Miten päästää irti riippuvuuksista?

Miten päästää irti riippuvuuksista?
Kuva: Pexels/ Kamshotthat

Riippuvuus mielletään usein päihteisiin liityväksi, mutta ihminen voi olla riippuvainen lähes mistä tahansa: riippuvuuden kohde voi olla myös ruoka, liikunta, seksi tai älylaitteet. Joku taas kärsii läheisriippuvuudesta toiseen ihmiseen. Miten riippuvuuksista voi päästä eroon?

1. Valmistaudu muutokseen

Valmistaudu muutokseen etsimällä aiheesta tietoa. Tietoa voit saada kirjoista, Googlesta, vertaistukiryhmistä tai ammattilaisilta. Kirjoita ylös talteen haluamaasi paikkaan kaikki syyt riippuvuuden lopettamiseksi.

Haluatko lopettaa tupakoinnin suojellaksesi terveyttäsi ja säästääksesi rahaa sinulle oikeasti tärkeisiin asioihin? Haluatko parantaa suun terveyttä lopettamalla energiajuoman tai limun juomisen sekä päästä pois sokerikoukusta ja kofeiiniriippuvuudesta? Keksi mahdollisimman monta syytä lopettaa. Palaa listan äärelle aina, jos meinaat retkahtaa.

2. Yritä ymmärtää syyt riippuvuuden taustalla

Yritä selvittää ja ymmärtää syyt riippuvuuden taustalla. Onko sinulla ollut jokin trauma, jota olet yrittänyt hoitaa riippuvuudella? Onko sinulla vaikeuksia käsitellä hankalia tunteita? Kun olet saanut syyt selville, pyri käsittelemään niitä sekä niihin liittyviä vaikeita tunteita. Se auttaa sinua pääsemään eroon riippuvuuksista.

3. Älä lannistu pahan olon edessä

Riippuvuuden lopettaminen voi aluksi lisätä pahanolontunnetta. Olo voi olla alavireinen, ahdistunut, tyhjä ja ontto. Jotakin voi tuntua puuttuvan elämästä. Olo kuitenkin paranee, kun käsittelee aktiivisesti hankalia tunteita. Myöhemmin riippuvuuden helpottaessa, mukaan tulee hyvän olon ja onnistumisen kokemuksia ja tunteita.

4. Päätä lopettamispäivämäärä

Olet ainoa henkilö, joka voi päästää irti riippuvuuksistasi. Päätä siis lopettamispäivämäärä, vaikka tuntisit pelkoa ja ahdistusta. Et tule koskaan täysin valmiiksi lopettamisen suhteen, joten tee lopettamispäätös hankalasta olosta huolimatta.

5. Tukiverkosto ja ammattiapu

Hanki tarvittaessa ammattiapua. Se voi olla keskustelua tai lääkehoitoa. Tarvitset myös hyvän tukiverkoston eli tukihenkilön ja vertaistukea. Voit soittaa heille, jos meinaat retkahtaa riippuvuutesi kohteeseen ja sortua vanhoihin tapoihisi.

6. Pysy päätöksessäsi

Muutos vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä. Tarvitset uusia tapoja ja rutiineja entisten tilalle. Niiden vakiinnuttaminen vaatii aikaa. Mutta, kun vihdoin onnistut pääsemään eroon riippuvuudesta, olosi on mahtava ja uudet rutiinit tuovat hyvänolontunnetta sekä antavat elämään uudenlaista sisältöä.

Onko sinulla jokin riippuvuus? Miten voisit päästä siitä eroon?

Lähteet: MTV

Teksti: Anne-Mari Valta

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *