista?
Kuva: Pexels/ Harrison Haines

Nuorten kannabiksen käyttö on lisääntynyt ja asenteet sitä kohtaan muuttuneet myönteisemmiksi. Yhdeksäsluokkalaisista noin joka kymmenes on kokeillut kannabista, todetaan Ylen artikkelissa. Lisäksi käyttö on lisääntynyt erityisesti sellaisten nuorten aikuisten keskuudessa, jotka toimivat muille nuorille esimerkkinä. Vanhempien onkin syytä olla valppaana ja havaita jo heti alussa nuoren mahdollinen huumeiden käyttö. Mitä tehdä, jos oma nuori käyttää kannabista?

Nuoren kannabiksen tai muuhun päihteiden käyttöön tulisi puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Vanhempien ei pitäisi olla liian sinisilmäisiä oman nuorensa suhteen. Virheitä tehdään usein siinä, kun kuvitellaan, että “Eihän minun nuoreni sellaista tekisi. Se on vain tuo naapurin Arttu, jota päihteet kiinnostaa ja sillä on niin huonot kotiolotkin.” Kuitenkin havaintojen mukaan myös niin sanottuja fiksuja ja hyvästä perheestä tulleita nuoria voi kiinnostaa nimenomaan kannabiksen kokeilu.

Vanhemman on syytä olla perillä merkeistä, joista nuoren mahdollisen kannabiksen käytön voi tunnistaa: imelä haju, verestävät silmän valkuaiset, unelias katse ja hidastunut reagointi. Käyttäjällä voi olla erilaisia välineitä ja itse kannabista esimerkiksi minigrip-pussissa. Välineinä nuorelta saattaa löytyä sätkäpapereita, foliokääreitä, suodatinpapereita, grinderi eli rouhin ja vaaka. Käyttäjällä voi olla myös erilaista makeaa syötävää, koska kannabiksen käyttö lisää makeanhimoa.

Joskus käyttäjä haluaa osoittaa ulkopuolisille ihmisille myönteisen asenteen kannabista kohtaan käyttämällä esimerkiksi vaatteita, missä on kannabis sativa-lehden kuva tai lukee “legalize cannabis”. Mikäli nuori on käyttänyt kannabista pidempään, alkaa se näkymään keskittymiskyvyn puutteena, kiinnostuksen lopahtamisena kaikkea tekemistä kohtaan ja muistin huononemisena.

Näin puutut nuoren kannabiskokeiluihin ja käyttöön

1. Ota selvää asioista

Netti on pullollaan tietoa ja nuoret ovat taitavia tiedonhankkijoita. Valmistautuessasi keskustelemaan nuoresi kanssa, hanki tietoa kannabiksesta. Etsi tietoa puolesta ja vastaan, niin hahmotat paremmin kokonaiskuvan ja sen, mitä nuoresi mahtaa asiasta ajatella. Mikään täydellinen tietopankki vanhemman ei kuitenkaan tarvitse olla, mutta perusasioista on hyvä ottaa selvää. Tärkeintä on se, että vanhempi osaa kuunnella nuoren ajatuksia ja kokemuksia kannabiksesta.

2. Asian puheeksi ottaminen

Nuoren mahdollisesta huumeiden käytöstä on tärkeää kysyä suoraan esimerkiksi näin: “Oletko kokeillut jotain huumetta?” tai “Käytätkö jotain huumetta?”, “Jos olet, niin mitä olet käyttänyt?” Nuoren on helpompi vastata suoriin kysymyksiin, joten voit vielä tarkentaa kysymyksiä. Asiaan tulee uskaltaa puuttua ja ottaa se heti puheeksi, kun epäilys herää eli mahdollisesti jo huumeiden kokeiluvaiheessa. Näin tilanne ei ehkä ole päässyt vielä riistäytymään käsistä.

3. Avoin keskustelu

Aikuisen tulisi keskustella nuoren kanssa kannabiksen käytöstä maltillisesti ja rauhallisesti, sekä perustaa tietonsa faktoihin. Keskusteluissa auttaa aikuisen kerryttämä tieto kannabiksesta. Yhtä tärkeää kuin on keskustelun avaus ja ohjaus, on nuoren näkemyksien ja ajatuksien kuunteleminen.

Aikuisen tulee kyetä jatkamaan keskustelua, vaikka nuori paljastaisikin, että hänellä on positiivisia näkemyksiä kannabiksesta. Nuoren on helpompi jatkaa keskustelua, kun aikuinen kykenee ottamaan asiat sellaisenaan kuin ne ovat. Vaikka aikuinen ei olisi nuoren kanssa samaa mieltä, voi silti asiasta keskustella. Aikuisen ei pidä säikähtää sitä tietomäärää, joka nuorella saattaa olla kannabiksesta, mutta nuorta tulisi muistuttaa lähdekritiikistä. Ihan kaikki nuoren saama tieto ei välttämättä ole faktapohjaista, vaikka osa varmasti onkin.

4. Kokemusasiantuntijuus

Nuorten on helpompi kuunnella kokemusasiantuntijoita, jotka ovat käyttäneet nuorena päihteitä ja päässeet niistä myöhemmin eroon. Nuorten on myös helpompaa samaistua kokemusasiantuntijoihin. Jos vanhempi ei tunne ketään kokemusasiantuntijaa, kenen kanssa nuori voisi jutella, voi heitä löytää helposti netistä ja varsinkin sosiaalisesta mediasta, kuten Tiktokista.

5. Kriisin paikka

Nuoren mahdollisen huumeiden käytön paljastuttua, perhe ajautuu monesti kriisiin. Sopeutuminen uuteen tilanteeseen ja tapahtuneen hyväksyminen vievät aikaa. Perheen elämä muuttuu, eikä se palaa ehkä enää koskaan täysin samanlaiseksi kuin ennen. Kriisissä käydään läpi eri vaiheita ja ne kulkevat omaa rataansa vaihe vaiheelta.

Ensin tulee shokkivaihe, on vaikea hyväksyä ja uskoa tapahtunutta. Jossain vaiheessa voi tulla itsesyytöksiä tai vihan tunteita, etsitään syyllistä ja niin edelleen. Tilanteen käsitteleminen ja asian työstäminen on jokaisella perheenjäsenellä yksilöllistä. Vanhemmat saattaa kulkea asiassa eri tahtiin ja nähdä koko tapahtuneen hieman eri silmin, joten heidän on tärkeää kuitenkin pitää yhtä köyttä.

6. Ammattiapu

Nuoren kannabiksen käytön paljastuttua on syytä ottaa mukaan ammattiapu alusta alkaen. Sitä voi saada esimerkiksi koulusta kouluterveydenhoitajalta, lastensuojelusta ja niin edelleen. Pääasia on, että ottaa yhteyttä johonkin sosiaali-ja terveydenalan ammattilaiseen, joka sitten ohjaa asiassa eteenpäin.

Epäiletkö, että nuoresi käyttää kannabista? Otathan asian puheeksi nuoresi kanssa jo tänään?

Lähteet: EHYT RY, Nuorten Rauma, Päihdelinkki, Soteuudistus ja YLE

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *