Lapsen hammaspesussa ei pidä mennä siitä mistä aita on matalin

Ylen artikkelissa kerrottiin taannoin pienestä lapsesta, jonka vanhemmat olivat laiminlyöneet hänen maitohampaidensa pesun ensimmäisten elinvuosien aikana. Lapsen hampaat olivat niin huonossa kunnossa, että häneltä jouduttiin lopulta poistamaan hampaita nukutuksessa. Tarina on varoittava esimerkki siitä, mitä voi pahimmillaan tapahtua, jos lapsen hammaspesusta ei pidä riittävää huolta.
Onneksi suurin osa vanhemmista ottaa lapsen hampaiden hoidon hyvin vakavasti. Ikävä kyllä on myös vanhempia, jotka eivät ymmärrä tämänkaltaisten asioiden tärkeyttä. Joskus tämä saattaa johtua siitä, että vanhemman oma elämänhallinta ei ole hyvässä kunnossa. Jos vanhempi ei välitä pitää huolta omasta hammashygieniastaan, hänen voi olla helpompi laiminlyödä myös lapsen suun hoitoa. Pienen lapsen hammashygienia on kuitenkin aina vanhemman vastuulla.
Pienen lapsen hampaiden harjaaminen voi olla haasteellista
Lapsi ei välttämättä pidä hampaiden harjauksesta, minkä takia tilanne voi olla stressaava myös vanhemmalle. Tällöin vanhempi voi kokea houkutusta vetää mutkia suoriksi harjauksen kanssa. Tämän sijasta kannattaa mielummin pyrkiä miettimään tapoja, joilla harjauskokemuksesta voi tehdä lapselle miellyttävän.
On tärkeää, että lapsi oppisi assosioimaan hampaiden harjaamiseen miellyttäviä tunteita stressin sijaan. Tällä tavoin hän säilyttää myös vanhempana motivaation harjaamiseen paremmin. Jos vanhempi pyrkii saamaan lapsen istumaan paikallaan harjauksen ajan uhkailulla ja huutamisella, lapsi assosioi harjaustilanteeseen pelkoa. Tällöin hän ei myöhemminkään välttämättä koe harjaamista niin tärkeänä.
Lapsen olisi hyvä oppia ajattelemaan, että harjaaminen on luonnollinen osa iltarutiineja, jota ei kyseenalaisteta. Sen sijaan, että antaisi erityisen palkinnon harjauksen jälkeen, lapsen voi opettaa siihen, että harjaamista seuraa esimerkiksi ihana hetki vanhemman kanssa iltasadun äärellä.
Hampaita pestessä lapselle voi jutella positiiviseen sävyyn mukavista asioista. Voi myös jo valmiiksi mietiskellä illan lukuhetkeä ja sitä, mikä kirja valitaan. Lapselle voi esimerkiksi sanoa, että harjataan ensin ylähampaat, jonka jälkeen lapsi saa sanoa ehdotuksensa kirjaksi. Sen jälkeen harjataan alahampaat, jonka jälkeen lapsi saa kertoa ehdotuksensa toiseksi kirjaksi, jos tapana on ollut lukea kaksi lyhyttä iltasatua.
Jokaisessa perheessä toimivat omanlaisensa kannustinkeinot hammaspesuihin
Erilaisia variaatioita voi kehitellä sen mukaan, minkä ikäinen lapsi on ja mikä omalle lapselle on sopivinta. Tärkeintä on, että harjaus muodostuu normaaliksi osaksi iltarutiineja, josta ei luisteta, vaikka joskus sattuisi olemaan haasteita.
Jos asiat ovat pääset niin huonolle tolalle, että hammastarkastuksen yhteydessä huomautetaan lapsen huonosta hammashygieniasta, tämän pitäisi olla vanhemmalle viimeistään herätys siihen, että omia toimintatapoja tulee muuttaa. Mennyttä ei voi muuttaa, mutta tulevaisuuteen voi vaikuttaa. Vaikka olisi aiemmin toiminut lepsusti hammashoidon suhteen, jos jatkossa muuttaa toimintatapansa, on mahdollista estää lapsen hampaiden meneminen entistäkin huonompaan kuntoon.
Lähde: Yle ja Hammaslääkäriliitto
Teksti: Sonja