Lasten saaminen voi kiristää välejä puolison perheen kanssa – tästä se johtuu

Lasten saaminen voi kiristää välejä puolison perheen kanssa – tästä se johtuu
Kuva: Pexels/cottonbro studio

Niin oma kuin puolison perhe voivat olla enemmän läsnä elämässä, kun pariskunta saa lapsia. Läheiset ja hyvät välit lasten isovanhempiin ja muihin sukulaisiin ovat positiivinen asia, mutta lasten saaminen voi kuitenkin heijastua myös negatiivisesti väleihin appivanhempien kanssa.

Suomalaistutkimuksen mukaan naiset riitelevät äidiksi tultuaan todennäköisemmin anoppiensa kanssa, kertoo Fatherly. Vielä enemmän ongelmia voi syntyä, kun mummuksi tullut anoppi auttaa säännöllisesti lastenhoidossa.

“Miniät kertoivat todennäköisemmin konflikteista, kun anoppi osallistui enemmän lapsenlapsensa hoitoon. Tämä osoittaa, että lisääntyneet riidat puolison perheen kanssa liittyvät lastenlasten hoitoon”, tutkimusta tekemässä ollut Mirkka Danielsbacka kommentoi.

Tutkijat pyrkivät löytämään selityksen perheellistymisen vaikutuksille kysymällä 1 202 suomalaiselta miten usein he riitelevät niin vanhempiensa kuin puolisonsa vanhempien kanssa. Vastauksista selvisi, että riitoja oli enemmän omien vanhempien kuin appivanhempien kanssa, kunnes lapset tulivat mukaan kuvioon.

Tutkimuksessa selvisi, että lasten syntymän jälkeen osallistujat riitelivät samaan tapaan omien vanhempiensa kanssa, mutta riidat appivanhempien kanssa alkoivat yleistyä. Riidat miniöiden ja anoppien välillä olivat vielä yleisempiä, kun isovanhemmat auttoivat lasten kanssa tai kävivät usein kylässä.

“Lapsenlapsen syntymä antaa isovanhemmille uusia syitä vaikuttaa ja puuttua muiden perheenjäsenten elämään, mikä vuorostaan voi heijastua riitelyalttiuteen”, tutkijat selittivät .

Mistä riitelyalttius johtuu?

Riitelyn lisääntyminen johtuu siis todennäköisesti osittain siitä, että puolison perhe on aktiivisemmin osana elämää lasten saamisen jälkeen. Säännölliset ei-toivotut vierailut voivat muuttaa minkä tahansa ihmissuhteen myrskyisäksi, ja tutkijatkin totesivat, että riidat ja konfliktit liittyivät tiiviimpään yhteydenpitoon ja ajanviettoon.

Tutkijat kuitenkin huomauttivat, että tilanteelle on myös hieman lohdullisempi selitys. Riitely appivanhempien kanssa alkaa vasta silloin, kun heidät mieltää osaksi perhettä eikä heitä todella miellä osaksi perhettä kuin vasta silloin, kun tuo maailmaan heidän lapsenlapsiaan.

Taustalla on niin sanottu rangaistus sukulaisuudesta. Tämän evoluutiopsykologien teorian mukaan on vaikea vihata jotakuta ennen kuin häneen tuntee sukulaisuutta. Toisin sanoen appivanhempien kanssa on vaikea riidellä samaan tapaan kuin omien vanhempien kanssa kunnes he alkavat tuntua vanhemmilta.

“Seuraavan kerran kun anoppisi tekee sinut hulluksi, vedä syvään henkeä. Hän luultavasti haluaa vain viettää aikaa lastenlastensa kanssa. Ja sinä luultavasti haluaisit vain kutsua häntä äidiksi”, Fatherly huomauttaa.

Voit tutustua Evolutionary Psychological Science -lehdessä julkaistuun tutkimukseen tarkemmin täällä.

Lähde: Fatherly

Teksti: Miia

Avatar photo

Ruuhkavuodet toimitus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *