Kehtaatko sinä tunnustaa tuntevasi joskus kateutta?

woman standing under green leafed tree
Kuva: Ivy Shirn

Lähes jokainen on jossakin vaiheessa elämäänsä tuntenut kateutta. Silti asiaa on usein hyvin vaikea tunnustaa jopa itselleen. Pystytkö sinä myöntämään itsellesi tuntevasi joskus kateutta?

Kateus mielletään usein negatiiviseksi tunteeksi ja siksi sitä häpeillään. Varsinkin ruuhkavuosien aikana stressin ja väsymyksen keskellä saattaa mielessä käydä kateuden tunteita, kun näkee muita perheitä, joissa asiat näennäisesti sujuvat kuin tanssi. Jos esimerkiksi oma lapsi nukkuu huonosti, kateuden tunne voi olla voimakas, jos joku kertoo oman vauvansa nukkuvan loistavasti. Vaikka ihminen ei haluaisi tuntea kateutta, on tunnetta hyvin vaikeaa estää valtaamasta mieltä.

Tarvitseeko kateuden tunnetta hävetä?

Monet tunteista ovat sellaisia, joita ei voi tietoisella tasolla kovinkaan paljon hallita. Kun tunne valtaa mielen, ei looginen ajattelu usein ehdi mukaan ajoissa estämään hyökyaallon syntyä. Jos tunnereaktio on jo päässyt ottamaan kunnolla kierroksia, on sen pysäyttäminen hyvin vaikeaa, joskus jopa mahdotonta.

Jokainen väsynyt vanhempi tietää, kuinka helposti pinna voi palaa, vaikka kuinka Itseään yrittäisi hallita ja hillitä. Kateus on yhtä alkukantainen ja voimakas tunne kuin maltinmenetykseen liittyvä ärtymys ja raivo. Vaikka yrittäisi sanoa itselleen, että ei ole syytä tuntea kateutta, tunnetta on vaikeaa täysin poistaa mielestään.

Kateuden tunnetta voi oppia hillitsemään tietoisella harjoittelulla

Tämä edellyttää, että ihminen ensin kykenee tunnustamaan itselleen kokevansa kateuden tunteita ja lisäksi hänen täytyy aidosti haluta vähentää kateuden määrää. Vain jos nämä kaksi asiaa toteutuvat samaan aikaan, on mahdollista onnistua vaikuttamaan tunteeseen.

Usein ihmisen kuitenkin on hyvin vaikeaa myöntää edes itselleen tuntevansa kateutta. Tällaisen asian myöntäminen saattaa tuntua oman heikkouden ja epätäydellisyyden paljastamiselta. Siksi moni kivenkovaan väittääkin, ettei tunne kateutta muita kohtaan, vaikka tosiasiassa tuntee. Usein sellaiset ihmiset, jotka eivät muutenkaan kykene myöntämään olevansa koskaan väärässä, eivät tunnusta kokevansa kateuden tunteita.

Itsensä kehittäminen on mahdollista vain silloin, kun ensin myöntää, että on paranneltavaa. Kateuden tunteeseen kannattaakin suhtautua samoin kuin mihin tahansa piirteeseen itsessään, jonka toivoisi muuttuvan paremmaksi.

Kateuden tunne aiheuttaa usein vain huonoa oloa

Ei ole mukava ajatella, että itsellä eivät asiat ole yhtä hyvin kuin jollakin toisella. Motivaattorina kateuden tunteen vähentämiseen voikin käyttää oman hyvän olon lisäämistä. Kun huomaa tuntevansa kateutta, itseltään voi esimerkiksi kysyä, haluaisiko todella vaihtaa paikkaa kateuden kohteen kanssa, jos tämä olisi mahdollista. Useimmiten vastaus on ei. Tällöin ei ole syytä myöskään kateuteen.

Mitä enemmän ihminen tarkastelee ja pohtii tuntemuksiaan, sitä helpompi on löytää juuri itselle sopivat keinot omien tuntemusten parempaan hallintaan. Kateuden ei kannata antaa korventaa mieltään ylenmäärin ja aiheuttaa negatiivisuutta. Vaikka tunnetta ei voikaan täysin estää, voi silti tehdä päätöksen, ettei vello kateellisissa ajatuksissa ja lietso tunnetta voimakkaammaksi.

Ei vielä kommentteja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa uutiskirje

Aitoa vertaistukea perhearkeen, lempeästi myötäeläen


Lisätietoja henkilötietojen käsittelystä tietosuojaselosteesta.