Vanhempi, ethän koskaan sano tyttärellesi näitä 3 asiaa?

Vanhempi, ethän koskaan sano tyttärellesi näitä 3 asiaa?
Kuva: Katie Gerrard

Elämän varrella tapahtuu muutoksia säännöllisesti: ajatusmaailmat, asenteet ja arvot voivat päivittyä ja muuttua uudenlaisiksi. Tämä puolestaan näkyy myös siinä, mitä nykypäivänä mielletään sopivaksi sanoa toiselle ihmiselle.

Tyttärien kasvattamisessa on omat haasteensa. Tytöt kasvavat maailmassa, jossa heihin kohdistuu monenlaisia, usein aikansa eläneitäkin, odotuksia ja paineita – tästä kertoo jo monien tyttöjen itsetunto-ongelmat.

Vanhemmat koettavat tukea ja kannustaa tyttäriään parhaansa mukaan, mutta toisinaan hyvää tarkoittavat vanhemmat käyttävät apunaan yleisiä lausahduksia, joista aika on ajanut jo ohi. Perheterapeutti Laura Froyenin mukaan kommentit voivat aiheuttaa enemmän haittaa kuin niistä on hyötyä.

Vanhempi, ethän sano näitä asioita tyttärellesi

“Hän kiusaa sinua, koska pitää sinusta”

Tyttöjen pitää oppia jo pienestä pitäen, että jos joku pitää hänestä, osoittaa hän sen kohtelemalla häntä kunnioittaen ja arvostaen. Tällainen kommentti lähettää puolestaan aivan toisenlaisen viestin. Tällainen kommentti opettaa lapsille, mitä odottaa romanttisilta suhteilta ja näin saa tytöt luulemaan, että aggressiivisuus on tapa osoittaa välittämistä.

“Ole kiltisti.”

Hyvät tavat ovat tärkeitä, mutta tämä erittäin kulunut kommentti viestittää tytöille jotain aivan muuta.

“Näin opetamme tytöille pienestä pitäen, että heidän on laitettava tunteensa, halunsa ja tarpeensa viimeiseksi. Tämän myötä kasvaa nuoria aikuisia, jotka eivät puolusta itseään, tavoittele haluamiaan asioita, eivätkä osaa asettaa rajoja ihmissuhteissaan”, Froyen selittää.

Ulkonäkökommentit

“Näytätpä hoikalta!” tai “Oletpa niin nätti!” ovat vain pari esimerkkiä haitallisista ulkonäkökommenteista. Tytön vartalon kommentointi, niin positiivisessa kuin negatiivisessakin valossa, on pohjimmiltaan haitallista. Tutkimukset ovat osoittaneet, että lapsen ulkonäön kommentointi voi mahdollisesti tuhota hänen kehonkuvan, etenkin tyttöjen kohdalla.

Vanhemmat saattavat kommentoida lapsen ulkonäköä positiivisessa mielessä, koska haluavat tsempata ja tukea lapsen itsetuntoa. Froyen mukaan tutkimusnäyttö puhuu tätä vastaan.

“Sen myötä nuoret tytöt päätyvät ajattelemaan, että ulkonäkö on tärkeä heidän arvonsa kannalta ja että he ovat riippuvaisia tällaisesta ulkoisesta validaatiosta”, hän sanoo ja muistuttaa, että maailma tulee kommentoimaan tyttären ulkonäköä enemmän kuin tarpeeksi muutenkin.

Vanhempien on hyvä olla tyttärelle niitä henkilöitä, jotka eivät keskity ulkonäkökommentointiin ja tekevät selväksi, että ulkonäkö ei liity hänen arvoonsa ihmisenä millään tavalla.

Lähde: Your Tango

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *