4 tapaa tukea teinin henkistä hyvinvointia

Ihmisen henkinen jaksaminen ja mielenterveys on yhtä merkittävä asia kuin fyysinen terveys, mistä on pidettävä huolta. Erilaiset mielenterveysongelmat ovat kuitenkin yleisiä – myös teini-ikäisillä.
Tutkimusten mukaan noin 20-25 prosenttia nuorista kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Lievissä tapauksissa vanhempien, läheisten sekä koulun tuki ja ymmärrys voivat riittää helpottamaan tilannetta, mutta tarvittaessa on tärkeä kääntyä ammattiavun puoleen.
Vanhempi voi tukea teiniä kuuntelemalla, olemalla läsnä ja empaattinen sekä suhtautumalla joustavasti teinin tarpeisiin. Vanhempien on syytä suhtautua lastensa mielenterveysvaikeuksiin vakavasti.
“Mielenterveysongelmat voivat vaikuttaa merkittävästi nuoren kykyyn pärjätä ja toimia päivittäisessä elämässään ja tilanne voi muuttua vaikeammaksi, jos mielenterveysongelmia ei hoideta”, lasten mielenterveyslääkäri Ryan Sultan sanoo.
Näillä tavoilla vanhempi voi tukea teinin mielenterveyttä ja henkistä hyvinvointia
Kysy säännöllisesti ja usein, miten nuorella menee
Tavoite on ylläpitää jatkuvaa, avointa ja tukea tarjoavaa keskustelua teinin kanssa. Se auttaa ymmärtämään paremmin nuoren maailmaa, vahvistaa vanhemman ja nuoren välejä sekä antaa tilaisuuden neuvoa nuorta tarpeen mukaan. Luo nuorelle turvallinen ympäristö, jossa hän voi avautua asioista ja älä tuomitse häntä. Kun nuori puhuu kuulumisiaan ja kertoo tunteistaan, kokemuksistaan ja ajatuksistaan, kuuntele ja ole aidosti läsnä. Kysy kysymyksiä, joihin ei voi vastata vain kyllä tai ei, mutta muista myös kunnioittaa nuoren yksityisyyttä. Älä painosta häntä puhumaan, jos hän ei ole siihen valmis. Jos kasvokkain keskustelu on vaikeaa, hyödynnä teknologiaa ja kommunikoi viestein tai (video)puheluilla.
Rohkaise puhumaan tunteista
Osalle nuorista on helppoa avautua ja puhua vanhemmalleen, mutta toisille se on vaikeaa. Varo, ettet painosta nuorta puhumaan, vaan rohkaiset häntä puhumaan omilla ehdoillaan. Kerro, ettet tuomitse ja osoita se myös käytökselläsi muissa tilanteissa. Johdattele keskustelua jälleen kysymyksillä, joihin on vastattava muuten kuin kyllä tai ei, ja kun nuori puhuu asioistaan sinulle, reagoi empaattisesti. Jos puhuminen on nuorelle yhä vaikeaa, yrittäkää yhdessä löytää hänelle mieluisa kommunikaatiomuoto.
Pidä silmällä merkkejä siitä, onko kaikki hyvin
Nuoren käytöksestä ja olemuksesta voi heijastua se, ettei hän voi hyvin ja hänellä voi olla henkisesti vaikeaa tai paha olla. Vanhempi voi pitää silmällä muun muassa seuraavia merkkejä:
- Millainen nuoren ulkoinen olemus on? Vaihtaako hän vaatteitaan, harjaako hiuksensa yms.?
- Miltä hän tuoksuu ja onko hänen hygieniatapansa muuttuneet?
- Miten ja mitä hän syö?
- Miten hän nukkuu ja onko siinä tapahtunut muutoksia totuttuun?
- Ovatko hänen päivittäiset puuhansa jollain tavalla muuttuneet?
Tunnista lisäavun tarve
Jos nuoren mielenterveys huolettaa, on tärkeä kääntyä ammattiavun puoleen. Lisätuen tarpeen voi tunnistaa muun muassa seuraavista merkeistä:
- Jatkuva alakulo, surullisuus tai toivottomuus
- Voimakas ahdistus tai huoli
- Eristäytyminen ystävistä ja perheestä
- Äkilliset mielialan vaihtelut
- Huomattavat muutokset syömis- ja nukkumistottumuksissa
- Itsetuhoisuus
- Päihteiden käyttö
- Hygienian laiminlyönti
Lähde: Parents
Teksti: Miia